עוואד אל-קרני, פרופסור למשפטים מערב הסעודית, נידון לעונש מוות לאחר שפרסם בחשבון הטוויטר שלו, וכן הפיץ בחשבון הוואטסאפ שלו, מסרים כנגד הממלכה - כך מדווחים כלי התקשורת ברחבי העולם. תחילתה של הפרשה בשנת 2017, אז נעצר אל-קרני בן ה-65. בנו נאסר אל-קרני, המתגורר כיום בבריטניה וממתין לבקשת מקלט, העביר את פרטי כתב האישום לגרדיאן הבריטי.

תומכיו של אל-קרני הגדירו אותו כ״אינטלקטואל חשוב ומוערך״. טרם מעצרו, הוא החזיק בכשני מיליון עוקבים בחשבון הטוויטר שלו, שם נהג לפרסם מסרים כנגד השלטון בממלכה. מנגד, בכלי התקשורת המקומיים תואר אל-קרני כ״מטיף מסוכן״. מתרגום האישומים, שבגינם הוא עמד בפני עונש מוות, עולה כי הפרופסור למשפטים הודה בכך שהשתמש ברשת חברתית תחת שמו הפרטי (@awadalqarni) "בכל הזדמנות... כדי להביע את דעותיו". עוד עולה מהמסמכים כי הוא "הודה" בהשתתפות בצ'אטים בוואטסאפ וכן בטלגרם. הציוץ האחרון בחשבונו של הפרופסור עלה ב-7 בספטמבר, 2017.

אלא שלצד המעשים הקשים, השלטונות בסעודיה משקיעים לא מעט כספים בחברות הטק הגדולות. רק לאחרונה, ממשלת סעודיה (באמצעות הקרן להשקעות ציבוריות) ומשקיעים נוספים הפועלים תחת שלטונות המדינה הגדילו את השקעותיהם בטוויטר ובפייסבוק, וכן חברות בחברות בידור כמו דיסני.

כך לדוגמה, הנסיך אלוואליד בן טלאל, משקיע סעודי, נחשב למשקיע השני בגודלו בטוויטר לאחר השתלטותו של אילון מאסק על החברה. בן טלאל בעצמו נעצר למשך 83 ימים לאחר שיצא כנגד השלטונות במדינה בשנת 2017. הוא הודה כי הוא שוחרר לאחר שהגיע ל"הבנה" עם הממלכה שהייתה "חסויה וסודית".

ג'יד באסיוני, בכיר בארגון זכויות האדם Reprieve, מסר לגרדיאן הבריטי כי פרטי המקרה של אל-קרני מתאימים למגמה שזוהתה על ידי הארגון, לפיה חוקרים ואקדמאים עומדים בפני עונש מוות בגין הבעת דעותיהם ברשתות החברתיות, לרבות בטוויטר. בעוד שהממלכה מבקשת ליצור תדמית בינלאומית חיובית באמצעות השקעה בטכנולוגיות, תשתיות מודרניות, ספורט ובידור, המצב בפועל שונה לחלוטין, הוסיף בסיוני.

מוחמד בן סלמאן (צילום: MANDEL NGAN / POOL / AFP, Getty Images)
מוחמד בן סלמאן | צילום: MANDEL NGAN / POOL / AFP, Getty Images

אל-קרני הוא לא איש האקדמיה היחיד שנאסר בערב הסעודית לאחר שהפיץ את משנתו ברשתות החברתיות. לפי הגרדיאן הבריטי, סלמה אל-שהאב, דוקטורנטית ואם לשניים, נשלחה ל-34 שנות מאסר על לאחר שניהלה חשבון טוויטר שפרסם מסרים עוינים כנגד הממלכה. פעילה פוליטית נוספת, נורה אל קחטאני, נידונה ל-45 שנות מאסר בגין שימוש בטוויטר גם כן.