מאז תחילת המלחמה, ישראלים רבים מדווחים על כך שפיד הפייסבוק שלהם מציע להם פוסטים רבים העוסקים בה, אבל דווקא מהצד של העולם הערבי, כאשר רבים מהם גם מסיתים נגד ישראל או שמחים לאידה. 

כך, למשל יאנה אהרון כתבה בקבוצת "פורום נשים בתעשייה - קהילת המנהלות": "אני רוצה להעלות נקודה שמרתיחה לי את הדם ואולי הקהילה המדהימה הזו תוכל לעשות משהו בנושא. בימים האחרונים הפייסבוק שלי מוצף בפרופוגנדה של החמאס. עיקרה מתמקדת בפרסום תמונות וסרטוני זוועה מהדרום והעוטף שמלווים בכותרת FAKE NEWS. הם מנסים לספר לעולם שהכל שקר אחד גדול. ממש הכחשת שואה סטייל 2023. אני כמובן שולחת REPORTS אבל כ-ו-ל-ם נדחים".

טענה זאת נשמעה בקרב רבים השבוע, אשר קיבלו לפתע פוסטים שונים בערבית, חלקם עם תמונות קשות של החטופים וטקסט מלגלג עליהם. עוד תופעה היא תגובות בערבית פרו-פלסטיניות לסרטונים שמעלים עמודי פייסבוק של אתרי חדשות ישראליים, כמו כאן, N12, ווינט וכו', וגם אצל פרופילים של אנשים שעולים לכותרות בעקבות המלחמה, כמו ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, אדוה הדר, נכדתה של יפה אדר שנחטפה לרצועת עזה ועוד. 

למה זה בעצם קורה ומה אפשר לעשות עם זה?

כולנו מטבע הדברים צורכים בימים אלו באינטנסיביות תכנים ופוסטים הקשורים למלחמה. מה שקורה הוא שהאלגוריתם של פייסבוק מזהה שאנחנו מתעניינים בנושא, אז מבחינתו הוא מראה לנו תכנים רלוונטיים, בלי לעלות על כך שהם מקוממים ומסיתים פעמים רבות, ולא מה שהקהל הישראלי ירצה לראות בפיד שלו. עוד נקודה שיש לציין היא שלפעמים יש פוסטים שייראו מאוד מגעילים בעיני ישראלים, אבל הם עדיין לא עוברים על כללי הקהילה של פייסבוק, למשל לא מכילים קריאה מפורשת לאלימות, תוכן גרפי מזעזע וכו'.

מה אפשר לעשות? יש 2 אפשרויות.

קודם כל, לדווח.

  1. לחצו על על שלוש הנקודות בצד ימין, ואז על דיווח או report post.

  2. באופן עקרוני אתם יכולים לסיים שם, אבל אנחנו ממליצים להוסיף מה הסיבה כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה. לחצו על "הוסף סיבה", שם תוכלו לבחור לפי תוכן הפוסט האם ללחוץ על spam ,terrorism, hate speech או false information. 

אפשרות שנייה, שאפשר לעשות גם במקביל, היא "ללמד" את פייסבוק שאתם לא מעוניינים לראות פוסטים כאלו. ניתן לעשות זאת רק כאשר מוצעים לכם בפיד פוסטים מעמודים שאתם לא עוקבים אחריהם או מאנשים שהם לא חברים שלכם - ומתחת לפוסט מופיעות המילים: "הצעות בשבילך" או "suggested for you".

  1. אם הפייסבוק שלכם באנגלית: לחצו על שלוש הנקודות שבצד הפוסט, ואז בחרו ב-show less.
  2.  אם הפייסבוק שלכם בעברית: לחצו על שלוש הנקודות שבצד הפוסט, ואז בחרו ב"ניהול פיד" > "להפחית" > ואז תוכלו לסמן את שלוש האפשרויות (תוכן באיכות נמוכה, תוכן לא מקורי ושיתוף בעייתי ותוכן רגיש).



שימו לב שאתם יכולים גם לדווח על תגובות ספציפיות. לחצו על שלוש הנקודות שליד התגובה או אם אתם מהמובייל - לחצו לחיצה ארוכה על התגובה.

ממטא נמסר בתגובה: "הקמנו כוח משימה ייעודי לסיטואציה עם צוותים גלובליים שכוללים דוברי ערבית
ועברית כשפת-אם שמנטרים מקרוב את הסיטואציה. אנחנו מתמקדים באכיפה של הכללים שלנו, במטרה לשמור על הקהילה בטוחה, ועדיין לוודא שאנשים יוכלו להמשיך ולשתף את מה שחשוב להם".

ראיתם פוסטים/סרטונים מסיתים ברשתות חברתיות אחרות? כך תוכלו לדווח עליהם לכל רשת.