עדי שטרנברג, בת 30, היא מהנדסת מכונות שעובדת בשנים האחרונות במחלקת ההנדסה של היוניקורן Fabric, המקים מתקנים רובוטיים לליקוט הזמנות אונליין וניהול מחסנים חכם עבור קמעונאים. לאחר כניסתה לתפקיד, החליטה להביא את אביה לעבוד בחברה יחד איתה. האב, אריאל מאירסון, 56, מהנדס מכונות, עוסק גם הוא בתחומי ההנדסה, ובתו ראתה הזדמנות לשלב אותו בחברה שהייתה אז בשלבי צמיחה משמעותיים. היום, ארבע שנים אחרי, מאירסון משמש כמנהל מחלקת ההנדסה בה עובדת בתו.

"לא חששתי להביא אותו לחברה. ידעתי שזה יעבוד טוב ולא יהיה מוזר או מביך", מספרת שטרנברג. "יש לנו כללים ברורים, וכשעובדים יחד הוא לא אבא שלי, אלא מנהל לכל דבר, והיחסים מאוד מקצועיים. ברור לי שאני יכולה ללמוד ממנו הרבה".

זו לא הפעם הראשונה שהשניים עובדים יחד, ואפילו את הר הקילימנג'רו טיפסו זה לצד זו. "לא פעם קורים מצבים משעשעים", משתף מאירסון, "שנינו יכולים לעמוד במסדרון ופתאום נזרקת לאוויר קריאה 'אבא!'. יש כאלה שלא מבינים אם במדובר בפליטת פה או חלק מסלנג".

השניים מעידים שהדרך לעבודה משותפת טובה היא יצירת גבולות ברורים כדי לא לזלוג בין היחסים המקצועיים לפרטיים ולהיפך. "יש לנו חוק שאסור להעלות ענייני עבודה בזמן מפגשים משפחתיים, ואם זה קורה יש לנו מפקחת קשוחה שתתערב ותפסיק אותנו" הם אומרים. 

"ברור שזה מצב שלא מתאים לכל אחד", שטרנברג מסכמת. "צריך לדעת לעבוד בצורה מקצועית עד כדי כך שמסביב לא ירגישו שיש קשר אישי כלשהו מעבר לזה המקצועי, וזה לא ישפיע לרעה על העבודה ביומיום". 

עדי שטרנברג ואריאל מאירסון (צילום: Fabric)
עדי שטרנברג ואריאל מאירסון | צילום: Fabric

"לשנינו היה ברור שהוא לא יעבוד תחתיי"

לירן פרידמן, 31, עובד בשנים האחרונות כ- Head of Creative בחברת הקריאייטיב והטכנולוגיה Artlist, המספקת ליוצרי תוכן ברחבי העולם תוכנות עריכת וידאו. לאחר שהתחיל לעבוד בחברה, בה היה בין הראשונים, החליט לירן לנסות ולהביא את אחיו הצעיר לעבוד איתו. שניהם מגיעים ממשפחה שמתעסקת באמנות ויצירה, ובעיקר בצילום מגיל צעיר. לירן החל את דרכו המקצועית עם אחיו הגדול עדן, ויחד הם הקימו חברת הפקות וידאו בשם "האחים פרידמן". 

דניאל, האח הצעיר, בן 28, גם כן "נדבק" בחיידק והחל להתעסק בעולמות יצירת התוכן ועריכת הווידאו.
הוא עבר לתל אביב לפני כשנתיים ובמסגרת עבודתו כפרילנס בתחום, עבד גם בסט הפקה של ארטליסט, וזו הייתה הפעם הראשונה שעבד עם לירן. "הרגשנו את החיבור והכימיה המוצלחים, אבל באותו הזמן, המשרות הפתוחות בארטליסט שיכלו להיות רלוונטיות לדניאל היו רק במחלקה שלי", מספר לירן, "ולשנינו היה ברור שיהיה לא נכון, מקצועית ואישית, שדניאל יעבוד תחתיי ישירות". 

ערב אחד לירן הראה לדניאל טכניקת אנימציה מעניינת באחת מתוכנות העריכה, דניאל התאהב בתחום, נרשם לקורס אנימציה, וכשסיים ארטליסט רכשה את חברת Motion Array, מרקטפלייס הכולל נכסים דיגיטליים לתוכנות עריכת וידאו. כך נפתחו משרות רלוונטיות לדניאל והוא התקבל לתפקיד Template Curator (אוצר טמפלטים).
"לא חששתי להביא את דניאל לארטליסט, להיפך", משתף לירן, "ידעתי שיש לו את הכישורים המתאימים ושלא תהיה לנו בעיה לשמור על יחסים מקצועיים כשצריך".

"עולם היצירה והתוכן הדיגיטלי הם תמיד חלק מהשיח שלנו, אנחנו לא מרגישים צורך לאסור על 'דיבורי עבודה' בשעות הפנאי שלנו, אלא הפוך - אנחנו נהנים לדבר על טרנדים, קונספטים ורעיונות מקצועיים מעניינים, לצד השטויות והצחוקים שלנו כאחים", מוסיף דניאל.

"באופן מפתיע, אנחנו עובדים יחד כמעט שנה ועוד לא יצא לנו לאכול צהריים יחד אפילו פעם אחת" משתף לירן, "במהלך שגרת יום עבודה אין בינינו הרבה דינמיקת עבודה כי אנחנו במחלקות שונות, אבל כן יוצא להיפגש בהפסקות קצרות ולהחליף כמה מילים, להתעדכן - ולא רק על עבודה, שזה תמיד כיף. לצד זה, אנחנו אוהבים להתייעץ זה עם זה, בגלל ששנינו מגיעים מאותו התחום". דניאל מוסיף: "הסיבה שרציתי לעבוד בארטליסט היא האהבה לעולם התוכן והיצירה. ברור שלעבוד עם אחי - זה בונוס גדול שמתווסף לזה ותורם להנאה".

 

לירן ודניאל פרידמן (צילום: Artlist)
לירן ודניאל פרידמן | צילום: Artlist

"התקשורת בינינו הגיעה לרמה כמעט טלפתית"

משפחת כהן כוללת חמישה אחים, שניים מתוכם ייסדו סטארטאפ מצליח המשנה את פני הייצור התעשייתי, שלושה מהם חוקרים בבינה מלאכותית במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, ארבעה שירתו באותה יחידה טכנולוגית בצה"ל, וכולם אנשי היי טק.

גלעד, בן 41, אב לשלושה ומתגורר ביוסטון שבארה"ב, הוא הגדול שבחבורה. בהשכלתו מתמטיקאי ומהנדס חשמל. עם שחרורו מיחידה טכנולוגית בצה"ל, הקים חברה שלימים נמכרה למלאנוקס (Mellanox), וב-2016 הקים יחד עם אחיו נדב את אימיוביט (Imubit).

באמצעות מערכת בינה מלאכותית מבוססת למידה עמוקה מחיזוקים, החברה מבצעת שליטה אופטימלית בזמן אמת על מפעלי ייצור, ובכך מביאה למקסימום רווחים. אימיוביט פועלת כיום בעשרות מפעלים של חברות התעשייה הגדולות בעולם. בחברה כ-140 עובדים, עם מרכז שיווק, מכירות ותמיכה בלקוחות בארה"ב (יוסטון, טקסס), ומרכז פיתוח במודיעין. גלעד משמש כמנכ"ל החברה מיום היווסדה.

נדב, בן 38, אב לשניים ומתגורר במרכז הארץ, הוא האח השני. הוא שירת בצה"ל באותה יחידה טכנולוגית כמו גלעד, ולצד היותו מייסד-שותף ומדען ראשי באימיוביט, הוא פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב. נדב נחשב לאחד המומחים הגדולים בעולם בלמידה עמוקה, והוא המוח מאחורי טכנולוגיית הלמידה עמוקה מחיזוקים של אימיוביט.

משפחת כהן (צילום: פרטי)
משפחת כהן | צילום: פרטי

האח השלישי, עידו, בן 35, אב לאחת, גם שירת בצה"ל באותה יחידה טכנולוגית כמו גלעד ונדב, וכיום עובד על דוקטורט במדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב. תחום עיסוקו הוא גם כן בינה מלאכותית (הוא אף כתב מאמרים במשותף עם נדב). 

עמית, בן 28 ומתגורר במרכז, הוא האח הרביעי. עמית שירת בצה"ל באותה יחידה טכנולוגית כמו אחיו הגדולים, וכיום בלימודי תואר שני במדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, אף הוא בתחום הבינה מלאכותית.

נעם, בן 23 ומתגורר במרכז, הוא האח הצעיר. לאחרונה השתחרר מיחידה טכנולוגית בצה"ל, ובמקביל לתואר ראשון במדעי המחשב, החל לעבוד בחברת היי טק.

"גלעד ואני עובדים יחד כבר 15 שנה. עברנו כישלונות והצלחות, ואלו הלכו וחיזקו את התקשורת בינינו, שהגיעה לרמה כמעט טלפתית", מעיד נדב, המדען הראשי של אימיוביט. "היכולות שלנו משלימות זו את זו, ואנחנו מסוגלים לנתח מצבים מורכבים, לקבל החלטות גורליות, ולצאת לפעולה, הכל ברמה של דקות. מגיל צעיר הושרש בנו כבוד לידע, מחשבה ויצירתיות, כמו גם האמונה שאם נשתף פעולה, כל דבר יהיה בר השגה. על הרקע הזה, הקמנו את אימיוביט כדי לפתח יחד המצאות שיעשו שינוי בעולם".