אחרי הזיית הקריפטו אלכס מישינסקי מצלזיוס וסם בנקמן-פריד שהונה את משקיעיו, צצה לה השבוע נוכלת תורנית חדשה בשם צ'רלי ג'אוויס, שיצרה "פתרון" אוטומטי למילוי טפסים עבור הלוואות סטודנטים בארה"ב.

סטודנטים אמריקאים שרוצים לקבל סיוע מהממשלה במימון לימודיהם נדרשים למלא טופס ארוך, מתיש ומסובך. ג'אוויס הקימה מיזם המציע סיוע במילוי הטפסים הללו תוך 7 דקות בלבד. 

ג'יי. פי מורגן, הבנק הגדול בארצות הברית, התלהב מהמיזם של ג'אוויס וקנה אותו ב-175 מיליון דולר. בבנק סברו כי מדובר בהזדמנות ענקית להגיע לקהל גדול של לקוחות פוטנציאליים. ג'אוויס עצמה הפכה לכוכבת ונבחרה לרשימת "30 מתחת ל-30" של פורבס.

הכל התפוצץ לאחר שאותו בנק גילה כי ג'אוויס בעצם הונתה אותו. הבנק הגיש נגדה תביעה ובשבוע שעבר אתר השירותים של החברה שלה נסגר. הניו יורק טיימס פרסמו כתבה תחת הכותרת - "איך צ'רלי ג'אוויס גרמה לג'יי פי מורגן לשלם לה 175 מיליון דולר על כלום?".

התרמית החלה להתגלות לאחר שהרשות להגנת הצרכן האמריקאית התריעה בפני ג'אוויס כי היא מטעה סטודנטים לחשוב שהשירות שהיא מעניקה להם הוא ללא תשלום, כשבפועל עלות שירות מילוי הטפסים עלה 19.90 דולר לחודש.

לאחר מכן התברר היקף התרמית במלואו, כשג'יי פי מורגן גילו ש-4.5 מיליון משתמשים בשירות הם לא אמיתיים. מתברר שג'אוויס זייפה 4.5 מיליון חשבונות פיקטיביים של סטודנטים. היא הציגה לג'יי פי מורגן את רשימת השמות והמיילים. אנשי הבנק שלחו להם הודעות, אך לא נענו. הם חשבו שאולי מדובר בטעות ולכן שלחו עוד מיילים לאותן כתובות. כשלא קיבלו כל תשובה הם הבינו שנפלו בפח.

לסיפור של ג'אוויס ישנו קשר ישראלי, לאחר שנודע כי אחד מאנשי החברה שלה הוא ישראלי עמו הסתכסכה וכי אחד המשקיעים הבכירים במיזם הוא מייקל אייזנברג מקרן ALEPH הישראלית. עד עתה אייזנברג מסרב להגיב על ההונאה בראיונות שהוא מעניק לכלי התקשורת.

ג'יימי דיימון, המנכ"ל המיתולוגי של ג'יי פי מורגן, הודה כי זו הייתה טעות ענקית. הסיפור הזה מלמד שמדובר בגרידיות של המשקיעים, שלא טרחו לבדוק היטב מיהם המשתשים של המיזם. טעויות כאלה הן חריגות כי יש כאן רשלנות מאוד גדולה. דיימון עצמו ציין כי "אם אתה חובט 300 פעם בשנה, פעם אחת מותר לפספס". עם זאת, אם משקיעים ינטרלו את הגרידיות שלהם, ניתן יהיה למנוע מקרים דומים בעתיד, כי כשיש צד אחד שנורא רוצה להאמין ויש צד שני שמוכן לספר כל סיפור, אם רק ידחפו אותו לעשות את זה, זה מתכון לאסון. קצת צניעות, ענווה ועבודה קשה לא יזיקו.

>> בזמן שעבדתם, פרק 116 - הבינה המלאכותית משתלטת על עוד תחומים - אלה המקצועות שבסכנה