החל מ-01.08.2024 קורקינטים ואופניים חשמליים יחוייבו בנשיאת לוחית זיהוי על הכלי. התקנה שיזמה השרה רגב אושרה היום על ידי ועדת הכלכלה ובכך מיישרת קו עם האכיפה המוגברת שיש על כלים שיתופיים. הרישום עצמו יחל כבר ב-1 בפברואר 2024, והחובה להתקין לוחית זיהוי על הכלים תחל ב-1 באוגוסט 2024.

החל משנת 2014 יזם משרד התחבורה תיקונים בתקנות התעבורה לצורך אסדרת השימוש בכלי הרכב. בין היתר נקבעו תקן לכלי הרכב, גיל רכיבה, חובת חבישה קסדה, איסור רכיבה על המדרכה, חובת הכשרה עיונית ועוד. בנוסף, הורחבו סמכויות האכיפה כך שגם הפיקוח העירוני יוכל לבצע אכיפה של חלק מעבירות התנועה שמבוצעות על ידי רוכבים.

חניית קורקינטים ברחוב בוגרשוב בזמן מצעד הגאווה (צילום: יונתן אפולט)
חניית קורקינטים ברחוב בוגרשוב בזמן מצעד הגאווה | צילום: יונתן אפולט

במהלך השנים החולפות הבינו במשרד התחבורה כי מאמצי האכיפה אינם יעילים מספיק, מכיוון שבניגוד לרכב מנועי, הם אינם מחייבים בנשיאת לוחית מזהה, וכך הרוכבים יכולים להתחמק משוטר או בעל סמכות ולהימנע מדו"ח על עבירה שביצעו. גם במידה והאדם שביצע את העבירה תועד על ידי מצלמות אבטחה או צילום של שוטר, יש קושי רב לאתר את הרוכב.

בשל הקשיים לאתר את מבצעי העבירות, במשרד התחבורה הגישו תקנות שלפיהן יש לרשום את בעלי הרכב באופן חד פעמי בעת הרכישה. הרישום יבוצע באופן מקוון על ידי הרוכש שיצטרך להזדהות באמצעות תעודה מזהה. במידה והכלי נרכש על ידי חברה מסוימת, ההזדהות תתבצע באמצעות מורשה מטעמה. בתום התהליך יישלח לבעל הרכב אישור דיגיטלי הכולל מספר רישוי בעל שתי אותיות לועזיות וארבע ספרות. כשיתקבל האישור, בעל הרכב ייגש למטביע לוחית זיהוי מורשה אשר יכין עבורו את הלוחית.

בניגוד לרכב מנועי, מספר הרישוי שיתקבל הוא אישי ומשויך לבעל הרכב ולא לרכב עצמו. במקרה של מכירת הרכב או רכישת רכב חדש, על הבעלים לפרק את הלוחית ולהתקינה ברכבו החדש.

כיום כ-95% מהנפגעים מכלל תאונות הקורקינטים כללו מעורבות של קורקינטים פרטיים, לעומת כ-5% בכלים שיתופיים ורוב הנסיעות מבוצעות על ידי כלים פרטיים, אשר עד כה יכלו פשוט לברוח מהמשטרה והיו אחראים גם על רוב התאונות הקשות. בשנים האחרונות חברות הקורקינטים השיתופיים נלחמו כדי להשוות את האכיפה של הכלים שלהם לאלו הפרטיים.

שרת התחבורה בירכה על האישור בכנסת: "כמו בכל חידוש טכנולוגי, גם כלי המיקרו מוביליטי, האופניים והקורקינט החשמליים, הביאו תועלת רבה לצד סיכונים ממשיים. כאשר נוהגים בהם בפראות וללא התחשבות בחוקי התנועה ובשאר משתמשי הדרך, הם עלולים לגרום לתאונות ומסכנים בפרט את הקשישים והורים עם תינוקות וילדים קטנים. לכן הוריתי לקדם בדחיפות תקנות מעודכנות המחייבות נשיאת סימון מזהה על כל רכב, במטרה לאפשר אכיפה יעילה נגד רוכבים חסרי אחריות".