שופטת בית המשפט המחוזי בארה"ב, בריל א. האוול, קבעה ביום שישי האחרון כי לא ניתן להגן על יצירות אמנות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית. היא פסקה בתביעה שניהל ד"ר סטיבן תאלר נגד משרד זכויות היוצרים בארה"ב, שסירב להעניק לו זכויות יוצרים על תמונה שיצר באמצעות האלגוריתמים של בינה מלאכותית.  

תאלר ניסה מספר פעמים לקבל זכויות יוצרים על התמונה כאחראי על "היצירתיות של המכונה", אך נדחה שוב ושוב. לאחר הדחייה הסופית של המשרד בשנה שעברה, תאלר תבע את המשרד בטענה שדחייתו הייתה "שרירותית, קפריזית ולא בהתאם לחוק", אך השופטת האוול לא חשבה כמוהו. בהחלטתה כתבה השופטת שמעולם לא הוענקו זכויות יוצרים לעבודה ש"לא הייתה בה כל יד אנושית מנחה", והוסיפה כי "היוצר האנושי הוא דרישת יסוד של זכויות יוצרים".

השופטת הזכירה את מקרה סלפי הקופה שהגיע לבית המשפט – קופת מקוק, שכונתה נארוטו, צילמה סלפי של עצמה, לאחר שצלם הטבע דיוויד סלייטר השאיר את מצלמתו ללא השגחה על חצובה בשמורת טבע באינדונזיה ב-2011. ארגוני זכויות בעלי חיים טענו בבית המשפט שנאטורו היא היוצרת החוקי של התמונות, כאשר בסופו של דבר בשנת 2016 שופט פדרלי בארה"ב קבע שקוף לא יכול להיות בעל זכויות יוצרים על התמונות.

מקוק שחור (צילום: Naruto במצלמה של David Slater)
מקוק שחור | צילום: Naruto במצלמה של David Slater

האוול ציינה מקרה נוסף שבו אישה חיברה ספר ממחברות שמילאה ב"מילים שלדעתה הוכתבו לה" על ידי "קול" על טבעי, ועדיין זכויות היוצרים היו שייכות לה.

עם זאת, השופטת האוול הכירה בכך שהאנושות "מתקרבת למחוזות חדשים בזכויות יוצרים", וכי אמנים ישתמשו בבינה מלאכותית ככלי ליצירת עבודות חדשות. היא כתבה שהדבר ייצור "שאלות מאתגרות לגבי כמה הגורם האנושי נחוץ" בנוגע לזכויות יוצרים על עבודות שנוצרו באמצעות בינה מלאכותית, וציינה כי מודלים של בינה מלאכותית מאומנים לעתים קרובות על יצירות קיימות.

סטיבן תאלר אמר כי הוא מתכון לערער על פסק הדין. "אנחנו לא מסכימים עם הפרשנות של בית המשפט לחוק זכויות היוצרים", אמר עורך דינו.

נושא זכויות היוצרים והבינה המלאכותית עומד במוקד של כמה תביעות מתוקשרות, והוא גם מהווה חלק מהסיבות לשביתת התסריטאים והשחקנים בהוליווד. רק לאחרונה הגישה שרה סילברמן ושני סופרים נוספים תביעות נגד חברת OpenAI ומטא, לפיהן הצ'אטבוט ChatGPT של OpenAI וגם מודל השפה LLaMA של מטא אומנו ללא הסכמת הסופרים על מאגרי מידע לא חוקיים שמכילים את יצירותיהם. הטענה כי חברות הטכנולוגיה הפרו את זכויות היוצרים של הסופרים.