שלומי זיו עבד כסדרן בפסטיבל נובה ב-7.10, ויחד עם מבלים רבים נוספים גם הוא נחטף לרצועת עזה ע"י מחבלי החמאס. הוא הספיק לפתוח את שערי המסיבה כדי לתת למבלים לברוח - ולדבר עם אחיותיו. "איזה מזל שהמחבלים לא הגיעו אלינו", אמר בעודו מנסה להימלט. 8 ימים לאחר שהקשר נותק, משפחתו התבשרה כי הוא חטוף בעזה.

שלומי זיו
שלומי זיו

כעת, במסגרת מאבק מטה משפחות החטופים לשחרר את יקיריהם, השיקה משפחתו של זיו את "המשקפיים של שלומי", משקפי VR המדמים את המסיבה, החטיפה והשהות בשבי מנקודת מבטו של חטוף.

מספר חברי כנסת כמו חילי טרופר ואביגדור ליברמן כבר התנסו במשקפיים, וביום שבת (24.2) המשפחה פותחת את חוויית ההתנסות לקהל הרחב בכיכר החטופים החל מהשעה 16:00. למרות החשיבות של העלאת המודעות בקרב הציבור הישראלי, המשפחה רוצה לשלוח את המשקפיים גם למנהיגי העולם ולגופים הומניטריים כמו האו"ם והצלב האדום, במטרה לספק הדמיה שתמחיש את מצב החטופים בצורת חוויה רגשית וגופנית ובכך תשפיע על קבלת ההחלטות שלהם.

ליאת אריאל, בת הדודה של שלומי זיו, מספרת בשיחה עם mako: "התחלנו לחשוב כמשפחה מה אפשר לעשות כדי להשפיע ולחזק את המאבק לשחרור החטופים מול העולם. פנינו לאחד הבמאים הטובים בעולם בתחום ה-VR, דניאל לנדאו מחברת אווריס (AVRIS) המובילה בתחום הלמידה באמצעות VR, שיצר את החוויה. המטה עזר במימון הסכום הראשוני, אבל הבנו שאנחנו צריכים להמשיך לעבוד, ליצור עוד סרטונים".

למרות שהיום בבוקר יצאה גרסה חדשה, אריאל רוצה לשפר אותה ולהביא לחוויה מציאותית אף יותר: "היא עדיין לא מאה אחוז בעיני, הייתי רוצה שתהיה אפילו יותר אמיתית, אבל כדי שנגיע לרמת העוצמה שאנחנו מחפשים אנחנו צריכים לחשוף את זה לאנשים ולהבין מה אנחנו צריכים לחזק ולהראות אחרת".

מחקרים מהשנים האחרונות מראים שלחוויה רגשית שמעוררת תגובה גופנית יש השפעה רבה על עיצוב עמדות וקבלת ההחלטות. מטרת המשקפיים כאמור היא לעורר חוויה רגשית-גופנית של כ-10 דקות, אשר תדמה את מה שחווים החטופים כבר כמה חודשים. אם אתם מתכוונים להגיע לכיכר החטופים להתנסות, חשוב לציין שלא מדובר בחוויה קלה והיא מוגבלת לגיל 18 ומעלה בלבד.

הסרטונים שנראים דרך המשקפיים מבוססים על קטעים שצולמו בשטח, וגם המנהרות שנראות הן מתוך תוכן שדובר צה"ל צילם בעזה. הדבר היחיד שאינו אמיתי אלא מבוים ומצולם, הוא החלק האחרון שמתאר את המקום שבו החטופים נמצאים. המשקפיים מעבירים את החוויה החל מהמסיבה ועד לשבי עצמו - מתחילים מלרקוד במסיבה, לאחר מכן שומעים את האזעקות, המשתמשים בורחים לשיחים ומסתתרים שם. אירוע החטיפה כולל את המנהרות וההגעה לחדר שבו מוחזקים חטופים נוספים, שניתן לראות בתמונות.

"המשקפיים של שלומי" (צילום: דניאל לנדאו, אווריס)
"המשקפיים של שלומי" | צילום: דניאל לנדאו, אווריס

את ההשקעה הראשונית עבור פיתוח המשקפיים מימן מטה משפחות החטופים. כעת, המשפחה פתחה בגיוס המונים ב-giveback כדי להמשיך להפיץ את הפרויקט. למרות שהיו הצעות מימון מגופים שונים, במשפחתו של זיו רצו שהפרויקט יהיה ניטרלי ולכן פנו למימון המונים.

אריאל מספרת על תהליך המימון: "חשוב לנו לאסוף כספים כדי לחזק את אמינות הסרטונים המבוימים. ברגע שאין כסף, הכל קורה בהתנדבות ולכן קורה לאט יותר. אנחנו שואפים שזה יגיע גם לאנשים שמנהלים את המשא ומתן עכשיו, המטרה היא להצליח להעמיד את זה כמה שיותר מהר ובגרסה העוצמתית ביותר. אם העסקה מתקרבת למימוש, זה בדיוק המקום שלנו ללחוץ. אני חדורת מטרה, זה בן הדוד שלי שחטוף שם בעזה. כחלק מגיוס ההמונים, אנחנו שואפים לקנות ציוד טוב יותר ולא רק לצלם את הסרטונים בצורה טובה יותר. לטכנולוגיה אין סוף, אבל היא יקרה מאוד ולכן אנחנו חייבים להתקדם מהר עם גיוס ההמונים".

להשתתפות בפרויקט גיוס ההמונים של "המשקפיים של שלומי" לחצו כאן.