אליזבת' הולמס נחשבה במשך שנים רבות לאחת היזמות הכי מרשימות וחשובות שיש בעולם ולהבטחה הגדולה של עולם הטק. התלמידה המצטיינת הגיעה לאוניברסיטת סטנפורד, ובגיל 19 נסעה לעשות השתלמות במכון הגנטי שבסינגפור.

באותה תקופה, השתוללה בעולם מגפת הסארס, והיא הייתה מעורבת בניסיון לחקור ולעזור במלחמה נגד הנגיף הקטלני. תוך כדי המאבק בסארס, הולמס הבינה שאם בדיקות דם קלילות ומהירות יהיו נגישות – אנשים יסכימו לעשות אותן לעיתים תכופות יותר, מה שישפיע בוודאות על אורח החיים שלהם וגם יהפוך אותם למודעים יותר לבריאותם. הולמס "פיתחה" טכנולוגיה שלטענתה, באמצעות טיפות דם בודדות, יכולה לאבחן מחלות קשות. זה היה מה שנראה כמו הבטחה גדולה שתשנה את העולם. "הדוגמא הכי גדולה בסיפור הזה הוא שוולגרינס, רשת פארם גדולה בארה"ב, קנו מיליון בדיקות", סיפר דני פלד, "כולם כל כך הסתנוורו מהכתבות".

המיזם של הולמס, "ת'רנוס", זכה לתמיכה כלכלית מענקיים כמו הנרי קיסינג'ר וג'ים קריימר והכותרות זעקו: "זאת סטיב ג'ובס הבאה". חלק מהעניין הוא שהולמס גם שינתה את הופעתה כדי להיראות כמו ג'ובס - היא החלה להסתובב רק עם חולצות גולף שחורות. בשיאה, פורסם בפורבס שהולמס היא האישה הצעירה ביותר שהפכה למיליארדרית בכוחות עצמה.

אבל סיפור הסינדרלה המרתק הזה נשמע מדהים לכולם חוץ מלאדם אחד – ג'ון קריירו. העיתונאי החל לחקור את הנושא והגיע למקור שטען – מדובר בבלוף ענק, הונאה שהפילה את האנשים החזקים והעשירים ביותר.

בשנת 2015, העיתונאי פרסם בוול סטריט ג'ורנל כתבה שטענה: זו לא טעות, ולא משהו שדורש מחקר – זו הונאה. כבר בשנת 2013, החלו החשדות לגבי אמינות הטכנולוגיה. המדען הראשי של ת'רנוס, יאן גיבונס, הוזמן להעיד על הטכנולוגיה והפטנטים, הוא נלחץ מאוד ויום לפני המשפט רקח לעצמו קוקטייל של וויסקי וכדורים, שתה - ולא התעורר בבוקר למחרת. באותו תחקיר של הוול סטריט ג'ורנל נטען כי זמן קצר לפני ששם קץ לחייו, גיבונס סיפר לאשתו כי הטכנולוגיה לא פועלת, אך הולמס הכחישה את הקשר בין הדברים.

בהרצאה ב-TED, סיפרה הולמס סיפור קורע לב על דוד שלה שמת כתוצאה ממחלת הסרטן. לדבריה, מה שקרה לו נתן לה את ההשראה להקמת ת'רנוס וליצירת בדיקות הדם המהירות שלטענתה היו יכולות להציל את חייו. הבעיה? דוד שלה מת שמונה שנים לאחר שהחברה הוקמה, והמוצר כבר היה מפותח, מה שהצביע על כך שמדובר בשקרנית פתולוגית.

ביום שלישי האחרון – משפטה של הולמס נפתח. בנוסף אליה, ארה"ב תובעת את ראמש סאני בלוואני, שהיה נשיא ת'רנוס אבל גם בן זוגה הסודי של הולמס, ושותף לסוד. לפני שנתיים, הולמס התחתנה עם אחר וממש לפני שלושה שבועות, בתזמון מדהים לקראת פתיחת משפט – נולד להולמס ילד.

טענת ההגנה המרכזית של הולמס היא שראמש סאני ניצל אותה. "היא טוענת שהוא שלט בה, במה היא תלבש, במה תאכל, לאן תלך ועם מי היא תדבר", מסביר דרור גלוברמן. "היא מנסה לטעון להשפעה פסיכולוגית ופשוט להעיף את האשמה אליו".

"אני לא זוכר הרבה זמן סיפור כל כך מעניין על כל כך הרבה אנשים מאוד חכמים שנפלו בפח", מסביר פלד, וגלוברמן מוסיף: "מדי פעם צריך גם סיפור כזה, כדי להעיר את כל המשקיעים האלה שיושבים וקוראים תוכניות עסקיות ובטוחים שהם הבינו הכל – זה רק על דף, לך תראה אם זה עובד".

"אני בטוח שהיא התחילה עם הכוונה הכי טובה – היא ראתה כמה אנשים מתו באסיה מסארס, זה גלגל תנופה שאתה מתחיל לרוץ ולא יודע איך לרדת ממנו", סיכם דני פלד.

>> בזמן שעבדתם, פרק 59: הפצצה שהטיל מייסד אונלי פאנס