2023 רק החלה, אבל כבר עכשיו ברור מה יהיה הכוח המשפיע בעולם הטק, שלא נאמר בעולם בכלל, בשנה הבאה אלינו לטובה – OpenAI. לא משנה Dall-E או ה-ChatGPT – אנחנו בעיצומה של מהפכה היסטורית. "זו מהפכה יותר גדולה מהאינטרנט והסמארטפון", מסביר דני פלד. "אני לא מגזים, כי השינוי שזה יביא לכוח העבודה וליכולות היצרניות שלנו הוא משהו שקשה מאוד לתפוס". "ההשלכות של זה על חינוך, כסף, חברה, רווחה ופוליטיקה עלולות או עשויות להיות מטורפות", מחזק דרור גלוברמן.

אבל איך החלה המהפכה שצפויה לשנות את העולם? מבחור יהודי-אמריקאי בשם סם אלטמן, שהיה נשיא האקסלרטור Y Combinator. באוגוסט 2015, אלטמן יחד עם אילון מאסק וחברים נוספים החליטו לנסות להציל את עתיד האנושות ממה שהם חשבו שהוא האיום הגדול ביותר על קיומה – האינטליגנציה המלאכותית. "בעצם הקמת ה-OpenAI באה מתפיסה שבינה מלאכותית מסכנת את האנושות, וזה אמור להיות הכוח הנוגד לה ולהגן על האנושות מפני הנזקים", מסביר גלוברמן.

בדצמבר 2015, מאסק, אלטמן ועוד חבורה של מדענים ובהשקעה של אנשים כמו ריד הופמן, פיטר תיל ומשקיעים נוספים, מקימים את OpenAI – אז ארגון ללא מטרות רווח עם מטרה אחת: "להבטיח שבינה כללית מלאכותית תועיל לאנושות כולה". בנאום בזמן הקמת החברה, הסביר מאסק את האידיאל שמאחוריה: "אם לכולם יש יכולות של בינה מלאכותית, אז אין אדם אחד או קבוצה קטנה של אנשים שהם בעלי הכוח על בינה מלאכותית". "מאסק אמר שהם רוצים לעשות דמוקרטיזציה וביזור של הכוח ולמנוע ממישהו את היתרון התחרותי שלו יש את זה ולאחרים אין – ואז הוא יכול בעצם לעשות הכל", מסביר גלוברמן.

בפברואר 2019, החברה מתריעה כי היא לא משחררת את המוצר כי הוא מסוכן מדי, אבל חודש אחרי, במרץ 2019, הם מחליטים להפוך לחברה מסחרית ואלטמן הופך למנכ"ל. "יצרנו את OpenAI, חברה חדשה עם 'תקרת רווחים' שתאפשר לנו להגדיל את ההשקעות במחשוב וכישרונות, תוך הטמעה של איזונים ובלמים על מנת לממש את המשימה שלנו", נכתב באתר החברה. ביולי 2019, מיקרוסופט מודיעה כי היא משקיעה בחברה מיליארד דולר. בשבועות האחרונים, כשהעסקה גדלה, מתגלים נתונים שלא היו ברורים קודם לכן.

"אחרי ההשקעה מיקרוסופט שלחה את ביל גייטס. הוא הגיע למשרדים, ראה את הטכנולוגיה ואמר: 'זה לא הולך לעבוד'. גייטס הביע חששות וספקות לגבי היכולות של הבינה המלאכותית להבין את הדיבור האנושי. "זה כל כך פורץ דרך שאולי העתידן הכי גדול של המאה ה-20, האיש שחזה את הסמארטפון והאינטרנט, פספס בענק לגבי OpenAI".

ביל גייטס (צילום: shutterstock_lev radin)
פספס את הפוטנציאל של OpenAI. ביל גייטס | צילום: shutterstock_lev radin

עוד קודם לכן, בפברואר 2018, אילון מאסק החליט לפרוש מהחברה (אך נשאר תורם). ביוני 2020 החברה השיקה את ה-GPT3, מודל השפה הגדול הראשון שלהם. העולם קיבל את הבשורה בהתרגשות, אך עדיין עם הססנות. השער נפתח באפריל 2022, כאשר החברה שחררה את Dall-E2 – המחולל שהופך טקסט לתמונה במהירות וכבר הפך ללהיט.

בסוף נובמבר 2022 החברה משיקה את מודל השפה ChatGPT, ושם כבר מובן שמדובר במהפכה. "הדבר הזה הכניס פתאום לעולם הטק המון אנשים שלא היו חלק ממנו", אומר דני פלד. OpenAI אגב, שלה אין עדיין מודל הכנסות, שווה כיום לא פחות מ-30 מיליארד דולר. עד כמה רחוק תגיע המהפכה הזו? רק הזמן יגיד.

ChatGPT (צילום: Iryna Imago, shutterstock)
צילום: Iryna Imago, shutterstock

אותה מיקרוסופט אגב, עובדת על עסקה משונה מול OpenAI, שמסעירה את עולם ההייטק. את העסקה אף אחד לא ראה באופן רשמי, אך לפי הדיווחים השונים אפשר ללמוד ממנה מספר דברים. מיקרוסופט מתכננת להשקיע עוד 10 מיליארד דולר (בנוסף למיליארד שהשקיעה ביולי 2019 ועוד 2 מיליארד שהושקעו לאורך הדרך), כשמיקרוסופט תקבל חזרה 75% מהרווחים שלה עד להחזרת ההשקעה כולה (13 מיליארד דולר).

לאחר שתחזיר את ההשקעה, למיקרוסופט יהיו 49% מהחברה, למשקיעים אחרים עוד 49%, ו-2% למוסד עצמו. בנוסף, החברה הוסיפה תקרת רווח לכל משקיע – כשאפשר יהיה להרוויח עד 100 פעם מול השקעה (כלומר 10 מיליון יכולים להפוך לעד מיליארד). הסעיף האחרון אומר שכשמיקרוסופט תגיע להכנסות של 92 מיליארד דולר, בתוספת להשקעה ראשונית של 13 מיליארד דולר ושכל שמשקיעי הסיכון ירוויחו 150 מיליארד דולר, כל המניות יחזרו ל-OpenAI.

>> בזמן שעבדתם, פרק 115 - המיליארדר לעג לפריצת הדרך המדעית