לפני שנתחיל - אם אהבתם את "בזמן שעבדתם", אולי תרצו להצביע לנו בתחרות פודקאסט השנה של גיקטיים. אותנו זה ממש ישמח.

סין הבינה שתעשיית יצור השבבים חייבת להישאר בתחומה. גם העולם הבין שהמקום הכי זול לייצר בו שבבים הוא סין, ולכן העביר את כל הייצור אליה. כך נוצרה תלות גלובלית בייצור השבבים של סין, ומה קורה כשיש מלחמת סחר? כולם אוכלים אותה. 

לפני 30 שנה 40 אחוזים מייצור השבבים בעולם היה בארה"ב. היום אמריקה עומדת רק על 12 אחוזים. אם השבבים הם כמו הנפט החדש, חומר הגלם של הכלכלה, שאי אפשר לייצר כלום בלעדיהם זה אומר שסביר להניח שהמעצמה הכלכלית הגדולה בעולם לא יכולה להפקיר את זה לאחרים - ולכן נשיא ארה"ב החליט להתערב ולנסות לתקן את המצב.

בעקבות המשבר, ביידן הכריז כי הוא נותן מענק של 52 מיליארד דולר להקמת מפעלים של שבבים בארה"ב. אלה חדשות טובות מאוד לאמריקאים ובמיוחד לאינטל, שהיא אחת הדוחפות הגדולות למהלך. הסוגיה הזו מעלה מחדש את הוויכוח - האם לתת מענקים לאינטל או לא, וגם פה אצלנו - האם סיוע כזה מצד המדינה הוא דבר מתבקש לאור המשבר. 

בטייוואן למשל, מעניקה המדינה חצי מהקרקע למפעלים לייצור שבבים. המענק האמריקאי עלול לפגוע בישראל כי נוצרת תחרות ואולי החברה תעדיף להשקיע במפעלים באמריקה. בינתיים החברות לייצור שבבים רק מרוויחות מהמשבר עם התייקרות המוצרים שלהן, בשעה שגם המניות שלהן ממשיכות לעלות. רוצים לשמוע עוד על משבר השבבים? האזינו לפודקאסט המלא.

>> בזמן שעבדתם, פרק 73 - מומחים מעריכים: זהו תאריך התפוגה של כדור הארץ