רבים מדברים על הקשיים של הלוחמים במילואים, אשר עוזבים את שגרת חייהם, את המשפחה והעבודה, וכבר כמעט 3 חודשים לוחמים או משרתים במסגרת צבאית. אבל גם לבנות הזוג של המילואימניקים, שנשארות לבד בבית תוך שהן צריכות לטפל בילדים ולנהל קריירה משלהן, יש התמודדויות לא פשוטות משלהן.

"בעלי במילואים. מטפלת ב-2 לבד. אני בהריון. ואני ממנכ"לת סטארטאפ. כמוני יש עוד מאות אלפים. והגיע הזמן שהמדינה תתייחס אלינו בתור ציבור שצריך הכרה וסיוע", כך כתבה השבוע נטע שרייבר גמליאל בטוויטר, בציוץ שהתפוצץ וזכה ל-110 אלף חשיפות.

היא בת 33, אמא של ירדן וגפן, בני חמש ושנתיים, בחודש השמיני להריונה, והמנכ"לית והמייסדת של סולי, Soli (SafeUP לשעבר), אפליקציה שמציעה סיסטרהוד, אחווה, של נשים. בן הזוג שלה לירון הוא קצין בסיירת גולני, אשר משרת כקמב"ץ בצפון, "למזלה", כפי שהיא מגדירה זאת. ב-7 באוקטובר, היום האחרון של תקופת החגים, הם היו צריכים לחזור מחופשה משפחתית מתאילנד. הטיסה כמובן התבטלה, הם הצליחו להגיע רק שבוע וחצי אחרי, ומיד אחר כך התגייס לירון למילואים.

"זה התחיל מהישרדות, חשבתי שעוד רגע זה ייגמר, רק צריך להחזיק את הראש מעל המים", מספרת שרייבר גמליאל ל-mako. "אחר כך הבנתי שזו השגרה החדשה. הייתי עובדת ימים ארוכים במשרד, היום אני חותכת מוקדם ובערב חוזרת לעבוד כל ערב. ויתרתי על כל דבר אחר בחיים, חוץ מילדים ועבודה - חברות, ספורט, דברים שהייתי עושה בערב".

נטע שרייבר גמליאל ומשפחתה בתאילנד (צילום: באדיבות המצולם)
נטע שרייבר גמליאל ומשפחתה בתאילנד | צילום: באדיבות המצולם

שרייבר גמליאל מבקשת להדגיש: "כתבתי את הפוסט לא רק מקולי, אני עוד בצד הפריבילגי של נשות המילואים. בן הזוג שלי יוצא לפעמים הביתה, הוא זמין, אני יודעת מה בנות עוברות עם בני זוג שנמצאים בעזה. אבל יש פה אוכלוסייה שלמה של נשים, שלצערי אין להן הגנה חוקתית. אני שומעת על מעסיקים שמפטרים נשים שבן הזוג שלהם במילואים, ומצליחות פחות לתפקד. לפעמים זה לא פיטורים, אלא מצב שאישה מרגישה שמדללים לה את התפקיד, פתאום לא נותנים לה משימות חשובות. בנוסף, היה גם זמן ארוך שלא היו מסגרות לילדים. אף אחד לא חשב על מלחמה ארוכת טווח, והמדינה צריכה להבין איך לחזק את העורף - אם זה כלכלית או בהגנה חוקתית. יש מה לעשות".

נטע שרייבר גמליאל, מנכ"לית ומייסדת סולי (צילום: עפרה רון)
נטע שרייבר גמליאל, מנכ"לית ומייסדת סולי | צילום: עפרה רון

היא לא מדברת כאמור רק מהחוויות האישיות שלה. את תחושות הבדידות של נשים שנותרו לבדן בעורף שרייבר גמליאל רואה בווידויים שהן מפרסמות באפליקציה שלה סולי. בגלגול הקודם שלה, סייפ אף הייתה רשת של נשים שעזרו אחת לשנייה להרגיש בטוחות פיזית, ואילו בסולי התמיכה היא אחת בשנייה בכל תחומי החיים.

המשתמשות שמורידות את האפליקציה החינמית צריכות לאמת את זהותן – על ידי סלפי או צילום וידיאו, ויכולות לבחור את הנושאים שהן רוצות לדבר עליהן, למשל תחושת בדידות, חרדה, חיפוש חברות חדשות, זוגיות, בן/בת הזוג שלי במילואים, פרידות, רוווקות, דייטינג ועוד. ניתן לדבר עם "סוליז" אחרות בצ'אט, להגיב לדיונים שמתפתחים, למשל – למה את מחכה בשנה החדשה, כאשר השיתוף יכול להיות גם אנונימי. "אנחנו בודקים כל פרופיל של מישהי שנכנסת בשביל ליצור מרחב בטוח", אומרת שרייבר גמליאל. "האפליקציה בנויה בצורה של מפה, כך שנשים מהסביבה שלך יכולות לפתח איתך שיחה ולתמוך בך".

 

שרייבר גמליאל מספרת כי השוק המרכזי של האפליקציה הוא בבריטניה, אולם מתחילת המלחמה הם עשו שינוי כיוון ועברו להתמקד בישראל. "כשראינו מה שקורה בארץ באוקטובר, הבנו שיכול להיות ערך מדהים לנשים פה בארץ. העברנו את הפוקוס לדבר על האפליקציה לבנות בישראל, ופרסמנו דרך הטיקטוק. מתחילת המלחמה כמות השימושים עלתה בצורה דרמטית, בימים הראשונים זה היה ממש מציל נפשות", היא אומרת.

"יש לנו מעל היום 10,000 משתמשות אקטיביות. זה התחיל בעיקר עם הדור הצעיר יותר, כל אחת הכירה מישהו שהיה בנובה, שהיה בבסיסים האלה שהותקפו, הרבה התמודדות עם אבל. נשות המילואימניקים היו החזקות בהתחלה, אבל עכשיו רואים את השחיקה שלהן.

"אני רואה הרבה סיפורים, למשל בן זוג שנמצא בעזה והאישה בחרדה תמידית, הילדים בוכים בלילה, והיא מרגיעה אותם, אבל לא באמת יודעת אם אבא יחזור. איך אפשר לתפקד עם כל כך הרבה דאגות? כל הזמן אומרים שככה האימהות חד הוריות חיות כל השנה. אין מעריצה יותר גדולה ממני שלהן. הן יודעות לעשות את זה ואנחנו מנטלית יודעות לנהל את החיים בזוג, ופתאום בן הזוג נעלם, ואת ממש לבד, זאת בדידות איומה. לא מספיק מדברים על המחירים הנפשיים שהמלחמה לוקחת מכל מי שנמצא בחזית וגם מי שנמצא בעורף".

המלחמה היא תקופה לחוצה לסטארטאפים, כאשר גיוסי כספים שהיו על הפרק נעלמו. סולי מעסיקה כ-30 עובדות, רובן מישראל, כאשר 5 מבריטניה. צוות התמיכה עובד מסביב לשעון, 24/7, כדי לתת מענה למקרים שדורשים התערבות מקצועית – כמו הפרעות נפשיות ומחשבות אובדניות.

כרגע האפליקציה היא חינמית, והחברה ממומנת על ידי קרנות הון-סיכון. "ההבנה מאיפה נעשה את הכסף תגיע בהמשך. אנחנו מכוונות מאוד לאזורים קלאסיים של B2C, תשלום על כל מיני פיצ'רים ולא פרסומות או כיוונים כאלו. מתוך המודל הסולידרי שלנו, יהיו בנות שיוכלו לשלם גם על אחרות, אבל הבסיס יהיה פתוח לכולם", אומרת שרייבר גמליאל.

מה בעצם ההבדל בין סולי לבין קבוצת נשים בפייסבוק, למשל?

"בבסיס הדור שאנחנו מתעסקות איתו לא נמצא בפייסבוק בכלל, הוא נמצא בטיקטוק וקצת באינסטגרם. פייסבוק זאת פלטפורמה לא קיימת מבחינתו. אני כן צרכנית של פייסבוק, ויודעת שהרבה פעמים כשמעלים פוסט, יש הרבה מאוד שיפוטיות כלפייך. הדרך שבה סולי עובדת מטרתה למקסם את החוויה של אותה אישה שזקוקה עכשיו לעזרה. פעם ראשונה בחיים שהיא במרכז הבמה, היא רק זורקת את הרגש שלה וכבר מתפתחת שיחה שהכול סביבה. אנחנו דואגות שתמיד יהיה מענה מותאם גם באמצעות AI. בפייסבוק אפשר לכתוב משהו שאף אחד לא יענה".

@dawnlev

יש לכם קישור אצלי בביו שמרו על עצמכן

♬ original sound - ‍ Shachar levy

מה עם גברים? האפליקציה תישאר רק לנשים?

"התנאי הבסיסי שכל מה שאנחנו עושות יעבוד הוא ליצור תחושה של מרחב בטוח, ולצערי נשים לא מרגישות את אותה רמת ביטחון בפלטפורמות משולבות של גברים ונשים. הן ממש באות לסולי כדי להכיר חברות חדשות. הרבה מספרות שהן ניסו לעשות את זה דרך אינסטגרם, וגילו שזה גבר אחרי 40 דקות של התכתבות. רמת הביטחון היא לא אותו דבר. יש כאן שפה נשית, הרגשות הם רגשות נשיים".

נחזור אלייך. איך הילדים מגיבים להיעדרות של אבא מבית?

"בכל פעם שהוא חוזר, הם שואלים אותו אם הוא לא ילך שוב ומתי זה ייגמר. גפן הקטנה יותר מביעה את זה בקשיים התנהגותיים, והגדול ממש מדבר את זה כבר. הבת שלי חזרה להתעורר בלילה, לישון יחד איתי, וגם הפרידות בגן נהיו קשות".

לירון שרייבר גמליאל ובנו (צילום: באדיבות המצולם)
לירון שרייבר גמליאל ובנו | צילום: באדיבות המצולם

בקרוב צפויה שרייבר גמליאל כאמור ללדת, והיא מקווה שאחרי הלידה בן הזוג שלה יוכל כבר להשתחרר ולהיות לצדה. היא עצמה, כמו עצמאיות רבות, לא תוכל באמת לצאת לחופשת לידה. "אני רצה עם הסטארטאפ הרבה זמן, עשיתי את זה עם הגדולה שלי גם", היא אומרת. "אני לא עוצרת, אין לי איך לעצור, אני לוקחת עזרה וממשיכה לעבוד בגדול".