הרבה דברים קרו בזמן שעבדתם. היום נדבר על הקרב הגדול של פורטנייט נגד אפל; על מרוץ הסוסים הגדול של מיקרוסופט, אורקל וטוויטר בדרך לטיקטוק; על הפריצה האכזרית של הסינים לתעשיית הייטק והטכנולוגיה בטאיוואן; ועל הכלי החדש והמהפכני של גוגל לזיהוי מוקדם של רעידות אדמה.

אפיק רוצה ביס מהתפוח

אי אפשר שלא להתחיל עם המלחמה של אפיק גיימס, יצרנית פורטנייט, באפל ובגוגל. הכל החל ב-13 באוגוסט, אז היא הודיעה על מנגנון חדש שיאפשר לרכוש מטבעות וירטואליים בלי לעבור דרך גוגל ואפל. מדובר בצעד חתרני ביותר: במקום למכור את הפריט דרך חנות האפליקציות, היא מציעה לשחקנים מנגנון רכישה חיצוני – אפיק דיירקט פיימנט. המנגנון העצמאי של אפיק זול יותר מהמקבילות של אפל וגוגל, כי הוא מפר לחלוטין את תנאי השימוש בחנויות האפליקציות; כידוע, אפל וגוגל גובות עמלה של 30 אחוזים על כל סנט וסנט שנרכשים דרך החנות. למקרה שתהיתם, זה היה קאזוס בלי עבור אפל: היא בעטה את פורטנייט מחנות האפליקציות בלי רחמים.

פורטנייט הייתה ערוכה לצעד הזה של אפל: היא שלפה מהבוידעם פרפראזה לפרסומת של קופרטינו משנת 1984. באותה פרסומת מיתולוגית, אפל הציגה את עצמה בתור האנטיתזה ל-IBM, אז "האח הגדול" של עולם הטכנולוגיה. אותו סרטון שלועג לאפל היה רק הסיפתח למתקפת הנגד של אפיק, והיא הגישה גם תביעה רשמית.

כפי שסיפרנו לכם ב-NEXTER, אפל ממש לא נשארה חייבת. בתגובה להפרת תנאי השימוש ולתביעה, אפל הציבה אולטימטום לאפיק – ואיימה שתבטל את רישיונות הפיתוח שלה ל-iOS. מדובר בצעד הרה אסון עבור תעשיית המשחקים, שכן אפיק גיימס גם אחראית למנוע הפופולרי Unreal, עליו מתבססים משחקים רבים.  גם גוגל, אגב, לא נותרה חייבת והעיפה אותה מחנות האפליקציות.

כאן חייבים לעשות סטופ ולשאול כמה שאלות. למה אפיק החליטה ללכת על כל הקופה מול אפל? האם זה כי רוב הרווחים שלה מגיעים דווקא מאנדרואיד? ואם כן, למה היא הגישה תביעה גם נגד גוגל? איך כל זה קשור לשימוע שהיה בקונגרס, ולמה הכל התחיל דווקא אצל פאקמן ונינטנדו? האזינו לפודקאסט המלא.

>> לפרקים המלאים של "בזמן שעבדתם" היכנסו ל-podbean

יצרנית הסמארטפונים שמרעידה את השוק

בעשור האחרון התרגלנו שאפל וסמסונג הן אלה שמתחרות על הבכורה בשוק הסלולר, אך בחודש האחרון הגיעה חברה אנונימית יחסית - והציבה את שתיהן בעמדת נחיתות. מדובר ביצרנית הסינית ZTE, שמתרכזת כיום דווקא בייצור ציוד קצה לרשתות דור חמישי. מה היא בעצם עשתה?  

בשבוע שעבר חשפה היצרנית שהצליחה ליצור סמארטפון עם מצלמת סלפי שמוטמעת מתחת למסך. כן, זה אומר את מה שאתם חושבים שזה אומר: אין יותר מגרעת (Notch). זה לא סתם פיצ'ר קטן: זו הפעם הראשונה שידם של הסינים על העליונה במירוץ הסלולר, וזה מרפק רציני עבור סמסונג ואפל.

יחד עם זאת, לא כדאי למהר להספיד אף אחד מהן – ובטח שלא את אפל. ZTE אמנם הציגה חידוש מכובד למדי, אך אפל עברה בסוף השבוע האחרון את רף השווי של 2 טריליון דולר – ובכך עקפה את יצרנית הנפט הסעודית והפכה לחברה הגדולה ביותר בעולם. כל הטוב הזה קרה בחסות הקורונה: לפני 21 שבועות, אפל הייתה שווה "רק" טריליון אחד.

סוס חדש במרוץ על טיקטוק: אורקל

המירוץ לרכישת טיקטוק הולך ומתפתל; כזכור, מיקרוסופט הייתה החברה הראשונה שהתייצבה לצדה של בייטדאנס במאבקה בגזרות הנשיא טראמפ, כשאחריה הצטרפה טוויטר לקלחת. בימים האחרונים נחשפה מועמדת חדשה ודי מפתיעה: אורקל.

הצעד של אורקל מפתיע במיוחד, כי בעשור האחרון היא נחשבת למותג די זקן בעולם ההייטק. היא נהנית ממוניטין של אמינות ורצינות, וממש לאחרונה היא גם נכנסה לעולמות הפרסום והמדיה עם כלי שמאפשר ללקוחות לדעת האם הגולשים באמת צופים בפרסומות שלהם. איך חברה כזו מיושבת מתחברת לברדק של טיקטוק, עם כל ההתעללויות, הטרנדים המוזרים וכוכבי הרשת הצעירים? למה גוגל, שמנסה כל כך ליצור רשת חברתית מתפקדת, לא מצטרפת? ומה הסיכויים של כל אחת מהן? האזינו לפודקאסט המלא.

מאה מפתחים לא טועים

בפרק האחרון, לפני הפגרה הקצרה שלנו, סיפרנו לכם על פריצה ענקית לליבת תעשיית המעבדים הטאייוואנית. קשה מאוד שלא לחשוד בבייג'ינג: שעות העבודה של ההאקרים היו סדורות במיוחד, מתשע בבוקר ועד תשע בערב ובמשך שישה ימים בשבוע, ממש כמו שעות העבודה בסין; והסינים בעצמם ממש נשרכים מאחור מול המערב בכל מה שנוגע לייצור מעבדים.

 

TSMC (צילום: shutterstock)
הסודות נגנבו ואיתם גם המפתחים. שבב של TSMC הטאיוואנית | צילום: shutterstock

אבל מסתבר שאין כל כך מה לחשוד בבייג'ינג, פשוט כי הכל על פני השטח. בשבוע שעבר היא גייסה באורח פלא לא פחות ממאה מהנדסים של החברה TSMC, שממנה נגנבו בשבועות האחרונים הררים של סודות תעשיתיים. בכל אופן, זה לא מפתיע, בהתחשב בעובדה שהסינים גנבו את התוכניות של ה-F-35 וגם פרצו לבנק אוף אמריקה. למרות שסין הכריזה שתאיץ את יכולותיה לתכנן מעבדים עד שנת 2025, כנראה שהיא ממשיכה בדרכה הקלוקלת ולא באמת בשלה להצטרף לקהיליית הפיתוח העולמית.

האם גוגל תציל אתכם מרעידות אדמה?

אחת הבעיות הגדולות עם רעידות אדמה זה שלא ניתן לחזות אותן מראש. גוגל החליטה למצוא לכך פיתרון, ובשבוע שעבר היא השיקה פיצ'ר חדש ל"זיהוי ומתן התראות מוקדמות של רעידות אדמה" (Early Alerts). הכלי החדש של גוגל מתבסס על ג'ירוסקופ (Gyroscope) שיש כיום בכל סמארטפון. איך זה באמת עובד? האזינו לפודקאסט המלא.

רעידת אדמה בקובה יפן 1995 (צילום: ap)
רעידת אדמה, אילוסטרציה. גוגל תעזור להתריע? | צילום: ap

>> הכירו את פושע הסייבר המבוקש בעולם: בזמן שעבדתם, פרק 12