ביום חמישי התבשרנו שאדובי, חברת כלי היצירה הווירטואליים הגדולה בעולם, שהמציאה בין היתר את התוכנות פוטושופ, אילוסטרייטור, אפטר אפקטס ופרמייר, קנתה את "פיגמה" - סטראטאפ קטן, אבל מאוד פופולרי שצובר תאוצה בקצב מסחרר. בכך אדובי סימנה את הרכישה הגדולה בהיסטוריה לחברה פרטית שלא הונפקה בבורסה בסכום של 20 מיליארד דולר. רק לשם פרופורציה, השיא הקודם היה של פייסבוק שקנתה את וואטסאפ ב-19 מיליארד דולר.

הרכישה הזו משמעותית כי מדובר בבשורה עבור חברות שמספקות את השירותים שלהן באמצעות דמי מנוי. עם כניסת הענן לחיינו ראינו יותר ויותר דוגמאות כאלה, אחרי שסיילספורס קנו את סלאק ב-28 מיליארד דולר ומייקרוסופט שקנתה את לינקד-אין ב-26 מיליארד דולר.

סכום הרכישה של פיגמה חריג, גם משום שהיא לא חברה מאוד גדולה. ההכנסות שלה ב-2022 אמורות להסתכם ב-400 מיליון דולר ARR, שהוא חישוב של הכנסות של החודש האחרון, משום שמדובר בדמי מנוי. כלומר הרווח השנתי של פיגמה יהיה הרבה יותר נמוך מזה. אם משווים את הסכום בו נקנתה פיגמה, המכפיל על ההכנסות הוא 50, סכום בלתי נתפס. 

אז איך חברה כמו אדובי מוכנה לשלם כל כך הרבה על פיגמה, מה החברה עושה ולמה כל אחד מכם כנראה השתמש במוצר בצורה כזו או אחרת? 

פיגמה מייצרת פלטפורמה שיתופית ליצירה ותכנון אב טיפוס של אפליקציות, כמו למשל אפליקצייה שתתחרה בגט טקסי או בכל אפליקציה אחרת שמספקת שירות למשתמשים. באפליקציה הזו תוכלו לקבל משוב ממשתמשים, מה הופך את הכלי למאוד שיתופי, בניגוד לתוכנות ואפליקציות שעד היום לא אפשרו דבר כזה. במילים אחרות המשתמשים בונים מוצר ביחד עם עוד אנשים. המסך מורכב ממסכים קטנים שמופיעים ביחד על המסך שלכם, ומעצב האפליקציה יכול לראות איך המשתמש עובר ממסך למסך ולהבין את החוויה. 

בשנתיים וחצי האחרונות פיגמה קפצה למקום הראשון בעולמות של כלי תכנון לחוויית משתמש בפער אדיר על מתחרותיה. כיום הרבה סטארטאפים משתמשים בפלטפורמה וכל יזם בתחילת דרכו, בלי ידע מוקדם, יכול להשתמש בה בחינם, עד שלושה רישיונות.

השוק שונא את העסקה הזו, שהתקבלה בחוסר אמון בהנהלה. המנייה של אדובי ירדה ביותר מ-17% ביום. האם זה בגלל סכום העסקה האסטרונומי? בטוויטר אנשי ההון סיכון מברכים ואומרים שהאפליקציה הזו חדשנית ושהיא העתיד. מנגד, אנשי וול סטריט תוהים על המחיר המנופח, כשממירים 20 מיליארד דולר בהכנסות של 400 מיליון דולר בשנה.

>> בזמן שעבדתם, פרק 101: הכרישים צחקו על המצאה ששווה היום מיליארד דולר