כנס FOODTECH IL (צילום: אחיקם בן יוסף)
כנס FOODTECH IL | צילום: אחיקם בן יוסף

השבוע נערך בהיכל התרבות בתל אביב כנס בינלאומי, שכלל טעימות לא שגרתיות, בהן גלידה מחלב ללא פרה, דג מחלבון צמחי, בשר "היברידי", גבינות מאבקת חלבון, חביתה ללא ביצה, מסטיק שמוריד את הצורך לאכול מתוק ועוד. את כנס הפודטק FoodTech IL 2022, יזמה קבוצת שטראוס, הציגו בו 70 סטארטאפים ישראלים והגיעו אליו חברות מזון בינלאומיות גדולות, כמו נסטלה, פפסיקו, חברות בשר מברזיל וארגנטינה ועוד.

"הגיעו לכאן אנשים מלמעלה מ-50 מדינות, ונערכו כאן 1,200 פגישות במהלך היום בין סטאראפים ישראלים לבין המשקיעים והחברות הבינלאומיות, בשביל לייצר את השורשים של שיתופי הפעולה בפודקטק הישראלי", מספר אמיר זיידמן, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחממת The Kitchen חממת הפודטק של קבוצת שטראוס.

לדה קיטשן יש 21 סטארטאפים בתחום הפודטק שבהם היא משקיעה, מתוכם 16 השתתפו בכנס. "זה אירוע שאנחנו עושים לטובת כולם – לטובת כל קהילת הפודטק הישראלית", אומר זיידמן.

היית אומר שישראל מובילה בנושא?

זיידמן: "בהחלט, בישראל יש קהילה יזמית מטורפת. פודטק זה תחום של doing good לסביבה, לחברה, לתזונה. המטרה היא לתקן את הבעיות שיוצר משק החי לסביבה, עם כל התחליפים והחלבונים האלטרנטיביים, או לפתח מזון שהוא פחות מזיק ויותר בריא - פחות סוכר, פחות משמרים וכו'. תחום כזה, של לעשות משהו אמיתי לטובת העולם, מושך יזמים. וכשיש כסף, יזמים באים ומקימים את הסטארטאפים שלהם בתחומים האלה".

חברת שטראוס ידועה במוצרי החלב והשוקולדים שלה. אתם לא קצת כורתים את הענף שעליו אתם יושבים?

"לא. בהחלט לא. אני חושב שלשטראוס יש אסטרטגיה ברורה לקדם את הפתרונות של העתיד. ההתעסקות עם התחום הזה, של החדשנות למחר טוב יותר, הולכת ותופסת חלק גדול יותר באג'נדה של שטראוס".

בין הטעימות בדוכנים, בלט היעדרו של הבשר המתורבת, עליו מדברים כמה שנים טובות, ושאמור להביא את הבשורה הכי גדולה לתחום.

"איטס קאמינג", אומר זיידמן  בתשובה לשאלתי. "חברות כמו אלף פארמס ופיוצ'ר מיט - כל מה שעוצר אותן מכך שהבשר המתורבת יהיה על הצלחת, הם אישורי רגולציה. יש כמה מדינות בעולם שדוחפות קדימה לאשר את המוצרים האלה – הראשונה היא סינגפור, שם אפשר לטעום כבר מנות של עוף מתורבת, השנייה היא ארה"ב והשלישית היא ישראל.

בשר מתורבת (צילום: New Africa, shutterstock)
בשר מתורבת | צילום: New Africa, shutterstock

"אני לא יודע אם ארה"ב תשיג את ישראל או ההפך, אבל יש מאמץ בשתי המדינות האלה כדי שיהיה אפשר למכור מוצרים מבשר מתורבת ולייצר אותם. במקום שזה יאושר - שם יהיו מפעלים, שם תיווצר התעשייה. התעדוף הראשון של משרד הבריאות הוא בריאות הציבור, הם לא יכולים לאשר סתם, אבל הם כן מבינים שבשביל שהתעשייה תישאר בישראל, הם חייבים למצוא את הדרך לאשר את זה. והם עושים מאמצים".

מה יהיה המחיר של בשר מתורבת בהתחלה?

"הוא יתחיל במחיר כמו של בשר יקר, סביבות 100 דולר, 150 שקל משהו כזה. זה יהיה בהתחלה קצת יקר, אבל לא מחוץ להישג יד, כמו שאנשים מוכנים לשלם על ארוחה יקרה. לאט לאט, ככל שתהיה יותר מאסה בייצור - המחירים ירדו".

אמיר זיידמן (צילום: דנה גוטרזון)
אמיר זיידמן, סמנכ"ל הפיתוח העסקי חממת הפודטק the Kitchen של שטראוס | צילום: דנה גוטרזון

"זה פותח מצורך, זה מציל אותי מלהיות חולה כל שני וחמישי"

באחד הדוכנים באירוע פגשנו את מאיה אוטמזגין אשכנזי, בת 31, מנכ"לית ושותפה מייסדת של חברת Maolac, אשר מייצרת "חלב אם" למבוגרים. הטכנולוגיה שפיתחה החברה מחקה את היתרונות של חלב האם באמצעות שימוש ביותר מ-1,500 חלבונים פונקציונליים להעשרת מזונות. בדוכן שהציגה בכנס, האורחים יכלו לקחת דגימות של קרם ידיים, חטיפי בריאות, בקבוק שתייה, דובוני גומי ושוקולד מריר – כולם כוללים בתוכם חלבונים המדמים חלב אם.

איך זה עובד בעצם? Maolac, שנולדה בחממת הפודטק של שטראוס, מזהה ומחלצת חלבונים פונקציונאליים מחלב ראשוני של פרות לאחר המלטה (שלא נעשה בו שימוש והוא נזרק לפח) והיא גם הראשונה בעולם שיוצרת מהחלב הראשוני של פרות חלבונים שדומים ב-95% לחלבונים של חלב

"קודם כל, להירגע. אנחנו לא חולבים אף אמא", אומרת ל-mako אוטמזגין אשכנזי. "בחלב אם יש את כל החלבונים שאחראים לכל דבר בגוף שלנו - למערכת החיסון, לאיך שהעור שלנו נראה, ציפורניים, שיער, מערכת עיכול, קוגניציה, הכול שם, הרי זה אמור לטפל בתינוק חסר ישע.

"אנחנו החברה הראשונה שזיהתה את כל ה-1,500 החלבונים הפעילים בחלב אם. בנינו תוכנת מחשב, ואנחנו מוצאים את החלבונים האלה ברמת דמיון של 95 אחוז בחלב הראשוני של פר, ומפיקים אבקות חלבון פעילות עם שלל אינדיקציות". אוטמזגין אשכנזי מסבירה כי החלבונים משתלבים במוצרים שונים, כאשר אין השפעה על צבע, מרקם או טעם.

מאיה אוטמזגין אשכנזי, מנכ"לית ושותפה מייסדת מאולאק (צילום: מאולאק בע"מ)
מאיה אוטמזגין אשכנזי, מנכ"לית ושותפה מייסדת מאולאק בע"מ | צילום: מאולאק בע"מ

למה בעצם לא בצורת ויטמינים?

אוטמזגין אשכנזי: "כי צריך לצרוך מוויטמינים הרבה ולאורך זמן, עד שרואים אפקט. כאן יש לנו חלבונים פעילים עם רמת דמיון ביולוגי כל כך גבוהה, שאת מקבלת מוצר שהוא יעיל, מדויק ועובד מידית במינונים נמוכים".

מתי נראה את זה על המדפים בארץ? על פי אוטמזגין אשכנזי, בסוף שנת 2023 באמצעות כמה חברות מזון מוכרות. "זה יישב בסופר – בתוך פסטה, גלידות, משקאות ולחם. זה הדור הבא של ויטמינים ומינרלים". לחברה יש 12 עובדים, מפעל ייצור בטירת הכרמל ושלוחה בארה"ב, והיא קיבלה אישור FDA.

היא עצמה אמא לשניים, בני 4 וחצי ו-3 חצי. "כל הסיפור הזה הוא דיכאון אחרי לידה קלאסי - כשהנקתי את התינוקות ולא הבנתי מה אני עושה עם החיים של עצמי. הנקתי עד סביבות גיל שמונה חודשים, שנה, יום אחד שניהם זנחו אותי, אמרו, 'טוב לא צריך אותך יותר'".

מוצרי מאולאק (צילום: דנה גוטרזון)
מוצרי מאולאק | צילום: דנה גוטרזון

את משתמשת במוצרים שלכם?

"בטח. זה פותח מצורך, זה מציל אותי. יש לי בעיות עיכול, נטייה חמורה לכשל חיסוני, זו הדרך היחידה שלי לא להיות חולה כל שני וחמישי".