mako
פרסומת

לאחר מכירת טיקטוק: המשתמשים משתגעים מתנאי המדיניות החדשה

גולשים בטיקטוק ארה"ב גילו במהלך סוף השבוע כי תנאי המדיניות שלה השתנו. כעת האפליקציה תאתר מיקום מדויק של המשתמשים, במידה שיאשרו זאת. המחנה הפרו -פלסטיני גם טוען שהבעלים החדש, לארי אליסון היהודי, ישנה את האלגוריתם לטובת ישראל וקוראים לעזוב את הרשת החברתית הסינית

יונתן אפולט
פורסם: | עודכן:
גולשים נגד טיקטוק
גולשים נגד טיקטוק | צילום: סעיף 27א'
הקישור הועתק

בשבוע שעבר טיקטוק חתמה סופית על פיצולה, כשחברת האם הסינית בייטדאנס (ByteDance) מוכרת את מרבית אחזקותיה לקבוצת משקיעים שאינם סינים. על פי ההסכם, ByteDance תשמור על כ-20 אחוזים בלבד מהחברה החדשה, כש-80 אחוזים יהיו בבעלות המשקיעים, כאשר החברות אורקל, סילבר לייק ו-MGX (חברת השקעות בבעלות ממשלת האמירויות), יחזיקו ב-15 אחוזים כל אחת. משקיעים נוספים כוללים את קרן ההשקעות של מנכ"ל דל.

בעקבות שינוי הבעלות על טיקטוק, משתמשיה בארה"ב נכנסים לבהלה קולקטיבית לאחר שגילו שינוי במדיניות הפרטיות של החברה. המסמך המעודכן מפרט את תנאי המיזם המשותף בארה"ב לשימוש בשירות, כולל מידע ספציפי על נתוני מיקום שהאפליקציה עשויה לאסוף. משתמשים רבים פרסמו ברשתות החברתיות צילומי מסך של סעיפים במדיניות לפיהם טיקטוק יכולה לאסוף מידע רגיש, כולל: "חיי מין או נטייה מינית, סטטוס טרנסג'נדרי או א-בינארי, אזרחות או סטטוס הגירה".

אולם למרות הפאניקה, הגילוי הזה אינו חדש, ומשמעותו פחות נוראית ממה שמשתמשים רבים חוששים ממנו. אותו ניסוח בדיוק הופיע במדיניות הפרטיות של טיקטוק עוד לפני סגירת עסקת הבעלות, והוא נמצא שם בעיקר כדי לציית לחוקי פרטיות מדינתיים, כמו חוק הגנת הפרטיות של קליפורניה (CCPA), המחייב חברות להסכים לחשוף בפני הצרכנים איזה "מידע רגיש" נאסף. גילויים דומים מופיעים במדיניות של אפליקציות חברתיות אחרות.

המדיניות של החברה מציינת כי טיקטוק עשויה לעבד מידע מתוך התוכן של המשתמשים או ממה שהם משתפים בסקרים, כולל מידע על: "מוצא גזעי או אתני, דת, אבחנות בריאותיות (נפשיות או פיזיות), חיי מין או נטייה מינית, סטטוס טרנסג'נדרי או א-בינארי, אזרחות או סטטוס הגירה, או מידע פיננסי".

זה לא מפתיע שאמריקאים חושדים, במיוחד לאור המצב הפוליטי. הסלמת אכיפת ההגירה תחת ממשל טראמפ הובילה למחאות נרחבות ברחבי המדינה, שהגיעו לשיא במינסוטה. ביום שישי האחרון, מאות עסקים סגרו את שעריהם כחלק מ"השבתה כלכלית" במחאה על נוכחות סוכנות ההגירה והמכס (ICE) במדינה. המהלך מגיע לאחר שבועות של עימותים בין תושבי מינסוטה לסוכני ICE, שהובילו לאלפי מעצרים ולמותה של האזרחית האמריקאית רנה גוד.

פרסומת

עם זאת, לשון מדיניות הפרטיות הייתה עוד לפני שעלו החששות. בעדכון הקודם של טיקטוק מה-19 באוגוסט 2024, החברה הסבירה שחלק מהמידע שהיא אוספת עשוי "להוות מידע אישי רגיש" תחת חוקי המדינה. הסיבה המשפטית לכך היא חוקי הפרטיות של קליפורניה (ה-CCPA וה-CPRA) שמחייבים עסקים ליידע את הצרכנים כאשר הם אוספים "מידע רגיש".

המיזם המשותף החדש ציין בתנאי הפרטיות המעודכנים שלו כי הוא עשוי כעת "לאסוף נתוני מיקום מדויקים, בהתאם להגדרות שלך", שינוי מהמדיניות הקודמת שאיפשרה איסוף של נתוני מיקום "קרובים" בלבד. מדיניות החברה הוסיפה כי המידע האישי הרגיש יעובד "בהתאם לחוק החל", וכי משתמשים יכולים לכבות את שירותי המיקום בהגדרות המכשיר שלהם בכל עת.

עוד לפני הקמת המיזם החדש, טיקטוק אספה מידע על מיקומם של משתמשים בהתבסס על כרטיס ה-SIM, כתובת ה-IP, או שניהם. אולם, על פי גרסה של מדיניות הפרטיות משנת 2024, החברה נמנעה מאיסוף מידע GPS, אפילו כזה הנחשב למקורב, ממשתמשים אמריקאים שהשתמשו בגרסה המעודכנת ביותר של האפליקציה. נכון לעכשיו, שיתוף מיקום מדויק טרם הופעל בארה"ב. כאשר יופעל, הוא צפוי להיות אופציונלי וכבוי כברירת מחדל, כך שמשתמשים יתבקשו לאשר אותו. טיקטוק טרם מסרה מתי העדכון צפוי להגיע למשתמשים בארה"ב.

טיקטוק כבר אוספת נתונים דומים ממשתמשים בבריטניה ובאירופה כחלק מפיצ'ר חדש בשם "Nearby Feed", המאפשר למשתמשים למצוא אירועים ועסקים בקרבתם. בנוסף, המיזם המשותף החדש של טיקטוק בארה"ב מרחיב את הרשאותיו לאיסוף מידע על האינטראקציות של המשתמשים עם כלי הבינה המלאכותית (AI) של הפלטפורמה. איסוף זה כולל: הנחיות (Prompts) ושאלות שהוגשו על ידי המשתמשים, ומידע על האופן, המועד והמיקום שבהם התוכן מבוסס ה-AI נוצר או התבקש.

פרסומת

מדוע כולם שמים לב לזה עכשיו?

ההתראה שהופיעה בתוך האפליקציה בעקבות הקמת הישות המשפטית החדשה בארה"ב, גרמה למשתמשים רבים לקרוא את התנאים של טיקטוק בפעם הראשונה. כשהם נתקלים בניסוחים הללו וחוששים מהגרוע מכל, הם מזהירים אחרים ברשתות החברתיות, חלקם אף מאיימים למחוק את חשבונותיהם. אך מה שהמדיניות של טיקטוק אומרת בפועל הוא שכחלק מהפעלת האפליקציה, היא עשויה לעבד מידע רגיש, במיוחד אם הוא נושא הסרטון של מישהו, וכי היא מסכימה לעבד את המידע הזה "בהתאם לחוק החל".

הקשר לישראל

לא חשבתם שאירוע גלובלי כזה לא יהיה קשור איכשהו לישראל נכון? אז אל תדאגו, הטיקטוקרים האמריקאים הצליחו לקשר את הרכישה בזכות ה"בעלים" החדש - לארי אליסון. המיליארדר ששולט בחברת אורקל, שעומדת בראש קבוצת הרוכשים, הוא אכן יהודי התומך בישראל, במיוחד מאז 7.10. זה כנראה הספיק כדי לעורר את הקוסנפירציות שטיקטוק "נכבשה" על ידי הציונים שעומדים להשתמש בה כדי לשלוט במשתמשים ולאמן מודלי AI.

אותם יוצרים טוענים שהתכנים עומדים להשתנות ופרו-פלסטינים לא יזכו יותר להציג את הסרטונים שלהם. הם גם קוראים למשתמשי טיקטוק לעזוב את האפליקציה ולעבור למתחרות כמו UpScrolled הפרו-פלסטינית.

פרסומת

למרבה האירוניה, ההחלטה להעביר את פעילות טיקטוק בארה"ב לבעלות מקומית נבעה בדיוק מהחשש שהיא תרגל אחרי המשתמשים, אלא שבאותה עת, סין נתפסה כאיום הפוטנציאלי. החשש של המחוקקים האמריקאים היה שהבעלות של חברת ByteDance הסינית תחשוף אזרחים אמריקאים למעקב או להשפעה של תעמולה סינית. כעת, נראה שהמשתמשים בארה"ב מודאגים הרבה יותר מהמעקב הפוטנציאלי של הממשל שלהם עצמם מאשר מזה של סין.