מסתרי האוכל הכחול - האפליקציה של דן תורן, דניאל סל
אוהב צבע כחול וקסמים. גיבורי הספר

מי שגדל בישראל של שנות ה-80 וה-90 לא יכול היה להתחמק ממנו, מדן תורן. הוא היה בכל מקום – בטלוויזיה, כמדובב דמויות רבות (ביניהן סנופקין וסרח מהמומינים) ומנחה בערוץ הילדים; ברדיו, כזמר, חבר להקת "שונרא", מוזיקאי שכתב שירים רבים ליוצרים רבים לא פחות ומגיש התוכנית "כאן דן"; ובקולנוע, במספר תפקידים בסרטים ישראלים. עם זאת, בשנים האחרונות הוא פועל בפרופיל נמוך יותר, כמלמד במקצועות אמנויות הבמה, וקולו נשמע בחלל הציבורי מעט פחות.

אפליקציה חדשה שיוצאת היום לאייפד מביאה את קולו וכתיבתו של דן תורן לדור החדש, ועושה זאת באופן ייחודי ומעניין בליווי לחנים מוזיקליים של הזמר והיוצר דינאל סלומון ואיורים של מיקי מוטס. האפליקציה "מסתורי האוכל הכחול" היא למעשה ספר ילדים שהותאם ליכולות האינטראקטיביות של האייפד. היא מאפשרת ליהנות מהסיפור תוך כדי אינטראקציה עם הדמויות והעצמים המתוארים בו.

עוד NEXTER כל הזמן בעמוד הפייסבוק

"זה התחיל כשהילד שלי, שהיום הוא בן 15, היה קטן", מספר תורן ל-NEXTER. "הוא אהב בעיקר את הצבע הכחול. כתבתי לו סיפור שנקרא 'מסתרי האוכל הכחול' וניסיתי לפרסם אותו. היה לי קשר עם הוצאת ספרים והפנו אותי לעורכת שאמרה שצריך יותר מסר. התעצבנתי, כי לדעתי היה שם מספיק מסר - האמירה שכדאי לחלום. ויתרתי על ההוצאה לאור והעליתי את הסיפור לאתר שלי".

הסיפור התגלה מחדש כשאורלי יקואל, מנכ"לית Go2Web2.0, העלתה את הרעיון ליצור אפליקציית ספר ילדים מקורית הבנויה למדיום האינטראקטיבי שמאפשרים הטאבלטים. "פנינו לדניאל סולומון וביקשנו ממנו שיבוא לכתוב את המוזיקה", מספרת יקואל. לדבריה, סלומון הצהיר כי לפני שהוא כותב מוסיקה צריך סיפור "ממש טוב, ואמר שהוא יודע שדן כתב ספר ילדים ב-2005".

תורן קיבל את פנייתם של יקואל, סלומון והמאייר מיקי מוטס ואף שינה חלקים בסיפור המקורי על מנת להתאים אותם לאפליקציה אינטראקטיבית. מוטס אייר את הסיפור באנימציות משעשעות וצבעוניות וסלומון כתב עבור כל עמוד מוסיקה מקורית, ואילו תורן, שדובב כידוע דמויות רבות בסדרות ילדים, הקליט את הסיפור בקולו, כך שהילדים יכולים ליהנות מהסיפור עוד בטרם למדו לקרוא.

האם היכולת לשמוע את הסיפור מוקרא לא פוגעת באופי של "שעת סיפור" כפעילות משותפת להורה ולילד?
"זה לא בשבילי להגיד", אומר תורן. "אצלי במשפחה, מכיוון שאבא של אשתי, אילן עמית, היה עייוור, תמיד היו אצלנו ספרים מוקראים. אז מבחינתי זה לא בא במקום אלא בנוסף. שום דבר הוא לא במקום שום דבר".

מה ההבדל בין ספר קלאסי שהותאם לעידן האינטראקטיבי לבין הסיפור הזה?
"ספרים בפרינט זה משהוא אחר", אומרת יקואל. "הם לא באים עם אינטראקציות, אז אתה מדמיין. בכלל, היום בחנות אפשר למצוא הרבה קלאסיקות שיובאו לאייפד, שבגלל החוויה האינטראקטיבית הוסיפו להם כאלה. אבל פה ניסינו לעשות משהוא שמתאים יותר לדור האייפד. זו חווית קריאה שונה, שמתייחסת לכל דבר שקורה בסיפור עם מוסיקה וצלצול. לכל דבר שנוגעים בו משמיע קול. כאן יש קסמים שאפשר לנסות ובכל דף יש הפתעה אחרת".

ויש המשך בדרך?
"יש המשך שכתבתי", מבטיח תורן, "אבל על זה אני אספר לך כשיגיע הזמן".

בניתיים, את הסיפור הנוכחי ניתן להוריד החל מהיום מחנות האפליקציות של אפל, חינם למשך שבוע ולאחר מכן תמורת תשלום בסך חמישה דולרים.