אורי לוי, NFTrade (צילום: יחסי ציבור)
אורי לוי, NFTrade | צילום: יחסי ציבור

אורי לוי, בן 36 מתל אביב, הקים במאי 2021 את פלטפורמת NFTrade, באמצעותה אפשר לסחור בכל NFT (אסימון חסר תחליף) – להחליפו תמורת NFT אחר, לקנות ולמכור. היא מאפשרת לקנות גם ממרקטפלייסים אחרים, בהם OpenSea, LooksRare, Rarible ועוד, ומציגה השוואת מחירים של הפריטים, בדומה לאתר זאפ, כך שניתן לקנות את הזול ביותר.  

"opensea הם המתחרים הכי גדולים שלנו. אצלנו אפשר להחליף NFT, וזה משהו שאין בפלטפורמות אחרות. זה יכול לעזור, למשל, לאומן שהוא לא מאוד מוצלח היום, אף אחד לא רוצה לקנות את הציורים שלו, אבל הוא יכול להחליף עם אמנים יצירות אחרות וככה להתקדם בעולם הזה", מספר לוי ל-mako.

איזה פריטים נמצאים אצלכם באתר?

"יש לנו את כל ה-NFT בעולם, אנחנו סורקים את כל הבלוקצ'יין, כל NFT שקיים. הוא יכול להימכר גם באתר שלנו וגם אצל אחרים. אפשר להעלות גם פריט במיוחד למכירה רק אצלנו – עד היום הועלו כמיליון פריטים כאלו".

לדברי לוי, עד היום המשתמשים יכלו לסחור באתר בחינם, אבל השבוע הוא עולה בגרסה חדשה עם חידושים טכנולוגיים (בין היתר הצגת השוואת המחירים), וכעת תיגבה עמלה של 2 אחוז על כל מכירת NFT שתתבצע באמצעות הפלטפורמה. "אנחנו לא עובדים רק עם אתריום, אלא גם עם מטבעות קריפטו בשם Avalanche ו-Binance, והרבה מההצלחה שלנו נובעת מהם", הוא מוסיף. 

בנוסף, החברה של לוי פיתחה טכנולוגיה שמאפשרת למותגים לפתוח מרקטפלייס של NFT משלהם. "יש לנו כבר כמה לקוחות בחו"ל, אבל אנחנו עדיין לא יכולים להכריז עליהם", הוא מספר.

הרכישה הכי גבוהה שנעשתה עד היום ב-NFTrade הייתה NFT של דמות של אל קפון מתוך קולקציית Gangster Punks, ב-328,033 דולר (1,111 BNB). אחריה, יש רכישות בסכומים של עשרות אלפי דולרים.

אנחנו מדברים על תקופה של ירידה חדה בהיקף העסקאות של NFT. איך זה בא לידי ביטוי אצלכם?

"אנחנו לגמרי רואים ירידה - השוק כרגע נמצא ב-80-90 אחוז פחות מסחר, מאשר בתקופה מקבילה אשתקד. השוק מתפכח, מתבגר. יחד עם זאת, היום יש פרויקטים הרבה יותר רציניים, וחברות גדולות נמצאות בעבודה עליהם. אני כמעט לא מכיר חברה מהטופ העולמי שלא עובדת על פרויקט NFT - כל מותגי האופנה, הטלוויזיה, מארוול. אנשים קצת הסתנוורו מכל הקופים ומכל ה-NFT שעולים עשרות אלפי דולרים, אבל כשהיינו ילדים אספנו קלפים, וכל חבילה עלתה 5-10 שקלים. ברשתות שהן לא אתריום והעמלה נמוכה, אפשר לאשר רכישות בסכומים של כמה שקלים בודדים – פרויקטים שמאפשרים גם לאנשים 'הפשוטים' או הלא עשירים. להשתתף בכל המשחק הזה. למשל, אם באטמן יוציאו קולקציה, יש סיכוי גבוה שהכמויות יהיו גדולות יותר ובהתאם המחירים יהיו יותר נמוכים".

לוי, שמעסיק 15 עובדים במשרד בשכונת פלורנטין בתל אביב, מספר שהוא נמצא בעולם הקריפטו כבר 10 שנים, מ-2012. הוא עצמו רכש NFT של אחד הקופים המשועממים, שבשיאו השווי שלו עמד על 450 אלף דולר, והיום "נחתך לקצת פחות מ-200 אלף דולר".

את הרעיון לפלטפורמת NFTrade שאב לוי מעולם הגיימינג, והוא מספר שהוא גיימר גם בעצמו. "ב-2020 הבנתי שהשימוש הגדול ב-NFT הולך להיות במשחקים. יש בעצם כל מיני משחקים שיש שם פריטים כמו חרב, רובה, דמות, והגעתי למסקנה שרוב הפריטים האלו יהפכו להיות NFT. רציתי לבנות מערכת שתאפשר החלפה של NFT, בעיקר כי גיימרים רגילים להחליף אייטמים".

כמישהו ותיק בתחום, מה דעתך על ירידת הערך של מטבעות הקריפטו ובראשם הביטקוין?

"עברתי כמה וכמה פעמים את האפס אנד דאונס האלה. זה סייקל שקורה, ובדרך כלל הוא לוקח שנתיים. הכול עולה, כולם מרוויחים ואז יש התרסקות. ההתרסקות היא ממש חזקה, ואחר כך לאט לאט עולה שוב. אני ממליץ לאנשים שלא כל כך מבינים במסחר לא למהר להיכנס לתחום, ולחכות לראות לאן השוק הולך. בדבר אחד אני בטוח, הקריפטו לא הולך לשום מקום, הטכנולוגיה הזאת כאן להישאר ובענק. הדברים הולכים כמובן בשלב מסוים לחזור. הכול עניין של סבלנות. מי שהפסיד אבל עדיין לא מכר, שימתין. כל עוד ההפסדים רק על הנייר, זה לא מעניין".