ממשיך וגובר החשש ממחסור בערכות להרדמה אפידורלית בעקבות מכתבם של איגוד הרופאים המרדימים בישראל למשרד הבריאות. מנגד, בבתי החולים טוענים שאין מחסור כלל, טענה שאליה הצטרף אתמול (ג') ארגון המיילדות בישראל.

על פי הודעת הארגון, כל הלידות שבהן נעשה שימוש באפידורל מתבצעות באופן שוטף. החשש הוא תחזית עתידית בלבד, של צפי למחסור במלאי בגלל קושי ביצור ובאספקה. למעשה, אין חשש למחסור בחומר ההרדמה עצמו, אלא בציוד חד פעמי המשמש לביצוע ההרדמה.

על פי משרד הבריאות, 52.3 אחוזים מהלידות בישראל מתבצעות תחת הרדמה אפידורלית. מנהל אגף נשים ויולדות בבית החולים אסף הרופא, פרופ' רוני מימון, אומר: "כמו בכל הארץ, יש ציוד אפידורל לחודש ימים בערך. החלופות שלנו  כוללות גז צחוק, טשטוש בווריד, מדובר בטכנולוגיות ישנות ומוכרות מזה שנים רבות". 

פרופ׳ קרולין וייניגר, מנהלת היחידה להרדמה מיילדותית במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) אומרת שהכתובת הייתה על הקיר. "צפינו את המחסור בבתי החולים בארץ  ויש מספיק קיטים רפואיים למתן אפידורל לפחות לחודשיים הקרובים. בנוסף פנינו למשרד הבריאות וביקשנו לאשר באופן מהיר את הקיטים המאושרים בעולם גם כאן אצלנו בישראל, ואני מאמינה שנוכח צו השעה, הדבר יתבצע גם כאן בישראל במהירות".

לפי ויינגיר, מכהנת גם כאחראית על הרדמה מילדותית בוועדה מדעית של ארגון רופאים מרדימים באירופה, הבעיה החלה בשרשרת הייצור של החומרים.

פרופ׳ קרולין וייניגר (צילום: ג'ני ירושלמי, דוברות איכילוב)
פרופ׳ קרולין וייניגר | צילום: ג'ני ירושלמי, דוברות איכילוב

"שמענו שהבעיה התחילה בקנדה וארצות הברית והתפשטה גם לאנגליה ולאוסטרליה. שם מצאו פתרון. בארץ ישראל המצב שונה כי יש חברה שהפסיקה לשלוח מלאי למדינה שלנו. בארץ עובדות רק שתי חברות שמספקות את זריקת האפידורל. לכן אנחנו רואים חסר פוטנציאלי".

יחד עם זאת היא קוראת לא להיכנס ללחץ. "יש חברה חדשה שמנסה להתחיל לעבוד פה בארץ והמוצרים צריכים לעבור בדיקה לפי אישורי משרד הבריאות. למשרד הבריאות יש את לוח הזמנים שלהם. אני ואנשים נוספים מבקשים שמשרד הבריאות ימצא את הזמן ויאשר אותם רגולטורית. אני מאמינה שהציוד ישוב ויתמלא במהרה"

מה את ממליצה לעשות?
"אני משתמשת בכ-180 אפידורלים בשבוע בחדר לידה באיכילוב אך יחד עם זאת אנשים משתמשים באפידורל לא רק בחדר לידה כמו גם במרפאות כאב ובמקומות נוספים. כרגע יש לי מלאי לחודשיים, אני יודעת שיש בתי חולים עם מלאי גדול יותר ויש מלאי עם פחות. התרענו למשרד הבריאות  שיכולה להיות בעיה. אך הרבה חברות נרתמו למצוא פתרונות חלופיות ואיכותיות. כרגע אין סיבה לחשוש שיולדות תבוא ונגיד מתנצלים אין סט"

יפעת הדר רובננקו, מיילדת בחדר לידה במרכז הרפואי בילינסון ויו"ר ארגון המיילדות בישראל, מדגישה גם כן כי: "אין ולא יהיה מצב שבו אישה שתרצה ללדת עם אפידורל לא תוכל לעשות זאת. זאת הזכות המלאה שלה ללדת בלי כאב ואנחנו שם כדי לדאוג שהיא תממש את הזכות הזו."

יש סיכוי שיגידו שאין חומר הרדמה לרפואת שיניים?

המסרים המרגיעים עדיין לא הגיעו אל הנשים שעומדות ללדת בקרוב. "זאת לידה שניה ואת הראשונה העברתי עם אפידורל שמאוד מאוד עזר לי. זוכרת את הכאבים לפני שקיבלתי אפידורל וזה נראה לי פשוט נורא אם לא יהיה לי" אומרת הדר מתל אביב. יעל מבאר שבע חושבת שכעת אולי יגיעו פחות ילדים לעולם, " בעיני הרבה נשים עכשיו יפחדו להביא ילדים בשל כך". חני מירושלים, טוענת שמדובר בקונספירציה. "אין לי הבנה גדולה בנושא, אבל נשמע לי תמוה. האם תיתכן מציאות שיגידו שחסר חומר הרדמה לניתוחים? לרפואת שיניים?".

חלי אדרי בת 33 משדרות נמצאת בשבוע 23 אך כבר חוששת. היא מוסיפה ואומרת: "עברתי jna לידות כולם עם אפידורל לפני שהתחילו הצירים בכלל. זה פחד מטורף. כשאני מגיעה לחודש תשיעי אני כל יום נוסעת למיון כדי שבטעות אני לא אפספס את האפידורל. מאז שקראתי את הכתבה על המחסור יש לי סיוטים בלילה. אף אחד לא יבין את גודל הכאב עד שיעבור את זה בעצמו. כל דבר שהוא לא אפידורל לא בא בחשבון".