דולב בן יקר מקדיש את זמנו להתכתב "ולהטריל" נוכלים, ולאחר מכן מפרסם בפייסבוק את צילומי המסך איתם במטרה לעורר מודעות לניסיונות העוקץ, שרבים נופלים בהם. השבוע הוא פרסם התכתבות עם מישהו שהציג את עצמו כמנכ"ל הבנק הכי גדול בצרפת, BNP Pariba , הציע לו "ירושה" של 550,000 אלף יורו בתמורה לתשלום מראש של 3,100 יורו.

"אני אף פעם לא אומר לא לסכום כזה גדול, וגם לא חוסם אותו בשום אופן", הוא כתב השבוע בקבוצת הפייסבוק "בטוחים אונליין". "אני מעדיף לתת לו משימות להשיג לי עוד ועוד מסמכים. יש להם שם באפריקה אנשים שהעבודה שלהם היא לזייף מסמכים עם תוכנות פשוטות. כל מסמך מזויף כזה עולה לו בערך 3-5 דולר, שזה המון כסף במונחים מקומיים. ככה הוא גם מעביר לי את הזמן כשאני למשל באוטובוס בנסיעה ארוכה, וגם אני גורם לו להוצאות, והכי חשוב - אני מבזבז לו את הזמן ככה שיתעסק איתי ופחות עם קורבנות אמיתיים". בין היתר, הוא מבקש חתימה של העוקץ בתור "מנהל הבנק" ותמונה של הדרכון שלו.

בן יקר מספר כי הוא מתכתב עם עשרות נוכלים במקביל. "העליתי לפחות 20 פוסטים על כל סוגי העוקצים, כולל חשיפה של חלק מהאנשים שעומדים מאחוריהם עם תמונות שלהם", מספר בן יקר ל-mako. "למשל, המודעות שרוצים למסור גורים, חתולים או תוכים לאימוץ. מי שעומד מאחוריהן זה כנופיה של נוכלים מקמרון. לצורך הפרסום הם משתמשים במספר וואטסאפ ישראלי גנוב, ומשתמשים בגוגל תרגום. כל התמונות של החיות שהם שולחים מועתקות מאתרים אחרים. האימוץ הוא כביכול בחינם אבל המשלוח עולה 1,500 שקלים לשלוח להם בווסטרן יוניון. אחר כך הם מבקשים לשלוח עוד כסף עבור החלפת כלוב, חיסונים, בדיקת וטרינר ועוד".

אין לו רקע טכנולוגי מיוחד, אבל זה סוג של תחביב שהוא מפתח במשך שנים, והוא מקדיש לזה בין שעה לשלוש כל יום. "אני פשוט יורד לפרטים ומפצח את העוקץ. לומד את התחכום ואיך זה עובד. יש לי מספרי וואטסאפ ייעודיים לזה, אני לא משתמש במספר האישי שלי כמובן, כי יש בזה סוג של סיכונים", הוא מספר. אגב, מדובר בתחום שנקרא Scam baiting, ובן יקר מספר שהוא צופה בערוצים ביוטיוב עם מיליוני עוקבים, שפועלים נגד הנוכלים ולומד מהם.

הוא מספר כי נוהג תמיד לענות להם: "השיטה היא פשוט לתת להם את ההרגשה שאתה מאמין להם, עם קצת ספקות כדי שזה ייראה טבעי".

איך כולם מגיעים אליך?

"יש רשימות של מספרי טלפון שנחשבים טובים מבחינתם, הכוונה לכאלה שהגיבו בחיוב, ובמיוחד אם שלחו כסף. הרשימות האלה ממש נסחרות שם בין הנוכלים. אני לעולם לא שורף את עצמי. לא אומר: 'וואלה אני יודע שאתם נוכלים'. תמיד משחק את התמים, שעוד שניה שולח כסף, רק יש בעיה פה ובעיה שם, אז המספרים האלה נמצאים ברשימות של הנוכלים והם תמיד יפנו שוב ושוב. הם או אחרים ממספרי וואטסאפ שונים".

בן יקר מבהיר כי וואטסאפ זה "הכלי הכי מושלם שפיתחו עבור הנוכלים - גם בגלל שזה מאפשר לשלוח הודעות ללא הגבלה בחינם, גם בגלל שמאוד קל להסוות את המיקום על ידי רכישת מספר טוקמן ממדינה אחרת, למשל זה שאני מדבר איתו - נמצא באפריקה ומשתמש במספר 33 + ששייך לצרפת. הם עושים שימוש באפליקציות לתרגום, וככה מדברים עם ישראלים בעברית, למרות שרובם מדברים בכלל צרפתית".

כשאתה מפרסם את הפוסטים אתה שומע מאנשים שהם נפלו בפח?

"כן, המון פונים. לאחרונה היה ממש מקרה קשה של בחור עם 5 ילדים, ששלח להם כמעט 9,000 שקלים ב-3 פעימות. הוא ואשתו לא שיתפו את הסביבה, כי פחדו שיקנאו בהם. גם בדואר הפקידה אמרה לו שזה כנראה עוקץ ומה פתאום הוא שולח כסף לאפריקה - אז הוא חשב שגם היא מקנאה בו. אני חושב שזה מעניין להבין את הצד של הקורבן, את תראי הרבה תגובות לפוסטים - 'מי המטומטם שנופל בעוקץ כזה' או שאומרים 'רק חסר מוח יכול ליפול ככה ולשלוח כסף'. אני תמיד אומר שכל אחד יכול ליפול לעוקץ, רק צריך את סיפור הכיסוי שתפור כמו כפפה ליד שלו".