מאז התפרצות מגפת הקורונה, האפשרות לעבודה מהבית הפכה ברוב החברות ממותרות לברירת מחדל. כתבה שפורסמה ב"וול סטריט ג'ורנל" ביום שישי, שמה זרקור על האנשים שמנצלים את האפשרות של עבודה מהבית כדי לעבוד בשתי עבודות וכך למעשה ליהנות שתי משכורות – כשאף אחד לא יודע.

במגזין ביקשו לראות את תלושי השכר וגילו רמות שכר מטורפות, שנעות בין 54 אלף שקלים ל-162 אלף שקלים בחודש. אותם אנשים לא עובדים כפול מבחינת שעות, במודל הזה עושים את המשימות ההכרחיות בלבד. שני חברים שהתחילו את זה הקימו אתר, ובו הם חושפים איך עושים את זה נכון.

"התזה שלהם אומרת 'האם אני צריך להיות עובד מצטיין שמקבל חמישה כוכבים על כל דבר? לא, אני רק צריך לבצע את העבודה הנדרשת כדי לא להיות מפוטר", מסביר דני פלד. "הקונספט הוא בוא נוריד את הראש ונראה עסוקים - זו מהות הסיפור".

אחד הדברים שמאפשרים את זה הוא ההבדל בין הדורות, שבולט במיוחד בשוק העבודה. פעם, אנשים היו עובדים בעבודה אחת או שתיים בחייהם והיום – מעבר בין עבודות הפך לדבר שכיח – מה שגורם לאנשים לא לפחד לאבד את עבודתם. עד כמה שכיח מעבר בין עבודות? בהסתכלות מנתוני העבודה של החברות הגדולות, אפשר להבין שמאוד. בפייסבוק, שמשלמת את השכר הכי גבוה בעמק הסיליקון, עובדים בממוצע שנתיים בסה"כ, באובר זה שנה וקצת ובסנאפצ'ט שנחשבת לחברה מצוינת – שנה ושבעה חודשים בלבד.

"הנתונים האלה מדהימים", אומר דרור גלוברמן. "כשמישהו מגיע לעבוד, לוקח זמן עד שהוא מבין מה קורה והופך לפרודוקטיבי, מינימום חודשיים? עוד לפני שהוא מספיק להיות טוב – הוא כבר בעבודה הבאה".

"זה מדהים", אומר פלד ומוסיף: "אם מה שחשוב זו הרווחה האישית והפרטית שלך ואתה חושב על עצמך ולא על המעסיק שלך, אלא רק לעשות את המינימום הנדרש מתוך הבנה שבמקרה הרע יפטרו אותך ויהיה לך קל למצוא עבודה אחרת, יכול להיות שזה הקונספט המתאים".

אגב באותו אתר, שנקרא “Over Employed”, מפרסמים את רשימת החוקים שיעזרו לשרוד בשתי עבודות. ברוח הסרט האייקוני "מועדון קרב", החוק הראשון על עבודה בשני מקומות הוא לא לדבר על עבודה בשני מקומות.

"בסוף זו שאלה של שעות", טוען גלוברמן. "כשהתחילה הקורונה והעבודה מהבית, אנשים אמרו אפשר להיות גם יעיל מהבית וחוקרי התעסוקה נדהמו מהנתונים, ואז נזכרתי בדו"ח שפורסם לפני שנתיים וחצי שאומר שבפועל, אנשים לא עובדים כזה הרבה. משלמים להם על 8 שעות, אבל בפועל עובדים שעתיים ו-51 דקות בממוצע. זו הסיבה שאפשר לעבוד מהבית וזו הסיבה שגם אפשר לעבוד בשתי עבודות בו זמנית".

במחקר גדול שהשווה בין שעות העבודה והתפוקה בשנת 2019 לעומת שנת 2009 ולהוציא את ארה"ב, שם עלו שעות העבודה וגם שעות התפוקה – בכל המדינות שעות העבודה ירדו והתפוקה עלתה. הירידה החדה ביותר היא דרום קוריאה - עדיין המקום שעובדים בו הכי הרבה שעות בעולם. ומי נמצאת במקום השני ברשימת המדינות בהן עובדים הכי הרבה שעות? ישראל, בה עובדים 1,900 שעות עבודה בשנה.

למרות נתוני התפוקה המעודדים גם בזמן הקורונה, בארה"ב למעסיקים נמאס – והם רוצים את העובדים חזרה במשרדים. בתקופה האחרונה, יש עלייה מתמדת במספר המעסיקים שדורשים מהעובדים לחזור לעבוד מהמשרד. "אם העובדים מספיק טוב להם ללכת למסעדות בניו-יורק –הם יכולים לבוא למשרד", אמר דיוויד סולומון, מנכ"ל גולדמן זקס.

למרות רצון המעסיק, התנגדות העובדים והתפרצות וראיינט דלתא גרמו לרוב המשרדים לדחות את ההחלטה כרגע. במחקר שהתפרסם התגלה כי רוב האנשים לא רוצים להגיע למשרד בגלל זמן הנסיעה לעבודה. בקרב האנשים שלוקח להם זמן להגיע למשרד, 84% סיפרו שהם אוהבים את הקונספט של עבודה מהבית בעוד שאצל אלו שגרים בקרבת העבודה, יש יותר מ-50% שרוצים להגיע למשרד.

"הנתונים האלה אומרים כל כך הרבה על תכנון עירוני, תחבורה, פריפריה, נדל"ן ושיקול המגורים ביחס לעבודה", אמר דרור והוסיף: "אשתי הגדירה שהיא רוצה לגור במרחק הליכה מהעבודה, לי מספיק מחרק אוטובוס – זה שיקול אדיר".

>> בזמן שעבדתם, פרק 58: הממשל בסין העביר חוק חסר תקדים