הנקה בזמן מלחמה: מכתב רשמי על התמודדות עם הנקה בזמן מלחמה פורסם היום (א') בידי ד"ר דינה צימרמן, מנהלת המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות, ואילנה גנס, האחות הראשית באגף הסיעוד בבריאות הציבור. במכתב, הובהרה החשיבות של ההנקה דווקא בעת הנוכחית – וכן הוסברו השפעות הלחץ על ההנקה, לצד הפתרונות האפשריים.

כך נכתב: "במצבי חירום ודחק חלב, האם הוא המזון הנקי והבטוח ביותר לתינוקות. הוא מותאם לתינוק מבחינה תזונתית, זמין תמיד, ללא תלות בגורמים חיצוניים ותמיד נמצא בטמפרטורה הנכונה. הנקה בזמני חירום מצילה חיים, כי היא מגינה על התינוק מפני מחלות, בעיקר שלשולים ומחלות בדרכי הנשימה שמתרבים במצבי חירום. היא גם מגבירה ומחזקת את התגובה החיסונית של התינוק. על כן, דווקא בתקופה זו, חשוב המשך ההנקה להענקת הגנה מרבית לתינוק, גם במקומות בהם תנאי ההיגיינה ירודים, כגון מקלטים ומרחבים צפופים".

עוד נמסר ממשרד הבריאות, כי "מחקרים רבים ממקומות אסון, מוכיחים הישרדות טובה יותר בקרב תינוקות יונקים. מצבי חירום מלחיצים את כולם, כולל אימהות מניקות, אבל עם תמיכה ומידע נכון, כמעט כל אישה יכולה להניק גם במצבים אלו. תמיכה כזו כוללת תמיכה בבחירתה של האם להניק, וכן דאגה לצרכיה הבסיסיים, כגון הענקת תמיכה רגשית, מזון ופרטיות במידת הצורך. עבור נשים רבות, ההנקה מסייעת להפחתת המתח והחרדה, בזכות ההורמונים המרגיעים המופרשים בזמן ההנקה".

הנקה בזמן לחץ

באשר לתופעה של הנקה בזמן לחץ, נכתב כי קיימים מיתוסים על כך שחרדה יכולה "לייבש" את החלב. אך לפי משרד הבריאות, "במצב של חרדה או פחד קיצוניים, תיתכן האטה/הפחתה בזרימת החלב. אולם תגובה זו, כמו גם תגובות גופניות נוספות לחרדה ולחץ – היא זמנית וחולפת. לעומת זאת, פעולת ההנקה גורמת לייצור הורמונים מפחיתי חרדה, המרגיעים את האם והתינוק, וזאת בנוסף למגע עור-בעור שמתקיים בזמן ההנקה, התורם אף הוא להרגעת התינוק והאם. חשוב לזכור שייצור החלב נמשך כל עוד ממשיכים להצמיד את התינוק לשד ולהניק. באימהות מיד לאחר לידה, יתכן קושי בהתחלת התהליך בזמני לחץ, ונשים אלו צריכות לווי מקצועי – שקיים בישראל כפי שמפורט בהמשך. גם אם לא הצליחה מיד, המצב הפיך, וכדאי לתמוך באם ולעודד אותה. אם האם מרגישה כי באופן זמני אין ביכולתה להניק, חשובה שאיבת החלב באמצעות משאבה או באופן ידני, בתכיפות השווה למספר ההנקות. פעולות אלו שומרות על ייצור החלב ומונעת גודש ודלקות ועוד. על השאיבה להיות בתדירות דומה למה שהתינוק היה אוכל".

עבור אימהות שהתגייסו, או נשים שפונו או שיצאו מביתן אשר מניקות ו/או שואבות ואין להן גישה למשאבה, משרד הבריאות מציע לשלוח מייל לכתובת il.gov.moh@halavem-emergency עם הכותרת "צריכה משאבה", והם ינסו לסייע בהשגת משאבה עבור האם. עוד נכתב, כי "בתקופות של מתיחות ביטחונית ואזעקות תדירות, כדאי במידת האפשר להכין בממ"ד הביתי או במקלטים משותפים, אם קיימים, 'קן' נעים להנקה, הכולל: פינת ישיבה נוחה, מים, מגבונים לניקוי ומזון טעים ובריא, שייתן תחושה של בטחון במקרים שבהם לא ניתן לצאת מהממ"ד לאורך זמן. מזונות מתאימים הם פירות טריים או יבשים, אגוזים, שקדים, קרקרים מקמח מלא. גם אימהות שאינן אוכלות באופן מאוזן או שאוכלות כמויות מופחתות בשל מתח וחרדה, עדיין יכולות להניק באופן תקין ויעיל".

חשיבות התמיכה מהסביבה

תמיכת הסביבה כוללת, על פי המכתב, עידוד של האם על מאמציה, דאגה לצרכים הפיזיים של האם, כגון אוכל מזין ובריא, שתייה (רצוי מים) והפסקות קצרות לטיפול עצמי, הכולל נשימה להרפיה, פעילות גופנית וכדומה. בנוסף, מדובר במתן עזרה פרקטית במטלות אחרות, כגון טיפול בילדים האחרים, תמיכה רגשית, וגם מתן פרטיות בזמן הנקה בהתאם למצב. באשר להזנת תינוקות שאמותיהם נעדרות, הבנק הלאומי לחלב אם, בנה תשתית עם רשת ביטחון שתיתן גיבוי לכל מצב חירום – כולל מלחמה.

לפי המכתב, לבנק החלב יש מספיק חלב כדי לספק את התינוקות שזקוקים לחלב מפוסטר ומפוקח מתורמות. בשל החשיבות של חלב אם בזמן חירום, כפי שפורסם ב-8 באוקטובר 2023 ב"הוראת שעה לשימוש בחלב תרומות מבנק חלב אם בחירום", הבנק מספק חלב של תורמות לתינוקות העונים על הקריטריונים הבאים: ראשית, מדובר בתינוקות עד גיל חצי שנה שזקוקים לחלב אם עקב היעדרות אימם בשל המצב (פציעה, חטיפה או פטירה). לחילופין, מדובר בתינוקות עד גיל חצי שנה, שזקוקים לחלב אם עקב גיוס האם בצו 8 – או ב תינוקות מעל גיל חצי שנה ועד גיל שנה, בעקבות היעדרות אימם או גיוסה, אשר לא יכולים להיעזר בתמ"ל (בשל אלרגיה או חוסר סבילות) על פי מסמך מגורם רפואי. כמו כן, מדובר ב תינוקות עד גיל שנה, הפצועים עקב המבצע במידה הדורשת לסייע בהחלמתם ועל פי שיקול דעת רפואי.

על מנת לקבל את התרומה, על המשפחה או הגורם הרפואי לפנות לבנק חלב האם במייל il.org.mda@milkbank  או בווטסאפ 052-6344101 או בטלפון 0732630200. לפי המכתב, בעת יצירת קשר יתקבל מענה במהירות האפשרית, לרוב תוך יממה.

בנוסף, אם אין גישה לחלב אם, קיימת חשיבות רבה לשמירה על כללי בטיחות לפי הוראות היצרן, לצד שמירה על כללי היגיינה ככל שניתן, בזמן הכנת התמ"ל והגשתו לתינוק. אין לעודד שימוש בתמ"ל בנשים מניקות, משום שהדבר עלול לפגוע ביצירת החלב שלהן, שהוא הבחירה היותר בטוחה להזנת התינוק.

מקורות תמיכה באימהות וסיוע לנשים מניקות

נשים הזקוקות לעזרה בהנקה או למידע בנוגע לתזונת תינוקות ואימהות, מוזמנות לפנות לצוות בתחנות טיפת חלב או למוקד טיפת חלב במספר *5400 שלוחה 9, בימים א'-ה' בין השעות 16:00 עד 21:00 ובימי שישי בין השעות 8:00 עד 13:00. למידע על תמיכה בהנקה ניתן לפנות גם למוקדים בקופות החולים. מידע נוסף לאימהות מניקות נמצא באתרים כגון ארגון ליגת לה ל'צ'ה, האיגוד הישראלי למקצועות ההנקה, וחברה לרפואות הנקה - במיוחד לאנשי צוות מקצועי.

תמיכה נפשית לתושבים

המוקד להורים של מרכז דואט והעמותה לבריאות הנפש של התינוק:

מוקד טלפוני לגיל הרך, להורים ובני משפחה, 24/7

בטלפון: 0547503970

כללית - תמיכה נפשית

2708*

בשעות: 07:00-20:00

לאומית - דרך תלם

בשעות: 08:00-22:00

קו חירום - 054-9292273

מענה בוואטסאפ - 054-9299973

לאומית תפארת בית חם - בערבית

04-6111891

בשעות: 8:00-17:00

מכבי - דרך תלם

בשעות: 08:00-22:00

3028*

מאוחדת - מוקד ארצי

24/7

3833*

ער"ן

1201

נט"ל

1-800-363-363