לפני כשנתיים תמונות עירום של ר' עלו לרשת כחלק מפרויקט אמנות שהשתתפה בו. היא הצטלמה מרצון והכירה היטב את האינטרנט כבר אז, אך היא לא ציפתה שהתמונות יופצו מחוץ להקשר המקורי שלהן, ולא ציפתה להטרדות. בחודש שעבר, כשפורסמה בקבוצת הפייסבוק כל התשובות נכונות שאלה על התכנים שחברי הקבוצה רוצים להסיר מהרשת, לר' היתה תשובה מוכנה, והיא סיפרה על החוויה.

"זה קרה שבוע אחרי שפתחתי את האינסטגרם. פתאום התחלתי לקבל הודעות על הגוף שלי ותויגתי בתמונות", היא מספרת בשיחה עם NEXTER, "הייתי מודל, עבדתי בזה, ופשוט הצלם שצילם אותי העלה את התמונות לאינסטגרם. אלה היו תמונות מאוד לא מחמיאות שלי, תמונות של צלם מתחיל, בלי ערך אומנותי, סתם עירום". התמונות לא פורסמו עם פרטים מזהים של ר', אך גברים גילו מי היא, הפיצו ביניהם את שם המשתמשת שלה,  והחלו להטריד אותה בהודעות פרטיות.

"כנראה מישהו לקח תמונה שהייתי בה, ופירסם את זה בכל מיני מקומות אחרים. אחר כך קיבלתי תגובות כמו 'איזה ציצי, איזה תחת'. אותם עמודים היו מזוהים עם פורנו, ואין לי מושג איך זה הגיע לשם. איכשהו ידעו שאני ישראלית, את השם שלי וגם תייגו אותי".

אינסטגרם (צילום: Denys Prykhodov, ShutterStock)
צילום: Denys Prykhodov, ShutterStock

לאט לאט התמונות התחילו להתפרסם בדפים נוספים ור' המשיכה לקבל הודעות סקסיסטיות ומטרידות מגולשים. "זה פשוט הציק לי, דיווחתי, ואחרי שבוע ראיתי את זה במקום אחר. אלה גם לא תמונות נוראיות, זה פשוט היה מוזר, למה זה שם כאילו? כל פעם אני מקבלת הודעות על הגוף שלי, אולי היום קצת פחות. וזה היה יכול לפגוע בי באופן פוטנציאלי, אבל זה לא קרה".

יש דבר אחד נוסף שמפריע לר' מלבד הפגיעה ברמה האישית. "זה גם מבאס מבחינת זכויות יוצרים. זה התחיל כי מישהו פשוט העתיק את התמונה. פשוט לקחו את זה לאתרים שלא קשורים לישראל, לאמנות, פשוט אתרי פורנו. זה מעליב אותי שמעתיקים תמונות. מישהו צילם את זה והוא לא מקבל על זה כסף, זו גניבה לכל דבר. זה היה יכול לפגוע בי יותר אם הייתי דתייה, וזה היה יכול גם לא להצחיק אותי. זו זכותי לבקש שיורידו".

התמונות הוסרו וחזרו

ר' מציינת כי זמן קצר לאחר שדיווחה על התמונות הן הוסרו על ידי פייסבוק (חברת האם של אינסטגרם), אך בכל פעם הן פורסמו מחדש בדפים אחרים, והיא המשיכה לקבל הודעות בעלות תוכן מיני מאוד לא נעים. זה תהליך שפשוט חזר על עצמו.  

במאי 2018 היה אמור להגיע פתרון יעיל שהיה אמור לשים סוף לדיווחים הידניים הללו. פייסבוק הכריזה על כלי חדש שלה, שעם קסם טכנולוגי של בינה מלאכותית וניתוח תמונה, אמור לזהות פוסטים בעייתיים, כולל תמונות עירום, כולל תמונות שכבר דיווחו עליהן, ברגע שהן עולות - ולמחוק אותן מיד. 

מטרת הטכנולוגיה היא לזהות תמונות פורנוגרפיות, דיבורי שנאה, חשבונות מזויפים ומניעת התאבדויות. בפייסבוק ציינו עם ההכרזה על הפיתוח החדש, כי למרות החידוש הם מבקשים מאנשים להמשיך ולדווח על תוכן בלתי הולם על מנת לשפר את רמת הדיוק וזירוז הטיפול במקרים דומים.

כלומר, בשנה וחצי האחרונות ר' לא הייתה אמורה בכלל לראות תמונות, אחרי שכבר טרחה לדוח עליהן מספר פעמים. אלא שגם בינה מלאכותית טועה ומפספסת, ור' פשוט המשיכה לדווח בכל פעם שזה קרה.

וסוף טוב: בעקבות פניית NEXTER לפייסבוק התמונות הוסרו, המשתמש שהפיץ את התמונות נחסם תמידית, והבינה המלאכותית קיבלה עזרה קטנה ואמורה לחסום אוטומטית כל נסיון להעלות שוב את התמונות של ר', ככל שהיא תוכל.

להמשיך ולדווח

ומה עוד ניתן לעשות אם זה קורה לכן או לכם? בנטיקה של איגוד האינטרנט הישראלי, מציינים כי מומלץ לדווח על התוכן הבלתי עולם לפייסבוק בלא רק באמצעות כפתור הריפורט שמופיע לצד התוכן. יש גם דיווח אקטיבי מצד הנפגע/ת בטופס הספציפי הזה בפייסבוק שמונע הפצה חוזרת של התוכן. אותו טופס קיים גם באינסטגרם. כמו כן, ניתן גם לפנות באופן ישיר לנטיקה בטלפון, בוואטסאפ, או במייל (גם אנונימית) ולקבל סיוע והדרכה נוספים. הם עושים את זה לגמרי חינם וידעו לכוון אתכם מה עוד לעשות.

דעו שהפצת תמונות עירום ללא אישור המצולמת היא עבירת מין. גם אם הסכים או הסכימה להצטלם במקור, וגם אם שלחתם מיוזמתכם את התמונה אבל לא הסכמתם שתופץ האלה. התייעצו עם נטיקה או אם גורם אחר, ובמידת הצורך אפשר להגיש תלונה במשטרה.

מפייסבוק נמסר בתגובה: ״אנו משתמשים בטכנולוגיה כדי להסיר באופן פרואקטיבי תמונות שמפרות את כללי הקהילה שלנו בכל הנוגע לעירום עוד לפני שמישהו דיווח לנו על כך ובדו״ח השקיפות האחרון שלנו דיווחנו כי אנו מצליחים להסיר מהפלטפורמה 97% מתוכן שכולל עירום עוד טרם דווח. מכיוון שאנחנו מודעים לכך שהבינה המלאכותית שלנו אינה חפה מטעויות אנחנו גם מבקשים מאנשים להודיע לנו ולדווח על תמונות עירום שעלו בפייסבוק, אינסטגרם ומסנג'ר כך שנוכל להסירן לאלתר״.

תודה לקבוצת כל התשובות נכונות על הסיוע בהכנת הכתבה