משטרת ישראל רשמה אתמול (ג׳) את אחת מההצלחות הגדולות שלה בשנים האחרונות, אחרי שעצרה 42 חשודים בהשתייכות לרשת ״טלגראס״, שהפיצה סמים על גבי אפליקצית המסרים הפופולארים טלגרם. כידוע, אחד המאפיינים שהפכו את אפליקצית טלגרם לפופולארית הוא הפן האנונימי שלה (המעט מוטל בספק), מה שעורר לא מעט שאלות על כיצד המשטרה הצליחה לחשוף את זהות המעורבים.

המשטרה אמנם לא חשפה את אופן הפעולה שלה, אבל לאט לאט מתגלות עוד ועוד שיטות שבהן היא השתמשה, וכעת נודע כי אחד הגורמים שסייעו לה בפיצוח החקירה היא לא אחרת מפייסבוק ישראל.

פייסבוק מכחישה

אתמול חשף דורי בן ישראל מהאתר ״מזבלה״ כי שותפה פעילה בתפיסת הגורמים שעמדו מאחורי טלגראס, שכונו ״ארגון פשיעה 420״, היא פייסבוק, שסייעה למשטרה בחודשים האחרונים. על פי מידע שהגיע למזבלה, פייסבוק העבירה מידע פרטי ואישי אודות נושאי תפקידים בכירים בטלגראס, הכולל הודעות פרטיות, איכוני מיקום, זהויות ומידע אישי שנשלף ישירות מהפייסבוק או הוואטסאפ האישי שלהם.

פייסבוק (צילום: ינון בן שושן, NEXTER)
פייסבוק | צילום: ינון בן שושן, NEXTER

נזכיר כי אמש עצרו שוטרים מיחידה להב 433 וחוקרים של רשות המיסים 42 חשודים שנמנו על דרג הניהול הבכיר ביותר ב”טלגראס”, רשת הפצת הסמים שרכבה על הפלטפורמה של אפליקציית טלגרם. על פי המשטרה היו חברים בארגון כמה עשרות מנהלים בדרגות בכירות שונות, אלפי סוחרים ועשרות אלפי משתמשים.

עוד ב-Geektime

עוד ב-Geektime

אז האם טלגרם באמת יותר מאובטחת?
אחרי החגיגות: הנה 3 שאלות שקצת מטרידות אותנו בעסקת מלאנוקס

מהודעת המשטרה עולה כי נמכרו ברשת מאז הקמתה סמים בשווי מאות מיליוני שקלים ובמשקל כולל של עשרות טונות. על פי המשטרה, החקירה המאומצת הצליחה לחשוף ולהסיר את האנונימיות של חברי הארגון, שפעלו “כארגון פשיעה לכל דבר ועניין, באופן מאורגן ושיטתי לאורך תקופה ארוכה, כשהם מצליחים לסחור בסמים מסוכנים מסוגים שונים בהם: קוקאין, MDMA ואקסטזי בנוסף לכמויות עצומות של חשיש ומריחואנה”.

בתגובה לפניית גיקטיים בנוגע להאשמות כלפיה, דוברות פייסבוק ישראל מסרה כי: ״בהמשך לדיווחים, חשוב להדגיש שפייסבוק מעבירה מידע לרשויות אכיפת החוק רק בכפוף לצו בית משפט ובהתאם למדיניות השימוש בנתונים שלנו, כפי שקרה גם במקרה הזה. אבקש להדגיש כי כל דיווח על העברת תוכן הודעות ווטסאפ לרשויות אכיפת החוק אינו נכון, שכן מדובר באפליקציה שמוצפנת מקצה לקצה. כמן כן, כל דיווח על בדיקות פוליגרף שמתקיימות במשרדי פייסבוק הוא מנותק מהמציאות״.