סימולציה של מסך ענק לצפיה בפארק האולימפי (צילום: Handout, GettyImages IL)
סימולציה של מסך ענק לצפיה בפארק האולימפי | צילום: Handout, GettyImages IL

בזמן שהמשלחות האולימפיות עוד עסוקות באימונים אחרונים, שיחות מוטיבציה וחזרות על ההמנון הלאומי, המשלחת החשובה ביותר לאולימפיאדת לונדון 2012 כבר סיימה את האימונים והיא מוכנה לזינוק. בתחילת אפריל ערכה ענקית הטכנולוגיה Atos בדיקה מקיפה לכל מערך ה-IT (טכנולוגיית המידע) של המשחקים האולימפיים. 300 מומחים מטעם החברה לקחו חלק בשתי בדיקות קפדניות במיוחד, שמטרתן לוודא ששוב דבר במערך הטכני המסועף והמורכב שהופך את לונדון 2012 לאולימפיאדה הכי טכנולוגית שהייתה – לא יקרוס בזמן אמת. "אנחנו שואפים שהמומחים שלנו יהיו באותו הלך רוח של אתלט אולימפי, ויביאו את ההישג האישי הכי טוב שלהם ללונדון 2012", אמר מייקל היירון, המתאם הראשי מטעם Atos לאולימפיאדה.

הלחץ ברור. אולימפיאדת לונדון תעבד 30 אחוז יותר מידע מכל אולימפיאדה אחרת בהיסטוריה, ובזמן תחילת המשחקים ב-27 ביולי, יעבדו על כל המידע שיזרום ממנה 3,500 מומחים על 900 שרתים, 1,000 רשתות ולמעלה מ-10 אלפים מחשבים, כולם הכרחיים כדי לוודא שכל החומרים ב-94 אירועי האולימפיאדה השונים בלונדון יוקלטו וישודרו לכל העולם. נשמע הרבה יותר מסובך מאשר לשבור את שיא העולם ב-100 מטר.

מיליון מטרים של כבלי שידור

פנסוניק, סמסונג, אייסר, פייסבוק, טוויטר. אלה השמות הגדולים בלונדון 2012. ספורטאים? מאמנים? כרגע הם עדיין בשוליים, נדחקים הצידה באדיבות החידושים הדיגיטליים העצומים שהולכים ללוות את האירוע הספורטיבי של השנה, שכבר זכה לשם "המשחקים האולימפיים הדיגיטליים הראשונים" ו"האולימפיאדה של הרשת החברתית".

וזה מתחיל, קודם כל, בשידורים. 42 מיליארד בני אדם צפויים לצפות השנה ב-2,500 שעות השידור הישיר שתעביר רשת ה-BBC הבריטית בשעת המשחקים, ומדובר באתגר טכנולוגי שהאנגלים ממש לא מתכוונים להיכנע לו. בארבע השנים האחרונות, מאז אולימפיאדת בייג'ינג, התפתחה הטכנולוגיה במידה ניכרת – והיום הם יכולים להציע לצופים שירותים חדשניים במיוחד, ועל הדרך למתג את עצמם כדבר הכי נכון בטלוויזיה שלכם.

Atos מבצעים בדיקה טכנית לפני האולימפיאדה (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
בדיקה טכנית לפני האולימפיאדה | צילום: אימג'בנק/GettyImages

כך, למשל, תזרים הרשת לראשונה בתולדות המשחקים שידורים חיים ב-HD במשך 24 שעות, ממוקדי שידור שונים, בכפר האולימפי ומחוצה לו. בנוסף, טכנולוגיות תלת ממד מיוחדות הולכות להיות משולבות בטקסי הפתיחה והסיום הגרנדיוזיים, כמו גם בגמר תחרויות הריצה ל-100 מטרים ובשלל אירועים ליליים. אם כל זה לא מספיק,BBC  תספק לצופיה במיקומים נבחרים ברחבי האי הבריטי גם איכות שידור "גבוהה במיוחד" – כלומר, רזולוציה גבוהה פי 16 מזו של HD. לדברי טים פלימינג, מנהל מחלקת דיגיטל ואתרים חיים ב-BBC, המופקד על פרויקט האולימפיאדה, "עבור משפחות שלא יצליחו לרכוש כרטיסים לאתרים האולימפיים עצמם, זה אולי הדבר הכי קרוב לממש להיות שם".

ההשקעה, אם תהיתם, עצומה. 1,233 מצלמות נפרסו ברחבי המתקנים האולימפיים, ואלה יספקו את הכיסוי המקסימלי לאירועים, שיכול לצאת לפועל רק בזכות מעל למיליון מטרים של כבלי שידור שנמתחו בסביבת לונדון, 40 אלף מטרים מתוכם בכפר האולימפי עצמו. בנוסף, הקים תאגיד השידור הבריטי כפר תקשורת המסוגל להכיל 20 אלף עיתונאים מרחבי העולם, ולאפשר להם לשדר תכנים כמעט לאורך כל היממה. כל זה מצטרף לערוץ רדיו ייעודי שישדר מזירות המשחקים השונות מסביב לשעון, לטובת חובבי השמע, ולפלטפורמת הצפייה של BBC באינטרנט – נגן ייעודי שעוצב במיוחד לצורך המשחקים וניתן להתקנה על מחשבי חלונות ומק כאחד.

אין תמונה
המומחים של Atos מתכוננים לאולימפיאדה כמו הספורטאים

הנגן, שהושק לפני כשבועיים ומציג איכות צפייה משודרגת, יציע במהלך האולימפיאדה אפשרות לא רק לצפות בתחרויות מהמחשב האישי שלכם או מאפליקציות סמארטפון ייחודיות וחינמיות שהשיקה BBC לאנדרואיד ול-iOS, אלא גם להשהות את השידור, להריץ לאחור ואפילו לקבל הודעה בעת שמתרחש אירוע משמעותי בזירת צפייה אחרת. עוד תוכלו לצפות און ליין בפרופילים של המתחרים, להגיע לעמודי הטוויטר שלהם – ובאופן כללי: להיפטר מהצורך לקום מפוהקים באמצע הלילה כדי לראות את גמר הנשים בשחייה צורנית, פשוט כי הכל יהיה זמין כל הזמן, בכל מקום. "זו באמת האולימפיאדה הדיגיטלית הראשונה, בה אנו מציעים יותר אפשרויות ממה שהצענו בעבר", אמר רוג'ר מוסי, במאי ה-BBC. "תוכלו לצפות בספורט מכל אתר שהוא, דבר ראשון בבוקר ועד שתלכו לישון. חובבי ההוקי יוכלו לראות הוקי בשידור חי ללא הפרעות, בעוד חובבי טניס השולחן יוכלו להיצמד כל היום לשידורי הספורט שלהם".

מנגנון בקרה על סטטוסים בפייסבוק

עם כל הכבוד לאיכות השידור וזמינותו, המהפכה האמיתית של האולימפיאדה הקרבה – וזאת שחוצה את הגבול הטכנולוגי ומתחברת היישר לתופעה תרבותית רחבה – מגיעה מכיוון הרשתות החברתיות. באולימפיאדה הקודמת, במה שנראה כמו עולם אחר כמעט, היו לפייסבוק 100 מיליון משתמשים בלבד, ולטוויטר כמה מיליונים בודדים. היום, פייסבוק מגרדת מיליארד משתמשים וטוויטר עברה בפברואר האחרון את רף המצייץ ה-500 מיליון. עם המספרים האלה, אין ספק שהמוני משתמשי הרשתות החברתיות יהפכו למעשה לכוח המניע שמאחורי המשחקים - יעלו תמונות, יצייצו פרשנויות, יכתבו סטטוסים אוהדים ויעשו share לרגעים הגדולים מהכפר האולימפי.

הכנות בלונדון גטי (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
42 מיליארד בני אדם צפויים לצפות השנה ב-2,500 שעות השידור הישיר שתעביר רשת ה-BBC | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

כדי לאפשר את הצפת המידע הזאת, עמלו בלונדון על פרויקט ענק שאמור לאפשר לבאי האולימפיאדה להעלות בלייב חומרים לפרופילים האישיים שלהם ולגרום לכל העולם לעשות להם לייק. הסכם חדש בין מועצת העיר לבין ספקית הרשת O2 הוביל לכך שבימי המשחקים תיפרס ברחבי העיר רשת WiFi ענקית – וחינמית! – שתחלוש על כל רובעי ווסטמינסטר, קנזינגטון וצ'לסי ותאפשר להמוני המבקרים לגלוש בחופשיות באינטרנט. על הקמת נקודות החיבור של הרשת, שתהווה את שטח ה-WiFi הרציף הגדול ביותר באירופה, עמלו אנשי O2 בקדחתנות – והיא צפויה רק להעצים את השימוש ברשתות חברתיות במהלך המשחקים, כאשר ההולכים ושבים יוכלו להזרים תמונות ושאר עדכונים לרשת, בזמן אמת, ללא חשש מעלויות אסטרונומיות של חבילות גלישה כאלה ואחרות. רק שיזהרו כשהם מתיישבים על אחד מספסלי הרחוב שהוסבו לנקודת חיבור אינטרנטית. שלא יפריעו למישהו באינדונזיה לראות את אריק זאבי מביא לנו מדליה.

הבריטים, בכל מקרה, מודעים לכוחן של הרשתות החברתיות, אך גם מכירים בתסבוכות שעלולות להיווצר במציאות בה כל אחד מצייץ מה שבא לו. בדיוק בגלל זה הם ניסחו מסמך ארוך ומייגע של הוראות משפטיות סבוכות, שנועדו למנוע מגופים מסחריים לעשות שימוש באולימפיאדה, באמצעות הרשתות החברתיות, מבלי שהם מהווים חלק מנותני החסות הרשמיים שלה. כך, למשל, רק נייקי, ששילמה כסף רב בשביל להיחשב ל"נותנת חסות רשמית", תוכל לפרסם סטטוס בסגנון "יש לנו את הנעליים הכי טובות באולימפיאדה" מבלי להסתכן בתביעה דרקונית. סעיף נוסף, שכבר העלה את חמתן של שוודיה ודנמרק שטענו לפגיעה עצומה בחופש הדיבור, מגביל את פרסומי הספורטאים עצמם בפרופילים שהם מתחזקים ברשתות החברתיות. זה אומר, למשל, שספורטאי מסוים לא יוכל למתוח ביקורת על מתחרה או לפרסם את נותן החסות שלו, במידה ולא מדובר בנותן חסות רשמי של האולימפיאדה.

אולימפיאדה בצבעים גטי (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
בימי המשחקים תיפרס ברחבי העיר רשת WiFi ענקית – וחינמית! | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

בין החברות שכן השכילו להשקיע סכומי עתק ולהפוך ל"ספונסריות רשמיות" יש, כמובן, גם נציגות בולטת לעולם הטכנולוגי. פנסוניק, אייסר וסמסונג ידעו שזו שעתן היפה ביותר להציג את שלל החידושים שלהן מול קהל של מיליארדים, והן בחרו ללפות את העגלה הזאת בשתי ידיים, גם במחיר צ'ק שמנמן במיוחד. פנסוניק, למשל, מקדמת כיום בכל הכוח את הטלוויזיה החכמה החדשה שלה, המכילה אינטגרציה מלאה לאפליקציית השידורים של ה-BBC. סמסונג, שמינתה לאחרונה את הכדורגלן דיוויד בקהאם כדובר הרשמי שלה למשחקים, קובעת מעל כל במה אפשרית שהצעצוע הרשמי של המשחקים הוא בכלל הגלקסי 3 שהושק השבוע, ומצהירה תשים דגש על התממשקות מלאה לאפליקציית התשלומים של ויזה, חברת האשראי היחידה המאושרת בחנויות הכרטיסים והמזכרות האולימפיות. ואייסר? הטייוואנים, כמו שיודעים לעשות במזרח, כבר הבטיחו סדרה שלמה של מוצרים ממותגי אולימפיאדה, כולל לפטופ עם לוגו טבעתי צבעוני ומוכר, וטאבלט חדש מבוסס אנדרואיד 4.0 המעוטר בחמש הטבעות הידועות. יקר בטירוף, אבל פריט אספנים אמיתי.

הבגד הקל בעולם, חליפה המגבירה את צריכת החמצן

גם על הספורטאים עצמם, מן הסתם, לא פסחה בהלת הטכנולוגיה, שבאה לידי ביטוי בעיקר במוצרי הנעלה וביגוד מתוחכמים במיוחד שנועדו לעזור להם להגיע לתוצאות טובות יותר – ועל הדרך להיראות כאילו יצאו מפרק של "מסע בין כוכבים".

אין תמונה
לכבוד האולימפיאדה, נייקי השיקה חליפה שעוצבה בהשראת כדור גולף ואמורה להפוך את האצן לרוח פרצים

ראשונות, הנעליים. כאן נייקי שולטת בגדול, עם סדרה חדשה של נעליים סמי-ביוניות, שהולכות לעשות הרבה רעש במהלך המשחקים. הסדרה, "זום 4" שמה, כוללת כמה וכמה דגמים, כל אחד מהם מיועד לסוג אחר של מירוץ, בהתאם למרחק ולתנאי השטח. הן מצטיינות בסוליות בעלות אחיזה מצויינת בכף הרגל מחד, וקלילות מפתיעה מאידך - ויש גם קצף, זאת אומרת גומי מוקצף, שאמור להקל על המאמץ ולשאת את האצן בקלילות אל עבר המדליה.

בגזרת הלבוש מציעה נייק פיתוחים טכנולוגיים שבראשם "טורבו ספיד" – חליפה שעוצבה בהשראת כדור גולף ואמורה להפוך את האצן הלובש אותה לרוח פרצים הנעה במהירות מסחררת. המטרה של החליפה המתוחכמת היא לשפר משמעותית את האווירודינמיקה של האצן, וזאת באמצעות ניצול נכון יותר של התנגדות הרוח. בנוסף, מדובר בבגד נוח במיוחד, ובחברה מבטיחים שאפילו אם הספורטאים האולימפיים יזיעו את נשמתם, פנים הבגד יישאר נעים. עוד מציגה נייקי קולקציית חולצות כדורסל חדשה, בה יתהדרו חברי נבחרת הכדורסל של ארצות הברית. מדובר בבגד הקל ביותר בעולם, שמשקלו נמוך ב-398 גרמים מבגד ספורט ממוצע במידה הרלוונטית –  וזה קורה בעיקר בגלל שהוא עשוי מ-98 אחוזי פוליאסטר ומלא פחות מאשר 22 בקבוקים ממוחזרים לחולצה.

אין תמונה
קובי בריאנט בחולצת הכדורסת המיוחדת של נייקי

בניגוד לאצנים והכדורסלנים, שזכו לחליפות משודרגות טכנולוגית העשויות מסיבים מתקדמים ובדים חדשניים, בבריכת השחייה המצב קצת שונה. שם עדיין מנסים להתאושש מהחלטת איגוד השחייה העולמי משנה שעברה, במסגרתה נאסר על לבישת בגדי ים חכמים באורך שלם. הדבר קרה לאחר שנים של שבירת שיאים בתחרויות השחייה, ולאחר שבאיגוד המקצועי הבינו סופית כי החליפות החכמות המכסות את הגוף כולו, ששטפו בעשור האחרון את בריכות השחייה, מאפשרות שינויים עצומים וכמעט בלתי הגיוניים בביצועי השחיינים, בעיקר תודות לכך שהן ממקסמות את מבנה הגוף ומפחיתות את התנגדות המים בכ-25 אחוזים. מדענים המתמחים בהתנגדות מים שמו לב כי מאז שאושרו לשימוש ב-1999, הכפילו החליפות את יכולות השחיינים - וחישבו כי ללא כל התערבות טכנולוגית, יעברו עוד כ-15 שנים עד שיצליח העולם לספק שחיין שישבור את שיא העולם ב-50 מטרים סגנון חופשי, אותו מחזיק הברזילאי סיזאר סיילו.

כעת, בכל מקרה, מחויבים השחיינים ללבוש בגדי ים קצרים יותר, משמע כאלה המכסים שטח גוף קטן ועשויים מבד ארוג. אבל אתם יכולים לסמוך על חברות בגדי הים הגדולות שלא ייכנעו ויאפשרו לעולם הטכנולוגיה השחייתי לצעוד לאחור. יש מגבלות על בגד קצר ובד ארוג? שום בעיה, לספידו הפתרונים. ערכת השחייה החדשה שלהם, "פסטסקין 3", הכוללת משקפיים, כובע ובגד ים, אמורה לספק את העבודה. לטענת מהנדסי החברה, השילוב החדש והמתוחכם ישפר את ביצועי השחיינים גם בנקודות שנחשבו בעבר לנקודות תורפה במשחים התחרותיים, ויאפשר, למשל, עלייה של 11 אחוזים בצריכת החמצן בתוך המים. מדע בדיוני, אמרנו?

שליש מעבדה, שני שליש סרט מדע בדיוני

חידוש טכנולוגי משמעותי נוסף באולימפיאדה הקרובה לא נוגע לביצועים של הספורטאים על המגרש או בבריכה, אלא דווקא לבריאות שלהם. הוועדה האולימפית האמריקאית הודיעה לאחרונה כי לראשונה בתולדותיה תעשה שימוש בנתונים רפואיים אלקטרוניים (EMR) על מנת לעקוב אחר בריאות ספורטאיה בכפר האולימפי. התוכנה החדשה, שילוב של מעקב נתונים עם אפשרות לניהול תוכנית האימונים, תלווה את 700 הספורטאים ששולחת ארה"ב לאולימפיאדה ולאולימפיאדת הנכים, ותחליף את מאות גליונות הנייר שנשלחו בעבר לשימוש הרופאים בשטח. זה נראה אולי כבר ברור מאליו, אבל זו האולימפיאדה הראשונה בה הטכנולוגיה מאפשרת את זה.

אין תמונה
לשחיינים אסור ללבוש בגדים חכמים כי הם "מזייפים" את התוצאות

ועוד מהשדה הרפואי: כידוע, אחת הבעיות הקשות ביותר באירועי ספורט בסדר גודל אולימפי היא בעיית השימוש בסמים - החל מממריצים וכלה בהורמונים. גם בענף זה, הבריטים מציבים רף גבוהה במיוחד, עם טכנולוגיה מקורית המיושמת במעבדות שהטלגרף הבריטי הגדיר כ"שילוב של שליש מעבדה בתיכון ושני שליש סט של סרט מדע בדיוני". ואכן, המעבדות החדשות מבטיחות כי באמצעות צי של כאלף עובדים, וטכנולוגיות בדיקה כימיות חדשות, דגימות יילקחו מכל הספורטאים המשתתפים במשחקים, והתוצאות יגיעו תוך פחות מ-24 שעות. הישג לא רע כשמדובר באלפי ספורטאים הנבדקים בו-זמנית.

"ספורטאים העושים שימוש בחומרים אסורים צריכים לדעת כי ישנו סיכוי טוב מאוד שייבדקו במהלך הקיץ", הזהיר נשיא הרשות הבינלאומית למניעת שימוש בחומרים אסורים, ג'ון פאהי. "הכל אפשרי מבחינה מדעית – ובסיוע הידע ההולך וגדל שלנו – הכל ייעשה על מנת לוודא שמאמצי הרמייה של אותם ספורטאים ינוטרו על-ידי המומחים". ואנחנו אומרים: עזבו אתכם מרמאות. פשוט תעשו הכי טוב שאתם יכולים, ואל תשכחו להעלות תמונות לאינסטגרם.

>> לכל כתבות המגזין