כיצד המהפכה המשפטית משפיעה על שוק ההייטק הישראלי? רבים שאלו את השאלה הזו בחצי השנה האחרונה, מאז הכריז שר המשפטים יריב לוין על תוכנית החקיקה שלו - איך המשקיעים הזרים רואים אותה ומהם הגורמים שעשויים להשפיע על החלטתם האם לשים את הכסף שלהם דווקא כאן. הנה שלוש נקודות עיקריות שעשויות להסביר את הירידה בכמות ההשקעות הזרות בהייטק הישראלי, באופן חריג לשאר העולם:

1. סתירה ערכית

רבים מהמשקיעים הם ממדינות המערב, כמו ארצות הברית. שוויון לנשים או ללהט"ב קריטי בעיניהם, והם מתקשים להשקיע במדינה או בחברה שאין בה את הערכים האלה, שפעם ישראל הייתה נתפסת כמבוססת עליהם והיום היא נתפסת כהולכת בכיוון ההפוך. עם זאת, ישנם משקיעים זרים מהמערב שמשקיעים באיחוד האמירויות או סין, ששם אין הקפדה על זכויות אדם. השאלה היא האם המשקיעים ישימו את הכסף במדינה שהערכים שלה עוברים טלטלה.

2. חשש מהיעדר הגנה משפטית

דמיינו את המשקיע האמריקאי שזורק את כספו 8,000 מייל מעבר לים, והוא צריך לסמוך על מערכת אכיפת החוק, המשפט והמיסוי. מה שאנשים אוהבים זה לפעול בסביבה שבה כללי המשחק ברורים: הם יודעים כמה מס ישלמו, הם יודעים מה יהיה תהליך המכירה או הקנייה. פתאום יש תחושה שהכללים השתנו ולא ברור לאן זה הולך. עצם היכולת לשנות אותם במהירות מעורר פחד ויש חוסר ודאות הולך וגובר. ישנה תחושה שבישראל יש התנגשות טקטונית בכללי המשחק וזה מפחיד משקיעים. נשאלת השאלה גם לגבי איכות הניהול של ממשלת ישראל - שפועלת להפחית את הפיקוח על מינוייה, אך לא ברור כמה מחוץ לישראל ניתן לשים לזה לב.

3. תשומת לב עולמית

היכולת של אנשים מעבר לים להבין את הרזולוציות של מה באמת קורה היא מאתגרת. הם פותחים CNN, BBC ובלומברג ורואים מה קורה ברחובות וזה מבהיל. האם אני רוצה לשים את כספי במקום שסובל מכל כך הרבה רעש וכל כך הרבה שינויים? יש בזה משהו מרתיע. תומכי הרפורמה המשפטית יטענו כי הרעש שיוצרות ההפגנות, שרבים ממוביליהן הם מתעשיית ההייטק, אכן פוגע בהשקעות מחו"ל. 

 לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 138 - "נטילת LSD הייתה חוויה עמוקה, אחד הדברים החשובים בחיי"