מציאות השגרה החדשה בימי קורונה שלחה את רובנו לאפליקציות הווידאו-צ׳אט, כדי שבכל זאת נוכל לשמור על סוג של קשר עם האנשים בחיינו. בין אם משתמשים בה לצרכי עבודה, לימודים, חוגים או סתם שיחות משפחתיות, תוכנת זום מיצבה את עצמה בשבועות האחרונים כאופציה הפופולרית ביותר לשיחות רבות משתתפים, בין היתר משום שקל לראות בה את כל המשתתפים בשיחה בבת אחת. אלא שאם חופרים מתחת לפני השטח, מתברר שהתקשורת הקבוצתית הזו מכילה לא מעט הפרות פרטיות שמשתמשים לא בהכרח מודעים אליהם - ואתר Cnet הידוע קיבץ כמה מהן.

למשל, האם ידעתם שבזום קיימת אופציית ״מלשינון״, שבמסגרתה מסוגלת התוכנה לזהות האם היא מאכלסת את כל המסך הראשי במכשיר, כך שבמקרה שהיא מוקטנת או ממוזערת ליותר מ-30 שניות, מארגן השיחה מקבל התראה על כך שאחד מהמשתתפים לא מקדיש את מלוא תשומת הלב לשיחה ולא צופה בתוכנה כלל.

הבעיה כאן היא שאנשים רבים מנצלים את הזמן ועושים מולטיטאסקיג בזמן שהם משוחחים בזום, למשל מעדכנים את היומן, בודקים אימיילים, מסתכלים על הודעות ובוחנים התראות – כל אלה פעילויות שאפשר לעשות בדרך כלל גם בישיבה רגילה, ואפילו באולפני חדשות בשידור חי – כך שהן לא בהכרח מעידות על חוסר תשומת לב. אלא שבמקרה של זום, התוכנה מפרשת אותן כהתנהגות חריגה ומדווחת למארגן. כדי לפתור את זה, מציעים ב-Cnet לנהל את שיחות הזום שלכם באמצעות מכשיר נפרד, למשל להעמיד סמארטפון לצד המחשב או להפך, על מנת שהתוכנה לא תוכל לרגל אחר מה שאתם עושים במכשיר השני.

פיצ׳ר מטריד נוסף הוא שמארגן השיחה מסוגל להקליט את כל הפגישה כולה ולהעלות אותה לשרתי הענן של החברה, בין היתר על מנת שאנשים שלא השתתפו בה יוכלו לצפות ולהתעדכן. הבעיה היא שיחד עם השיחה מוקלטים גם כל הצ׳אטים האישיים והצדדיים שמנהלים החברים בה. כלומר, עובדים ששוחחו ביניהם בצ׳אט צדדי בזמן הפגישה על מה שקורה בה יכולים לגלות פתאום שהשיחה הזו שמורה ומופצת ללא ידיעתם.

באג אחר שנתגלה לאחרונה חושף כי כאשר מתחברים לאפליקציית זום באמצעות חשבון הפייסבוק, זום למעשה אוספת מידע על המשתמש ושולחת אותו חזרה לפייסבוק – מידע כמו באיזה מכשיר הוא משתמש, מהו המפעיל הסלולרי שלו, מה המיקום והשעה שבהם הוא התחבר ומה מזהה הפרסום הייחודי שלו. זום מיהרה לעדכן את אפליקציית ה-iOS שלה בסוף השבוע כדי שתפסיק לאסוף את המידע הזה, והחברה הודתה שפייסבוק אכן השתמשה בה כדי לאסוף ״מידע לא הכרחי״ - עניין שהפך לרגיש מאז התפוצצות פרשת קיימברידג'-אנליטיקס.

כמו כן, עיון במדיניות הפרטיות של זום חושף כי החברה מרשה לעצמה להשתמש בכלי פרסום שדורשים איסוף מידע על המשתמש, כמו למשל גוגל אדס, ולא מכחישה שהמידע הזה עשוי להימכר לשירותים צד ג׳. בנוסף מציין האתר כי בשנה שעברה נתגלה בתוכנה באג שאיפשר לפרוץ למצלמת הרשת דרך התוכנה, וגם להצטרף לשיחות שלא הוזמנתם אליהם.

מה אפשר לעשות? אומנם זום נמצאת תחת זכוכית מגדלת ולא רוצה להיות מקשורת לבעיות הפרטיות שפייסבוק ידועה בהן, כך שאפשר להניח שינקטו בצעדים הרבה יותר רציניים וזהירים בכל הקשור לשמירה על פרטיות משתמשים ואבטחה. עם זאת, האתר ממליץ לעבור שוב על כל הרשאות האבטחה והפרטיות שסיפקתם לתוכנה, ולצמצם אותן עד כמה שאפשר. הכי חשוב - לעולם אל תאשרו חלוניות בעת התקנת תוכנה מבלי להבין לעומק מה אתם מאפשרים.