לידה בשיטת היפנובירתי'נג (צילום: שירה אג׳י)
לידת בית בשיטת ההיפנוברית'ינג | צילום: שירה אג׳י

בית המלוכה הבריטי עוקב באדיקות אחר הריונה הפוטוגני של מייגן מרקל, כולם מאוהבים בה ובבטן המלכותית שלה. מרקל, שידועה בתור דוכסית שלא ממש נצמדת למלוא כללי הטקס, הודיעה לאחרונה שגם את המסורת של הלידה המלכותית היא מתכוונת לשבור. בניגוד לקייט מידלטון והנסיכה דיאנה, שילדו באגף היולדות היוקרתי של בית החולים סנט מארי'ס בלונדון, מרקל מתכננת ללדת בשיטת היפנובירתי'נג, בלידת בית טבעית, או ליתר דיוק לידת ארמון טבעית. ברוגע תלדי נסיכים?

שיטת ההיפנובירת'ינג סוחפת אחריה יולדות ומפורסמות רבות ברחבי העולם. ג'סיקה אלבה, אנג'לינה ג'ולי, פארן קוטן, ג'יאווונה פלטשר ורננה רז הן רק חלק מהשמות שילדו לפי השיטה. מי שייסדה את ההיפנובירת'ינג היא מארי מונגן, תושבת פלורידה, כיום בת 87. נכדה קייל היה תינוק ההיפנו הראשון. מאז  התפשטה השיטה ל-76 מדינות ברחבי העולם. "בשנות ה-50 רוב הנשים קיבלו טשטושים מאוד כבדים ללידה כמו אתר, אך מונגן הרגישה בטוחה ביכולתה ללדת בצורה טבעית בגלל שגדלה בחווה ושם ראתה חיות יולדות בצורה טבעית ללא שום עניין או דרמה", מספרת פאולה אג'י, מדריכת פשוט ללדת, ומכשירת מדריכות ומי שהביאה את השיטה לארץ ב-2006. "מה שחיזק את הביטחון שלה היה הספר ללדת ללא פחד של הרופא המיילד האנגלי גרנטלי דיק ריד. בהמשך היא קיבלה השראה לעזור לנשים לחוות לידות עדינות ורגועות מהידע שהיא רכשה בהיפנוזה".

על פי שיטת ההיפנוברית'ינג הפחד הוא מקור הכאב בלידה, והוא גם יכול להיות המקור לסיבוכים בלידה. להרפיה, לעומת זאת, יש השפעה משמעותית על הגוף: היא מאפשרת לשרירים לעבוד בהרמוניה כדי להשיג לידה קלה יותר, ומייצרת אנדורפינים שהם משככי כאב טבעיים. הקורס שבו משתתפת בימים אלה מרקל, כולל תרגילים של התבוננות פנימה, טכניקות מיוחדות של נשימה, דמיון מודרך, עיסוי וגם תקשורת במהלך הלידה עם בן הזוג והצוות המטפל.

>> לידת בית בגובה העיניים: ככה זה נראה

בארץ השיטה אינה קרויה היפנובירת'ינג בגלל נהלי משרד הבריאות וההגבלה על שימוש בהיפנוזה. אג'י נתנה לשיטה את השם "פשוט ללדת", ובמקום היפנוזה, השתמשה במדיטציה ודמיון מודרך.

האם השיטה הזו מבטיחה לידה ללא כאב?
"הלידה יכולה להיות חווייה מלאה באדרנלין או חווייה מלאה באהבה ותחושות נעימות בזכות אוקסיטוצין ואנדורפינים. רוב הלידות הן שילוב של תחושות רבות: שמחה, פחד, כאב, התרגשות, שעמום, תסכול. כשיולדת בוחרת להתמקד בהרפיה וברוגע, הלידה הרבה יותר עדינה ולפעמים גם נטולת כאב".

מייגן מרקל מציגה בטן בשמלה לבנה (צילום: מתוך גטי אימג'ס, getty images)
מייגן מרקל. האחרונה לאמץ את השיטה | צילום: מתוך גטי אימג'ס, getty images

חווית לידה מהנה ומספקת

היא ליוותה מעל 500 לידות עם השיטה, כולל את לידת הנכדה שלה, סופיה, ואג'י מספרת שחלק מיתרונות השיטה הן "חיבור של בני הזוג, ובמיוחד האישה והתינוק". היא מסבירה שבזמן הלידה האם והתינוק עובדים בשיתוף פעולה ללידה קלה ועדינה, מה שהופך את המעבר של התינוק לעולם החדש והמוזר הזה לקל יותר. "התלמידים שלנו אומרים לנו שהיפנוברת'ינג זה לא רק ללידה, זה לחיים. אפשר לקחת את אותם כלים וליישם אותם בהורות, או לכל מצב של מתח בחיי היומיום. הההיפנוברת'ינג מעניק לנו כלים המאפשרים לנו ליהנות מהרגע".

אליזבת ברנט (41) היא מנהלת קהילת היפנובירת'ינג ישראל, קבוצת פייסבוק המונה 20 אלף נשים בנושא לידה טבעית, ומכשירה מדריכות לפי שיטת "לידה רכה". ברנט היא אמא לארבעה ילדים ש"כולם נולדו בלידות חיוביות במים". לקראת הלידה הראשונה שלה, ברנט פיתחה טכניקה פרטית להרגעה שכללה בעיקר נשימות ארוכות בעקבות אותו הספר שהגיע לידיה של מונגן. "הלידה הייתה מדהימה והייתי המומה מכך שלא חוויתי אותה ככואבת מאוד, לפחות לא כפי שתיארתי שתהיה.

פאולה אג׳י והנכדה סופיה שנולדה בהיפנובירתי'נג (צילום: שירה אג׳י)
פאולה אג׳י והנכדה סופיה שנולדה בהיפנובירתי'נג | צילום: שירה אג׳י

הייתה לי חווית לידה חיובית ואפילו מהנה ומספקת", היא מודיעה, ומוסיפה שלקראת הלידה השלישית שלה עברה תהליך של היפנובירת'ינג, הקדישה זמן להאזין להרפיות ולעבוד בצורה עמוקה עם הפחדים שלה. "השלב של הלחיצות לקח הרבה זמן והיה חשד לתינוקת גדולה במיוחד. ברגע שנעזרתי בהרפיות שתרגלתי בהריון, החליקה לידי תינוקת במשקל 4.5 קילו ללא תחושת כאב", מספרת ברנט. "נותרתי פעורת פה והרגשתי שאני חייבת לקחת את החוויה הזו ולהעביר אותה הלאה, והתחלתי להעביר סדנאות ללידה רכה. המטרה שלנו היא לאפשר לאמא ולתינוק חוויה מכוננת מעצימה ורכה עבור שניהם".

מה הלב של השיטה?
"באמצעות השליטה במחשבות, אפשר להשפיע על הלידה הפיזיולוגית, לאפשר לה לזרום בצורה טבעית, יעילה ונוחה יותר. כמובן שזה מאוד עוזר מבחינה בריאותית ומונע התערבויות וסיבוכים. כשהאמא רגועה, זה משליך על מצבה הבריאותי וגם על בריאות התינוק". ברנט גם מוסיפה שיותר ויותר נשים בישראל בוחרות ללדת בשיטה הזו.

מיה בן דרור, מעמק יזרעאל, מלווה נשים וזוגות בתהליכים סביב הריון ולידה. את אורי (4) היא ילדה בלידה רגילה, ואת לילי (2) ילדה לאחר שלמדה ותרגלה רבות את השיטה. "יש הבדלים עצומים בין שתי הלידות. אפשר להגיד המון מילים ולתאר המון תחושות על לידתה של לילי, אבל כאב זו לא אחת מהן, הוא פשוט לא היה שם", אומרת בן דרור.

אז מה כן היה שם?
"הגוף שלי עבד במלוא עוצמתו. הייתי נינוחה, רכה, נושמת, עבדתי עם הגוף, והייתי קשובה אליו. הייתי נוכחת, הבנתי מה קורה סביבי. זה היה כמו לרוץ מרתון – אינסוף אימונים והגוף שפורץ את גבולות הדמיון ועובד בצורה מופלאה. זה לא קל, אבל התוצאה היא אקסטטית. זה בהחלט לא היה ככה בלידה הראשונה, היא הייתה נהדרת, אבל מאוד כואבת, והיו בה הרבה רגעים של חוסר אונים".

בן דרור מסבירה שכשהבינה לעומק את השיטה של לידה רכה הבינה שזה לא ה"מה" אלא ה"איך". "לקחת אחריות על הלידה שלי, לקבל אותה עם כל מה שהיא מביאה, להרפות אל תוך מה שמתרחש, בין אם במחשבה או בגוף, מתוך הבנה שהכל בשליטתי. לידה נינוחה, רכה, עם יולדת נוכחת ומלווה תומך יכולה ללכת באלף נתיבים שונים. אין דרך אחת ללדת. ואין לידה אחת שהיא מושלמת. לכל אישה יש את הדרך שלה, ולכל לידה נתיב ייחודי".

בתהליך הלידה של היפנובירת'ינג, לבן הזוג יש תפקיד משמעותי במהלך ההיריון. "עבדנו יחד כל ערב במשך שבועות ואפילו חודשים. הוא ליווה אותי בתרגול של נשימה והרפייה. לקח אחריות ועודד אותי גם ברגעים שהייתי גמורה בסוף היום", מספרת בן דרור. "ההתכווננות המשותפת הזו יום יום הייתה מאוד משמעותית. אם יש אישה שרוצה להתנסות בהיפנובירתי'נג, היא ומלווה הלידה שלה הם אלו שצריכים ללמוד את החומר ולתרגל". אתן יכולות לדמיין את הנסיך הארי מתרגל נשימות בארמון מדי ערב?