mako
פרסומת

בעסקת הקוונטום הגדולה אי-פעם: אינטל חתמה על רכישת Classiq הישראלית ב-2.3 מיליארד דולר

ענקית השבבים מתכננת לחבר את התוכנה של החברה הישראלית לחומרה הקוונטית שלה וליצור פלטפורמה מקצה לקצה. העסקה כפופה לאישורים רגולטוריים וצפויה להיסגר במחצית הראשונה של 2027

דנה גוטרזון
פורסם:
Classiq Founders. מימין: ניר מינרבי, אמיר נווה וד"ר יהודה נווה
צילום: אייל טואג, יחצ
הקישור הועתק

אינטל חתמה על הסכם מחייב לרכישת חברת התוכנה הישראלית קלאסיק (Classiq) תמורת 2.3 מיליארד דולר במזומן ובמניות, בעסקת הקוונטום הגדולה אי-פעם. בהודעה שפרסמה אינטל ב-26 באוקטובר 2026 מסרה החברה כי הרכישה נועדה לשלב את התוכנה של קלאסיק עם יכולות החומרה והתוכנה הקוונטיות שלה, וליצור פלטפורמת מחשוב קוונטי מקצה לקצה.

"החבירה לקלאסיק הופכת את קבוצת המחשוב הקוונטי של אינטל לעסק מחשוב קוונטי מקצה לקצה", אמר ליפ-בו טאן, מנכ"ל אינטל. העסקה עדיין כפופה לאישורים רגולטוריים ולתנאי השלמה מקובלים אחרים, והשלמתה צפויה במחצית הראשונה של 2027. עד אז ימשיכו שתי החברות לפעול בנפרד ובאופן עצמאי.

קלאסיק מפתחת פלטפורמה לסינתזה אוטומטית של אלגוריתמים קוונטיים: תוכנה שמאפשרת לפתח יישומים בלי לתכנן ידנית את המעגלים הקוונטיים ובלי להיות תלויים בסוג מסוים של קיוביט או חומרה. לפי ההודעה, עשרות ארגונים גלובליים משתמשים בפלטפורמה, שמשלבת סוכני בינה מלאכותית, שפת מידול קוונטית ברמה גבוהה ואוטומציה של התכנון. היא תומכת גם בהשוואת ביצועי חומרה, בשיפור היחס בין עלות לביצועים ובהרצה על פלטפורמות חומרה קוונטיות שונות.

קלאסיק, שנוסדה על ידי המנכ"ל ניר מינרבי ועל ידי יהודה ואמיר נווה - אב ובנו המשמשים כסמנכ"ל הטכנולוגיות וסמנכ"ל המוצר בהתאמה, תהפוך למרכז הפיתוח העולמי של אינטל בתחום הקוונטי. החברה הוקמה בשנת 2020 ומאז גייסה 200 מיליון דולר.

בכירי קלאסיק עם מנכ"ל אינטל ליפ בו-טאן
בכירי קלאסיק עם מנכ"ל אינטל ליפ בו-טאן | צילום: באדיבות אינטל
פרסומת

"מאז הקמתה, קלאסיק מתמקדת בהפיכת המחשוב הקוונטי למעשי ונגיש, בכך שהיא מאפשרת למפתחים, לחוקרים ולארגונים ליצור יישומים קוונטיים שניתנים להרחבה בלי צורך במומחיות עמוקה בתכנון מעגלים קוונטיים", אמר ניר מינרבי, מייסד-שותף ומנכ"ל Classiq. "יחד, אינטל ו-Classiq יכולות לעזור לממש את היתרונות של המחשוב הקוונטי ולהאיץ את אימוצו מוקדם יותר".

הרכישה אמורה לחבר את הפלטפורמה של קלאסיק לתוכנה הקוונטית של אינטל, לטכנולוגיית קיוביטי הספין בסיליקון שלה וליכולות ייצור השבבים שלה. לפי אינטל, השילוב יאפשר לה לספק פתרונות קוונטיים מקצה לקצה ולהוסיף יחידות עיבוד קוונטיות (QPU) לסל מוצרי המחשוב שלה, לצד מעבדים (CPU), מעבדים גרפיים (GPU) ושבבים ייעודיים (ASIC).

אינטל משקיעה בפיתוח מחשוב קוונטי מאז 2015. לטענתה, היא כיום החברה היחידה שמסוגלת לייצר בהיקפים גדולים גם שבבי קיוביטים וגם אלקטרוניקת בקרה קריוגנית מורכבת, שפועלת בטמפרטורות נמוכות במיוחד, באמצעות ציוד ותהליכים המשמשים לייצור שבבי סיליקון רגילים.

פרסומת

"אני שמח לקבל את ניר, יהודה, אמיר וכל צוות קלאסיק לאינטל", אמר טאן. "כבר יותר מעשור אינטל מתקדמת בצורה מרשימה במחשוב קוונטי, כשהיא רותמת את החדשנות שלה במוליכים למחצה, את יכולות הייצור המתקדמות שלה ואת המומחיות שלה בהנדסת מערכות לפיתוח טכנולוגיית קיוביטי ספין בסיליקון הניתנת להרחבה".

ניר מינרבי, מייסד-שותף ומנכ"ל Classiq
ניר מינרבי, מייסד-שותף ומנכ"ל Classiq | צילום: אייל טואג

בהודעתה משווה אינטל את תפקידה של קלאסיק לזה של תוכנות התכנון האלקטרוני האוטומטי (EDA) והתכנון בעזרת מחשב (CAD), ששינו את תכנון שבבי הסיליקון והמחשוב הקלאסי לפני יותר מ-40 שנה. התוכנות האלה אפשרו לתכנן שבבים בלי להתמודד ישירות עם מורכבות החומרה. לטענת אינטל, הפרדה דומה בין תוכנה לחומרה יכולה לסייע למחשוב הקוונטי לעבור ממעגלים ויישומים שנבנים ידנית בהתאמה אישית לפלטפורמת מחשוב מרכזית.

לאחר השלמת העסקה מתכוונת אינטל להמשיך לתמוך בחיבורים הקיימים של קלאסיק לפלטפורמות חומרה שונות, ולשמור על תוכנה שאינה תלויה בסוג הקיוביט או בחומרה ועל סביבת תוכנה קוונטית פתוחה ושיתופית.