האם מיליוני סרטונים בטיקטוק בסכנת השתקה? חברת יוניברסל מיוזיק גרופ, אחת משלוש חברות התקליטים הגדולות בתעשיית המוזיקה בעולם, הוציאה הודעה רשמית באתר החברה ובעמוד הטוויטר שבה הצהירה שהיא תסיר את כל השירים מטיקטוק לאחר שהאשימה את הרשת החברתית בניסיון "להתבריין" להם ולהביא אותם ל"עסקה גרועה" על עמלות זכויות יוצרים.

ההסכם של יוניברסל עם טיקטוק אמור להסתיים ב-24 השעות הקרובות (1/2/24) לאחר שהחברות לא הצליחו להגיע להסכמה בנושאים הכוללים פיצוי לאמנים ובינה מלאכותית,. כתוצאה מכך חלק מהמוזיקה הפופולרית בעולם - כולל אומנים כמו טיילור סוויפט, הארי סטיילס, בילי אייליש ודרייק יוסרו מהספרייה של הרשת החברתית הסינית.

במכתב פתוח ומאיים במיוחד שכותרתו "למה אנחנו חייבים לצאת לפסק זמן מטיקטוק" שפורסם אתמול (שלישי), יוניברסל האשימה את טיקטוק בניסיונות "בריונות" ו"הפחדה" כדי "שהחברה תסכים לעסקה ששווה פחות מהעסקה הקודמת, הרבה פחות משווי השוק ההוגן ושאינו משקף את הצמיחה האקספוננציאלית של טיקטוק".

טיקטוק, בבעלות החברה הסינית בייטדאנס, היא כידוע רשת חברתית המאפשרת למשתמשים ליצור סרטונים קצרים, שברובם משתמשים באפקטים קוליים או מוזיקה ברישיון.

אי אפשר להפריז בדומיננטיות של יוניברסל במוזיקה הפופולרית בעולם, כשהחברה מחזיקה בזכויות לאמנים כולל הביטלס, בוב דילן, אלטון ג'ון, דרייק, סטינג, הוויקנד, קנדריק לאמאר, SZA, אריאנה גרנדה, ג'סטין ביבר, אדל, U2, קולדפליי, פוסט מאלון ועוד. זוהי חברת המוזיקה היחידה שהחזיקה אי פעם בתשעה מתוך 10 האלבומים המובילים במצעד המוזיקה של בילבורד 200 בבת אחת, ועשתה זאת ארבע פעמים.

אם יוניברסל לא תצליח להגיע להסכמות עם טיקטוק, כל השירים שלה יוסרו מהשירות לאחר שהעסקה תסתיים הלילה, אישר דובר החברה לרויטרס.

@pearlmania500 Look around everybody on mute #taylorswift #badbunny #music #dance #mashup #abba #sza #billieeilish #pearlmania500 ♬ original sound - Pearlmania500

במכתב, יוניברסל טענה כי טיקטוק מהווה "רק כ-1% מסך ההכנסות שלנו", שלדבריהם היא עדות ל"כמה מעט הרשת החברתית מפצה אמנים וכותבי שירים, למרות בסיס המשתמשים המאסיבי והצומח שלה, ההכנסות מפרסום הגדלות במהירות והתלות הגוברת בתוכן מבוסס מוזיקה".

חברת המוזיקה טענה כי במהלך המשא ומתן על הסכם חדש, טיקטוק "הציעה לשלם לאמנים ולכותבי השירים שלנו בשיעור שהוא חלקיק מהשיעור שמשלמות רשתות חברתיות גדולות דומות".

כאשר המשא ומתן נתקע, יוניברסל טענה כי טיקטוק ניסתה "להפחיד" את החברה "על ידי הסרה סלקטיבית של המוזיקה של חלק מהאמנים המתפתחים שלנו", תוך שמירה על כוכבים גדולים יותר בפלטפורמה.

"הטקטיקה של טיקטוק ברורה: להשתמש בכוח של הפלטפורמה שלה כדי לפגוע באמנים ולנסות להכריח אותנו להסכים לעסקה רעה שמעריכה פחות את המוזיקה, האמנים וכותבי השירים, כמו גם את המעריצים שלהם", כתבה יוניברסל.

בתגובה זועמת, טיקטוק האשימה את יוניברסל בכך ש"הם שמו את החמדנות שלהם מעל האינטרסים של האמנים וכותבי השירים שלהם. למרות הנרטיב והרטוריקה הכוזבים של יוניברסל, העובדה היא שהם בחרו להתרחק מהתמיכה העוצמתית של פלטפורמה עם יותר ממיליארד משתמשים המשמשת כלי קידום מכירות וחשיפה בחינם לכישרון של האומנים שלהם", הגיבה החברה.

אבל לא רק זכויות יוצרים עומדים במרכז הסכסוך, אלא גם בינה מלאכותית. חוסר ההסכמה בין החברות מגיע על רקע הפלרטוט של טיקטוק עם יצירת מוזיקה ובינה מלאכותית. היא השיקה את טיקטוק מיוזיק בשנה שעברה במדינות נבחרות בתור שירות סטרימינג מתחרה לספוטיפיי ואפל מיוזיק, והיא מבצעת פיילוט של תכונת "שירי AI" המאפשרת למשתמשים ליצור שירים באמצעות הקלדת הנחיות כמו ChatGPT.

יוניברסל האשימה את טיקטוק בכך שהיא "מאפשרת להציף את הפלטפורמה בהקלטות שנוצרו בבינה מלאכותית". על ידי פיתוח כלים המאפשרים למשתמשים להתעסק ביצירת מוזיקה בבינה מלאכותית, טיקטוק "נותנת חסות להחלפת אמן על ידי AI", כתבה החברה וטענה שהאמצעי היחיד שהיה לה לבקש הסרה של תוכן מפר בטיקטוק הוא "תהליך מסורבל ובלתי יעיל. מה שמשתווה למקבילה הדיגיטלית של Wac-a-Mole (משחק ארקייד שבו צריך להכות בחפרפרת שקופצת כל פעם מחור אחר)". טיקטוק מחזיקה בהסכמים דומים עם חברות מוזיקה כמו סוני ו-וורנר מיוזיק - כפי שהרשת החברתית הקפידה להדגיש בהצהרה שלה בנושא - אך לא ברור אם אותן חברות חולקות את החששות של יוניברסל.

אם העלתם סרטונים לטיקטוק עם שירים מפורסמים, אולי כדאי לכם להוריד אותם למכשיר עוד היום, רק למקרה שמחר תתעוררו ותגלו שהם מושתקים עד להודעה חדשה.