ביום חמישי שעבר ויטאליק בוטרין, מייסד אתריום ואחד מהאנשים החשובים בעולמות הקריפטו, הודיע שהמטבע, שנחשב לשני בחשיבותו בשוק אחרי הביטקוין, עבר שדרוג מערכות והפך בעצם לאתריום 2.0 – מה שעלול להפוך אותו לחשוב אפילו יותר.

אבל מי זה בכלל ויטאליק בוטרין? האיש מאחורי האתריום נולד ב-1994, ונחשב גאון בילדותו. בגיל 15 אביו חשף אותו לביטקוין, ובגיל 19 הוא כתב את המסמך הראשון שלו על אתריום. הרעיון היה לקחת את הקריפטו, ולהלביש עליו את האפשרות לחוזים חכמים, שיאפשר לעשות חישובים אוטומטיים כמו הצמדה למדד, שכר דירה ותנאים נוספים.

הרעיון לא ממש התקבל בחום, מה שהוביל את בוטרין לעשות תואר במדעי המחשב ומתמטיקה באוניברסיטת ווטרלו בקנדה. שם הכיר את פיטר ת'יל, שהציע לשלם לו 100 אלף דולר כדי לעבוד איתו. "בזכות הרעיון של בוטרין נפתח עולם חדש לגמרי שנקרא Web3, שמעביר למעשה חלק מהכוח שנמצא בידי פלטפורמות כמו אפל מיוזיק וספוטיפיי ליוצרים", מסביר דרור גלוברמן. "זה מאפשר לי כיוצר למכור לקהל שלי את היצירה שלי בתנאים מוכתבים מראש, בלי שיש בדרך איזה ספוטיפיי, אמזון או מישהו אחר שלוקח את הרווח אליו".

ויטאליק בוטרין, יוצר המטבע הווירטואלי Etherium (צילום: John Phillips, GettyImages IL)
ויטאליק בוטרין, יוצר המטבע הווירטואלי Etherium | צילום: John Phillips, GettyImages IL

"חד משמעית", מאשר דני פלד. "זה גם מה שהוא ראה לנגד עיניו. הוא בא ממקום אידיאולוגי – באמצעות האתריום אתה יכול לשלם ליוצרים שאתה אוהב, לכותבים שאתה אוהב, לעיתונים שאתה מעריך". למי שלא יודע, גולת הכותרת של האתריום היא ה-NFT, שהומצא בעקבות המטבע הקריפטוגרפי.

נכון לימים אלה, שווי השוק של האתריום עומד על 194 מיליארד דולר, הכי הרבה אחרי הביטקוין (400 מיליארד דולר), אבל לויטליק זה לא ממש הספיק. "הדאגה שלו היא שזה בעצם הפך לחבורה של כורים שמבזבזת המון אנרגיה, וגוזלת את האתריום מהציבור הרחב". כזכור, כריית קריפטו דורשת כמות אדירה של חשמל – כשצריכת החשמל של האתריום גבוהה משל צ'ילה, וקרובה מאוד לזו של בלגיה ופינלנד.

התוצאה היא שבכל מה שקשור לבזבוז אנרגיה, תנועה אחת של אתריום שקולה ל-150 אלף תנועות בוויזה. "פוגשים את זה כשרוצים לעשות עסקה באתריום. הכסף שמשלמים למשל על ייצור NFT הוא מטורף. זה מרתיע אנשים ובטח מונע מהמטבע להפוך למשהו שכולנו משתמשים בו".

מה שקורה כעת הוא למעשה החלפה של לב המערכת. האלגוריתם ששמר על הרשת באמצעות הוכחת העבודה (Proof of work) יצא לגמלאות ואת מקומו תופסת הוכחת החזקה (Proof of stake). את השקעת הכוח המחשובי שבו השתמשו עד עכשיו, מחליפה למעשה שיטה של שימוש בערבות. כלומר, לכל פעולה שמתבצעת ברשת יהיה ערב. הערב הזה מפקיד סכום של 32 אתריום (השווים כיום לכ-50,000 דולר), ומקבל תשלום על כל פעולה שהוא מאשר. אבל, יש קאץ'. אם הוא מנסה לרמות או לא זמין כדי לאשר פעולה - המערכת לא רק תעצור לו את התשלום, היא עלולה אפילו לחלט לו חלק או אפילו את כל הערבות. השינוי הזה אמור לחסוך .99% מצריכת האנרגיה של המטבע – חיסכון זהה לכמות החשמל שפורטוגל צורכת בשנה.

למרות המהלך הירוק, שזוכה לשבחים מפוליטיקאים רבים, הערך של האתריום צולל. "יש המון כורים שלא מרוצים כי לקחו להם את העבודה", מסביר פלד. "הערכה היא ש-90% מכורי האתריום יפשטו את הרגל. גם שווי הציוד ירד ב-60-70%". לא מעט כורים התעצבנו מהמהלך כל כך, שהם למעשה מקימים סוג של אתריום ישן משלהם.

>> בזמן שעבדתם, פרק 101: בהשקה של אייפון 14 הסתתרה בשורה דרמטית