צילום מסך מתוך אפליקציית יובו (צילום: צילום מסך)
צילום מסך מתוך אפליקציית יובו | צילום: צילום מסך

כנראה שלא שמעתם על אפליקציית "יובו" עד היום. מדובר ברשת חברתית שהיא בהחלט לא גדולה כמו פייסבוק, יוטיוב או אינסטגרם. אפליקציית הרשתות החברתיות אפילו לא נכנסת לרשימה לצד פלטפורמות חברתיות חדשות למדי שהפכו פופולריות אצל דור ה-Z, כמו טיקטוק, Twitch או דיסקורד.

אבל עכשיו, יובו מגיעה למיינסטרים. הסיבה? על פי הדיווחים היורה בבית הספר ביובלדה, טקסס היה משתמש בפלטפורמה. ולפי אלה שקיימו איתו אינטראקציה ביובו, היורה הראה כמה סימני אזהרה. למשל, נערה אחת סיפרה שהוא איים עליה באונס והיא אפילו התלוננה כלפי הרשת החברתית, אך "שום דבר לא נעשה בנושא"

"הוא היה יכול להיות מפחיד, מוזר ותובעני. לעיתים שלח הודעות זועמות ותמונות של כלי נשק", כך סיפרו נערות שהתכתבו בתקופה האחרונה עם סלבדור ראמוס, הרוצח שטבח ב-21 תלמידים ומורים בבית הספר ביובלדי שבטקסס.

אבל מהי יובו?

האפליקציה שידועה בעבר בשם Yellow, היא פלטפורמת מדיה חברתית המשלבת שידור חי עם רשתות חברתיות. היא נוסדה מפריז, צרפת בשנת 2015, ועובדת בנייד בלבד, כלומר היא דורשת מכשיר iOS או אנדרואיד כדי להצטרף לרשת.

בסיס המשתמשים של יובו מורכב בעיקר מבני נוער וצעירים. לפי TechCrunch, החברה אומרת ש-99 אחוז מהמשתמשים שלה הם חלק מהדור ה-Z וגילם נע בין 13 ל-25. חברת הניתוח לנייד Sensor Tower מעריכה כי אפליקציית Yubo הורדה יותר מ-18 מיליון פעמים בארה"ב.

יובו הרוויחה את הכינוי "טינדר לבני נוער". המפתחים של יובו פיתחו לראשונה את האפליקציה כדי לחבר משתמשי סנאפצ'ט לאחר שהבינו שצעירים מחפשים ליצור קשרים חדשים בפלטפורמה. Snapchat נועד בדרך כלל כפלטפורמה חברתית עבור משתמשים ואנשים שהם כבר מכירים. משתמשים והפוסטים שלהם אינם ניתנים לחיפוש פומבי כמו שהם יהיו בפלטפורמות כמו טוויטר או פייסבוק.

צוות יובו יצר אפליקציה שבה משתמשי Snapchat יכולים להתחבר לזרים על ידי החלקה שמאלה או ימינה, כמו בטינדר. הרעיון התפתח במהרה לפלטפורמה משלו, הידועה כיום בשם יובו.

בעוד שהחדשות על כך שהיורה בבית הספר ביובלדה השתמש באפליקציה עוררו את תשומת הלב ליובו, זו לא הפעם הראשונה שיובו מוצבת באור הזרקורים. כפי שציין האתר פרוטוקול בשנת 2021, יובו גרמה לדאגה רבה בקרב ההורים לקהל היעד שלה. CBS בטמפה ביי היא בין כלי התקשורת ששידרו קטע המזהיר את ההורים מפני האפליקציה החדשה שהילדים עשויים להשתמש עוד ב-2020. Business Insider דיווח שגבר בן 26 נעצר ב-2019, לאחר שניסה לפגוש ילדה בת 12 שהוא פגש באפליקציה.

לדברי יובו, הפלטפורמה מנסה להפריד בין המשתמשים הקטינים שלה לבין בסיס המשתמשים המבוגרים שלה בפלטפורמה. החברה הכריזה על טכניקות אימות גיל חדש יום אחד בלבד לאחר הירי, לפני שנוכחותו של הרוצח באפליקציה הייתה ידועה בציבור.

מוקדם יותר השבוע, יובו אמרה ל-Business Insider שהיא עובדת באופן עקבי על תכונות ופרוטוקולים כדי להבטיח את בטיחות המשתמשים שלה, כמו כלי ניהול המופעל ע"י בינה מלאכותית של שידורים חיים וצ'אטים. הפלטפורמה גם לא מציגה פרסומות או מציגה למשתמשים תוכן מקודם אלגוריתמית, שתי תכונות שנמצאות בדרך כלל באפליקציות חברתיות שעלולות להשפיע לרעה על בני נוער.

עם זאת, הניו יורק טיימס, הוושינגטון פוסט ווייס שוחחו עם משתמשי יובו, שקיימו אינטראקציה עם היורה סאלבדור ראמוס. בחורה צעירה אחת אמרה שרמוס ביקש ממנה להיות החברה שלו ביובו, שהיא תיארה כ"טינדר לילדים". לטענת הילדה, ראמוס נעשה תוקפני לאחר שדחתה אותו.

הניו יורק טיימס שוחח עם ילדה בת 15 מגרמניה שראמוס פגש ביובו, היא סיפרה שראמוס שלח לה תמונות של הרובים שלו וסיפר לה על תוכניותיו ביום הירי. עם זאת, היא לא האמינה לו.

לדברי ילד אחד בן 16 שדיבר עם הוושינגטון פוסט, ראמוס השמיע לעתים קרובות הערות עוינות. הוא אמר כי היורה פרסם תכופות תמונות של חתולים מתים ואיים על בנות באפליקציה בתקיפה מינית ואונס בהודעת הטקסט של יובו ובצ'אט הקבוצתי. הוא אמר שחשבונו של ראמוס דווח לעתים קרובות ליובו על הערותיו, אך הפלטפורמה לא הצליחה לעשות משהו בנידון, מה שאפשר לראמוס להמשיך לשלוח איומים למשתמשי יובו אחרים.

בנוסף לכישלון של יובו להגיב למעשיו של ראמוס, חשבון יובו של היורה נשאר פעיל בפלטפורמה עד יום שבת בלבד, כמעט 4 ימים לאחר הירי שהותיר 21 בני אדם, בהם 19 תלמידים, למותם.