לפני כשבועיים הגיעה ענת (כל שמות הנשים בכתבה שונו לבקשת המרואיינות) ללדת בבית החולים הדסה עין כרם. היא עברה בדיקת קורונה לפי הנהלים ונשלחה לאחד מחדרי הלידה, קיבלה אפידורל והחלה בהליך הלידה.

"היא כבר הייתה באמצע הלידה כשהגיעה התגובה החיובית והתחילה היסטריה" סיפרה השבוע ל-mako קרובת משפחתה, "פתאום מוציאים את הצוות ושולחים אותם לבידוד. רצו להעביר אותה למחלקת קורונה באמצע הלידה, כשהיא בפתיחה מתקדמת. רק אחרי התעקשות של המשפחה הסכימו קודם לסיים לילד אותה ורק אז להעביר אותה".

ענת ילדה, תינוקה נלקח ממנה לתינוקייה והיא הועברה מיד לאשפוז במחלקת קורונה. "הרגליים שלה עוד היו רדומות מהאפידורל, היא ישבה על כיסא גלגלים והשאירו אותה שם להסתדר בעצמה. היא לא יכלה ללכת לשירותים בגלל ההרדמה או לעלות למיטה והייתה צריכה לעשות את הצרכים שלה על עצמה. הכניסו אותה לחדר שהיו בו גם גברים, אישה דתייה שנמצאת זמן קצר אחרי לידה, מדממת, אפילו פדים לדימום לא השאירו לה".

לדברי המשפחה, עברו שעות ארוכות בהן ענת ישבת בכיסא ללא יחס עד שסוף סוף הביאו לה מים ואוכל. "רק אחרי הרבה מאוד זמן והתערבות של המשפחה העבירו אותה, בתוך מחלקת קורונה, לחדר עם יולדת אחרת אבל גם החדר הזה היה בלי וילונות, בלי מחיצות. בשלב מסוים עשו לשכנה שלה בדיקה לעיני כל. לקח המון מאמצים לשחרר אותה כי יש מעט מאוד אמבולנסים ממוגנים לקורונה. אף אדם לא אמור לקבל יחס כזה בטח שלא בבית חולים מכובד".

מהדסה נמסר בתגובה לדברים: "עם קבלת תלונה של יולדת חולת קורונה נבדקו הטענות אחת לאחת, טופלו כולן וחודדו הנהלים. המשפחה זכתה לאוזן קשבת מבכירי בית החולים, להתנצלות ולהבנה מלאה".

ענת לא לבד, בשבועות האחרונים הגיעו למערכתmako  עוד ועוד עדויות על יולדות שמופרדות מהתינוקות שלהן כי מחלקת הקורונה לא ערוכה לאשפוז שלהם, יולדות שמוצאות את עצמן לבד עם צירים בחדר הלידה שעות ארוכות בגלל שנאסר עליהן להביא מלווה או דולה ויולדות שמועברות לאשפוז במחלקות קורונה שלא ערוכה לקליטה של יולדות ויילודים מבחינת ציוד, צוות ותנאים.

"היא ישבה על כיסא גלגלים והשאירו אותה שם להסתדר בעצמה. היא לא יכלה ללכת לשירותים בגלל ההרדמה או לעלות למיטה והייתה צריכה לעשות את הצרכים שלה על עצמה"

למרות שעברו כבר חמישה חודשים מאז שהתחיל משבר הקורונה נראה כי רבים מבתי החולים עדיין לא נערכו לטיפול ראוי ביולדות שנמצאו חיוביות לנגיף. הנחיות משרד הבריאות לטיפול ביולדות חיוביות לקורונה דלות מאוד ונוגעות בעיקר לשאלת הפרדת או השארת היילוד לצד אימו לאחר הלידה וההנקה. כל שאר ההיבטים הנוגעים לאשפוז והלידה תלויים בבית החולים.

"כבר בתחילת חודש אפריל פנינו בדחיפות למשרד הבריאות לנקוט בפעולות הסברה ייעודיות לנשים בהריון ולידה עם ובלי קורונה ואף ביקשנו שיועלו לאתר משרד הבריאות. הסברנו שיש צורך בכתיבת פרוטוקולים מסודרים ומפורטים שיסייעו לאחידות בבתי החולים ואף קו חם שיאפשר לנשים לקבל מידע כדי לאפשר נגישות לאוכלוסיות שונות" אומרת ל-mako מיטל בנשק, סמנכ"לית "קרן בריאה", "מצער לראות שאנחנו כבר בעיצומו של גל שני ועדיין אין באתר משרד הבריאות מידע מפורט ומותאם. הנוהל שמשרד הבריאות כן פרסם מתייחס רק להפרדה מהיילוד והנקה ואין התייחסות מפורטת ליולדות ולצרכים שלהן אחרי הלידה. לא מדובר פה בחולות קורונה רגילות שזקוקות לאשפוז, ברוב המקרים הן א-סימפטומטיות או עם סימפטומים ממש קלים שבלי הלידה היו נמצאות באשפוז בית או במלונית. במקום זה הן מוצאות את עצמן במחלקות קורונה כלליות שלא ערוכות לטפל בצרכים הלוגיסטיים והרגשיים שלהן כיולדות".

לידה בתקופת הקורונה (צילום: N12)
לידה בתקופת הקורונה | צילום: N12

"ברחה לשירותים בהיסטריה"

כשדפנה הייתה בשבוע ה-38 להריונה היא התגלתה כחולת קורונה ואושפזה בבית החולים קפלן ברחובות. "היא הייתה מאושפזת שם כמה ימים, חלק מהזמן בטיפול נמרץ עד שהחליטו לילד אותה בניתוח קיסרי בשבוע 39", מספר רפי פרלשטיין, גיסה של דפנה, "היו לה קשיי נשימה וחלק מהזמן היא הייתה מחוברת לחמצן ובאמת אחרי הניתוח הקיסרי הייתה הטבה משמעותית במצב כי מסתבר שהעובר הפריע לנשימה שלה. התינוק בינתיים יצא שלילי לקורונה והועבר לתינוקייה ומשם לסבתא שלו".

דפנה, שנשארה מאושפזת במחלקת קורונה, מצאה את עצמה חולקת חדר עם גבר קשיש שנפטר במהלך השבת. "כל היום היא שכבה לידו. בית החולים אמרו שזה היה רק ארבע שעות, אבל אפילו הזמן הזה הוא יותר מדי. מדובר באישה אחרי ניתוח קיסרי, לא חולה רגילה. היא הייתה במצב מאוד רגיש, נלחצה ממש, במיוחד אחרי שבוע כל כך דרמטי בלי המשפחה שלה שכלל גם אשפוז בטיפול נמרץ וניתוח קיסרי" מספר פרלשטיין, "היא ברחה לשירותים בהיסטריה, כשהיא אחוזת אימה ובשלב מסוים דרשה שיעבירו אותה למחלקת נשים. כשסירבו היא תלשה לעצמה את החמצן והמכשור, חתמה שהיא לוקחת אחריות על עצמה ודרשה להשתחרר הביתה".

מבית החולים קפלן נמסר בתגובה לדברים: "הפרטים שסיפקה המשפחה אינם מדויקים ולא תואמים את מה שהתרחש בפועל".

דפנה, שנשארה מאושפזת במחלקת קורונה, מצאה את עצמה חולקת חדר עם גבר קשיש שנפטר במהלך השבת. "כל היום היא שכבה לידו. בית החולים אמרו שזה היה רק ארבע שעות"

"יש המון דיסאינפורמציה בין בתי החולים לגבי לידות בקורונה. אפשר להתקשר לבית חולים שיגידו לך משהו אחד ואז ליולדת אחרת משהו אחר. אין סדר או נהלים ברורים. אין שום מוקד, לא קופות החולים ולא משרד הבריאות. לא נותנים להן להיכנס עם מלווים וגם בזמן אמת אין שום גורם שנותן מענה ליולדות עם קורונה או יולדות בבידוד" אומרת נעמה עידן, מו"ל לשעבר של עיתון 'יום ליום' מנהלת קבוצת נשים בהריון "לידה זה כח", בה חברות מאות נשים שמחליפות ביניהן מידע על הריון ולידה בתקופת הקורונה, "במגזר החרדי יש יותר לידות וקורונה אז באחוזים אנחנו פוגשים את זה יותר אז אנחנו מצליחות לתת לפעמים פתרונות נקודתיים על בסיס הקהילה. משרד הבריאות חייב לעשות פה סדר, לא יכול להיות שעדיין יש כאוס וכל בית חולים מתנהל כראות עיניו".

הנחיות קשות ליולדת

עדות לבדידות שחשות היולדות המאומתות לקורונה בגלל האיסור להביא איתן מלווה לחדר הלידה אפשר למצוא בעדותה של אפרת, בת 30 מפתח תקווה, שילדה בתחילת השבוע את ביתה השלישית בבית החולים שיבא - תל השומר. "אין לי תלונות כלפי בית החולים, אני מבינה שזה מצב חירום, אבל בגלל שהקורונה הולכת להיות איתנו עוד זמן רב חשוב שיבינו שההנחיות כמו שהן עכשיו הן מאוד קשות ליולדת".

אפרת, שילדה בתחילת השבוע, מספרת שלקראת הלידה ואחרי שאובחנה כחולה בקורונה הונחתה ביום הלידה, להגיע לבית החולים לבד, ללא דולה או מלווה אחר, באמבולנס ממוגן ולהודיע מראש שהיא מגיעה בכדי שיכינו עבורה את חדר הבידוד וצוות ממוגן.

"בלילה שבין שני לשלישי התחילו לי צירים בבית, עקבתי שהם סדירים והזמנתי אמבולנס שיביא אותי לבית החולים. הכניסו אותי מהכניסה האחורית לחדר בידוד. חיברו אותי למוניטור והשאירו אותי שם, לבד ובצירים וכל ציר זה גיהינום. אני לא יודעת כמה זמן עבר. בלידות הקודמות שלי אחותי הייתה איתי, פה הייתי לבד, הרגשתי בחוסר אונים. זה הרגיש לי נצח".

"בדיעבד גליתי שאחותי פעלה מאחורי הקלעים כדי להעביר אותי כמה שיותר מהר לחדר לידה מבודד ושישלחו לי מטען לטלפון", היא ממשיכה, "אבל עד שהעבירו אותי לחדר לידה הייתי כבר בפתיחה של שש אצבעות, אפילו לא הספיקו להביא את המרדים שישים לי אפידורל אז ילדתי בלי. הייתי באפיסת כוחות ומפוחדת".

אחרי הלידה עברה אפרת ביחד עם התינוקת שלה למחלקת יולדות קורונה. "בגלל שנאמר לי שאסור לי להביא מלווים מצאתי את עצמי לבד, עם כאבים וטשישות, לא הייתי במצב של לטפל בה אחרי הלידה, אבל דווקא במקום הזה שצריך המון עזרה הייתי לבד. הרגשתי שאני מתמוטטת. התפתלתי מכאבים אבל לא יכולתי לעזור לעצמי כי אני עם התינוקת".

האשפוז מותאם לאמא עם תינוק חדש?
"האחות מנסה לעזור לי בטלפון ומתקשרים איתי דרך פעמון וצופים בי במסך. אני מבינה שזה מצב נתון ואין מה לעשות, יותר קשה לי עם הבדידות. אתמול ב-12 בלילה הגיעה האחות לבדוק אותי ואפילו לא ידעתי מה השעה, מבחינתי הכל זה יום אחד ארוך, אין לי יום ואין לי לילה. כרגע אני לבד במחלקת יולדות קורונה. קודם נכנס המנקה וזה היה מן 'וואי יש כאן מישהו'.

"אני מבינה את הצורך להפריד בגלל החירום, אבל צריך לחשוב גם על הצד הנפשי, הבידוד המוחלט יכול לפגוע, במיוחד אחרי לידה. אני בבידוד של שבועיים גם לפני כן, לא ראיתי את הילדים שלי כל כך הרבה זמן ואני עכשיו מבינה שספק אם אני אראה אותם בקרוב".

משיבא נמסר בתגובה: "המקרה הפרטני הזה ייבדק. ככלל אנו מאפשרים ליולדות להגיע עם מלווה בתנאי שאינו חולה קורונה ואינו מחויב בבידוד."

מקרה נוסף פורסם השבוע בקבוצת הפייסבוק "אפס הפרדה – הזכות שלך מרגע הלידה", שם ביקשה יולדת שביקשה להישאר באנונימיות, את עזרת החברות האחרות: "ילדתי אתמול באיכילוב, תוך כדי הלידה הודיעו לי שאני חיובית לקורונה, לא היו לי סימפטומים, לא ידעתי והם אמרו שמייד אחרי הלידה התינוק שלי יעבור לבידוד ואני למחלקת קורונה", כתבה, "הייתי כל כך בהלם ומופתעת וזה פשוט קרה. עברתי למחלקת קורונה, שם הצוות לא מיועד כלל לטפל בנשים אחרי לידה, אפילו פדים לא היו להם עבורי. אחרי שעבר זמן ביקשתי שיביאו לי את התינוק שלי, שאני רוצה להיות איתו, הם אמרו לי שזה לא אפשרי. לא ראיתי אותו מאז הלידה".

"יש מחלקות שלא ערוכות, הצוות לא תמיד ערוך, הנוהל של משרד הבריאות לא ברור ומאוד מצומצם וכך כל בית חולים הטוב בעיניו עושה"

מיטל בנשק

בבית החולים הסבירו כי הסיבה להפרדה היא טכנית: לא היה להם איך לאשפז את התינוקות ליד האימהות. לדברי בית החולים השבוע, סוף סוף, נפתח בבית החולים מתחם קורונה ליולדות ולתינוקות שלהן בתוך מחלקת קורונה.

"יולדת המאובחנת עם קורונה חווה סערה רגשית כפולה: הציפיה, החלומות והחשש הטבעי מלידה כפרוצדורה מורכבת ואף מסכנת חיים וכמובן הלחץ ממצבה הרפואי כמאובחנת קורונה והדבקת התינוק, שלא לדבר על חוויית המצורעות וההרחקות הרפואיות שמגבירות סטרס ותחושות של דיכאון ומצוקה", אומרת בנשק, "לא יתכן שעל גבי החוויה הזו היא תצטרך להתמודד גם עם הבלגאן ששורר בבתי החולים השונים: יש מחלקות שלא ערוכות, הצוות לא תמיד ערוך, הנוהל של משרד הבריאות לא ברור ומאוד מצומצם וכך כל בית חולים הטוב בעיניו עושה. אנחנו כבר חמישה חודשים לתוך המשבר, לא יכול להיות שעדיין מאשפזים נשים אחרי לידה במחלקות קורונה 'רגילות' בלי להיערך לזה עם כל הציוד והתנאים שיולדות צריכות. הקורונה תישאר עמנו עוד חודשים ארוכים, הגיע הזמן לעשות סדר".

 

תגובות

תגובת משרד הבריאות: מנוהל "הנחיות להתמודדות עם מחלת הקורונה" יש התייחסות לנושא הריון, לידה והנקה ובין היתר גם לנושא יולדת מאומתת. הטיפול ביולדת צריך להיעשות על פי הקריטריונים והסטנדרטים המקובלים תוך הקפדה על הנהלים המפורטים בנספח. ההמלצה היא שיש לשקול, אם היולדת רוצה בכך, גם אם היא חולה מאומתת, להיות עם היילוד במהלך האשפוז כולל אשפוז בית ובשחרור היולדת לביתה, תוך הצמדות להנחיות המפורטות. ההנחיה היא לבתי החולים להיערך לחולי קורונה בכלל האתרים הנדרשים (כגון צנתורי לב, חדרי ניתוח וגם יולדות). ואכן יש שוני בין בתי החולים, כמו שגם יש שוני בהתנהלות בין מחלקות אחרות בין בתי החולים.

תגובת בית החולים הדסה עין כרם: הצוותים בהדסה עין כרם פועלים ללא הרף בימים אלו, הן למען החולים והיולדות והן למען חולי קורונה המאושפזים בנפרד מכולם. 

עם קבלת תלונה של יולדת חולת קורונה נבדקו הטענות אחת לאחת, טופלו כולן וחודדו הנהלים. המשפחה זכתה לאוזן קשבת מבכירי בית החולים, להתנצלות ולהבנה מלאה.

יודגש כי בית החולים עושה רבות למען כל קהליו, עורך התאמות לצרכי הקהלים השונים וקשוב לכל ביקורת ובקשה - ולכן בימים אלו אנו מכשירים חדרים יעודיים לנשים לאחר לידה, שיספקו את כל צרכיהן.

תגובת בית החולים קפלן: ראשית, חשוב להדגיש שמדובר ביולדת חיובית לקורונה שהצוות הרפואי הציל את חייה וחיי תינוקה במסירות רבה ותוך טיפול קפדני ומקצועי סביב השעון. עוד יאמר כי הפרטים שסיפקה המשפחה אינם מדויקים ולא תואמים את מה שהתרחש בפועל. למותר לציין כי מדובר בתקופה מאתגרת בה אנו נדרשים לטפל בחולי קורונה בתנאים המצריכים תנאי אשפוז במחלקות ייעודיות ובתנאי בידוד קפדניים, וכל זאת נעשה על פי נהלים מדוקדקים של משרד הבריאות. אנו מאחלים בריאות שלמה ליולדת ולתינוק.

תגובת בית החולים שיבא תל השומר: המקרה הפרטני הזה ייבדק. ככלל אנו מאפשרים ליולדות להגיע עם מלווה בתנאי שאינו חולה קורונה ואינו מחויב בבידוד. אנחנו לא חושבים שיולדת צריכה ללדת לבד ומספקים למלווים את ציוד המגן הנדרש.

תגובת המרכז הרפואי תל אביב איכילוב: צר לנו לקרוא על התחושה של היולדת לאחר הלידה אצלנו. כידוע, אירוע הקורונה הינו מתגלגל ובית החולים לומד ומשתפר תוך כדי תנועה ובהתאם לאירועים. מתחילת התפרצות הקורונה בישראל, היו בסה״כ כשלוש לידות של יולדות חיוביות לקורונה. כעת, בשל העלייה בתחלואה, ביום רביעי נפתחה מחלקת קורונה ייעודית ליולדות מאומתות שם הן יוכלו לשהות עם תינוקן ובאופן שיבטיח את שלום שאר היולדות והתינוקות.