ההצלחה של הבורסה ביפן עוברת מתחת לרדאר של רובנו. אם נסתכל על מדד תל אביב 35 (TA-35 Index), 35 המניות הגדולות בבורסה בתל אביב, נראה ירידה של כחצי אחוז מתחילת השנה, כלומר מדד שלילי.

אם נסתכל על מדד S&P 500, 500 המניות המובילות בשוק האמריקאי, נראה עלייה יפה מאוד של 13.71% מתחילת השנה.

אבל אם תביטו על מדד ה-Nikkei 225, המניות המובילות בבורסה היפנית, תראו עלייה של 27.5% כמעט. כמה שהבורסה האמריקאית מתאוששת, הבורסה היפנית צמחה ביותר מכפול.

יפן ספגה מהלומה אנושה במלחמת העולם השנייה עם הטלת פצצות האטום על הירושימה ונגסקי, אולם אחרי מלחמת קוריאה שהסתיימה ב-1952, התחיל נס כלכלי שלא היה כמותו בהיסטוריה המודרנית. מתחתית הבור, יפן הפכה בתוך 30 שנה להיות הכלכלה השנייה הגדולה בעולם אחרי ארה"ב.

איך זה קרה? כחלק מתוכנית ממשלתית מדהימה, שכוללת חמישה עקרונות מרכזיים:

  1. אימוץ טכנולוגיה – הממשלה תגמלה עסקים עם צמיחה מהירה בשיעורי מס נמוכים. כלומר, אם העסק צומח מהר, מייצר יותר הכנסות למדינה - הוא ישלם פחות מס.
  2. צבירת הון – עידוד צבירת הון פרטית בתוכניות חיסכון והשקעה (היפני חסך 18.3% והאמריקאי 7%).
  3. כמות גדולה של עובדים – לאחר המלחמה התפנה כוח עבודה איכותי וחרוץ במיוחד – החיילים שיצאו מהצבא.
  4. כוח עבודה איכותי ומסודר – התקבץ כקבוצות תאגידיות בשם קיירטסו שיצרו כוחות כלכליים חזקים. מדובר בכל מיני סוגי עסקים שיחד יצרו שרשרת ערך שלמה. לדוגמה, מפעל ברזל, מחצבים, בנק שמממן את הפעילות וחברות כוח אדם, וכולם ביחד יכולים לייצר מכונית טויוטה, שהיא מאוד תחרותית ברמה הבינלאומית.
  5. קידום סחר בינלאומי – הממשלה קידמה ייצוא וייבוא בהפחתת מיסים, וב-1960 30% מהיצוא היה לארה"ב.

בנוסף, הממשלה הפינית החליטה להשקיע את הרווחים מהחברות חזרה ביצירת תשתיות – תקשורת, תחבורה וחינוך, ובעצם לייצר גלגל שחוזר לתוך התעשייה.

הכלכלן מילטון פרידמן אמר: "הדרך הטובה ביותר לצמוח במהירות היא להפציץ את המדינה". כך הפכה יפן ממדינה שספגה פצצות אטום למדינה שצומחת בשיעורים הכי חדים.

 לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 134 - מלחמת עולם בין רדיט לגולשים: "נחשיך הכל"