אחרי שנה של משבר כלכלי ופנימי, ועל רקע המלחמה ועובדים רבים בתעשייה שגויסו למילואים, ייערך מחר (14 בדצמבר) בלונדון כנס מיוחד שיוקדש להייטק הישראלי מול מאות משקיעים מובילים. הכנס, שייעודו "לשלב בין סולידריות כלכלית להזדמנויות השקעה" יתקיים במעמד שגרירת ישראל בלונדון, ציפי חוטובלי, וסגן ראש ממשלת אנגליה, אוליבר דאודן, ונוסד על ידי עופר גלבוע, מנכ"ל חברת Challenge Group, לשכת המסחר UK Israel Business וחברת ההפקות של בני מורן.

בין המשתתפים באירוע דב מורן (שותף מנהל, Grove Ventures), שזכור בין היתר כממציא הדיסק און-קי, אשר יציג סקירה של סקטור הטכנולוגיה והסטארטאפים בישראל וד"ר יוסי מטיאס (SVP Google) שידבר על הזדמנויות בתחום הבינה המלאכותית. בנוסף, יובא מסר מנשיא המדינה, יצחק הרצוג.

המשקיע והיזם יזהר שי, שר המדע והטכנולוגיה לשעבר, יציג בכנס את יוזמת "אוקטובר הבא" (Next October), שנועדה לרתום את היזמות הישראלית לזכרם של נרצחי מלחמת ה-7 באוקטובר. שי שכל את בנו הצעיר, סמ"ר ירון אורי שי (נוני) ז"ל, לוחם פלחהן סיירת הנח"ל, שנפל בקרב גיבורים בהגנה על כרם שלום בשבת השחורה, 7.10.2023. בן 21 היה במותו.

הפלטפורמה של "אוקטובר הבא" תחבר למעשה בין כל סטארטאפ ישראלי חדש או צעיר לבין חלל צה"ל או אזרח שנהרגו במלחמה, כדי להנציח את זכרם. המטרה להקים יותר מ-1,300 סטארטאפים חדשים, שכל אחד מהם ינציח נופל או חלל אחר.

"מדינת ישראל צריכה להניע מחדש את הכלכלה שלה, המלחמה עולה כמיליארד שקל מדי יום. הגרעון שלנו גדל, הצריכה יורדת, הפרמטרים הכלכליים לא טובים. יש מנוע אחד שיכול לייצר צמיחה מהירה ולסייע למדינה לצאת מהמצב הכלכלי, והוא מנוע ההייטק והחדשנות", אומר שי בראיון ל-mako. "על סמך ניסיון העבר, מלחמת המפרץ והאינתיפאדה השנייה, משבר 9.11 והתפוצצות הבועה ב-2008, קורונה, יוצאים ממשברים כלכליים קשים דרך צמיחה מהירה בהייטק.

"זה מתחבר לצורך להקים סטארטאפים חדשים, כל סטארטאפ מתחיל ב-2 אנשים ורעיון. שנתיים אחרי זה יעבדו שם כבר 100 אנשים ויהיה מוצר, ואחר כך כבר 300-400. ככל שמייצרים יותר סטארטאפים, יש יותר פוטנציאל למקומות עבודה וצמיחה, למשכורות, שמשרתות את החברות".

סמ"ר ירון אורי שי (נוני) ז"ל עם אביו יזהר שי (צילום: צילום משפחתי)
סמ"ר ירון אורי שי (נוני) ז"ל עם אביו יזהר שי | צילום: צילום משפחתי

שי מסביר כיצד נולדה היוזמה של "אוקטובר הבא": "ישבנו שבעה על ירון שלנו שנהרג בכרם שלום, וחשבנו על דרך שלנו להנציח אותו. יש מנהג לשתול עץ או יער על מי שנהרג או נפל, ואמרנו שאפשר גם לשתול סטארטאפים. הרחבנו את זה לשתילת סטרטאפ עבור כל מי שאיבדו את חייהם במלחמת אוקטובר 23 - כמה מאות חיילים, קרוב לאלף אזרחים. כיום יש סדר גודל של כ-1,300 אנשים שאיבדו את חייהם, ועל כל אחד מהם יהיה סטארטאפ שיישא את שמם ויהיה אחראי להנציח אותם לאורך שנים - או שהוא כבר קם או שהוא צעיר בתחילת דרכו ואנחנו נעזור לו להצליח, להפוך לחברה בינלאומית גדולה. הסטארטאפ מצדו יתחייב להיות חברה עסקית טובה".

הכסף שיושקע בסטארטאפים החדשים והצעירים יגיע מקרנות בינלאומיות, "שיודעות להזרים הרבה כסף", אומר שי ומוסיף: "צריך לשכנע, לעבוד עכשיו ולהשקיע עכשיו, לא בעוד שנתיים. יש סיבות טובות למה להשקיע עכשיו. אנחנו לקראת סופו של משבר צבאי, הוא לא יימשך שנה, אלא יימשך עוד חודש-חודשיים, וזה בדיוק העיתוי שמשקיעים אוהבים להיכנס בו. יש עכשיו מחירים טובים, וההייטק מתאושש מהר. אנחנו מנסים לחבר משקיעים לסטארטאפים, מייצרים פלטפורמה של מנטורים, כלים שיעזרו לסטארטאפים האלה לנצח. הם חייבים להיות סטארטאפים טובים, ולתת החזרים להשקעה שלהם".

סמ"ר ירון אורי שי (נוני) ז"ל (צילום: אביגיל דורה)
סמ"ר ירון אורי שי (נוני) ז"ל | צילום: אביגיל דורה

מה עם המשקיעים? איך הנכונות שלהם להשקיע עכשיו בישראל?

שי: "נכנסנו למלחמת אוקטובר במצב לא אופטימלי, הייתה ירידה גלובלית בהשקעות. יחד עם זאת, העולם התחיל להתאושש ברבעון השלישי של השנה, ראינו שינוי מגמה בארה"ב ובאירופה, הייתה התאוששות גם בבורסות, גם בהשקעות פרטיות. בישראל לא ראינו את זה בגלל הניסיונות לשנות את מערכת המשפט בישראל, ערערו את הביטחון של משקיעים בין-לאומיים בכלכלה הישראלית. מלחמת אוקטובר לא מוסיפה לזה.

"אני מאמין שהממשלה לא תעלה על דעתה עכשיו להיכנס להפיכה המשפטית, שהיא תשאיר את זה בצד, ותתמקד בכלכלה ובכל מה שנובע ממנה. אני בהחלט רואה התעניינות גדולה עכשיו, אני מדבר עם משקיעים זרים באירופה, במזרח, הם מסתכלים בעניין על מה שקורה פה. המשבר הצבאי ייפתר בחודשים קרובים והחדשנות הישראלית חשובה לעולם. נייצר כ-1,300 חברות שימכרו מוצרים בתחומים שונים, חקלאות, פינטק, אנרגיה, מכשור רפואי ועוד. נייצר מקומות עבודה, הכנסות ונשמר את זכרם של הנופלים והנרצחים. זה יהיה המסר של מדינת ישראל – באו להשמיד אותנו, ואנחנו עונים בחדשנות, בטוב. זו התשובה שלנו לפראי האדם שבאו להתקיף ולענות אותנו".

סמ"ר ירון אורי שי (נוני) ז"ל, פינת הנצחה ב-PERY (צילום: פרטי)
סמ"ר ירון אורי שי (נוני) ז"ל, פינת הנצחה ב-PERY | צילום: פרטי

לדברי שי, כבר 30 סטארטאפים אימצו שמות של נרצחים, והסטארטאפ שאימץ את בנו ירון ז"ל הוא PERY, שעוסק בפתרונות לילדים עם ADHD. "הוא נמצא בתחילת דרכו, יש בו היום כ-10-12 עובדים, הם מתחילים בצנוע. כבר קיבלתי תמונות מרגשות, פינת הנצחה עבורו שהכינו בחברה, תמונות של ירון שלנו על לוח עץ", הוא מספר. "בעוד שנה החברה תוכל להרחיב את הפעילות שלה, יוכלו לעשות פעילויות קהילתיות, שמתאימות לאופי של ירון. הוא אהב ספורט, מוזיקה, ועבד עם ילדים משכונות מצוקה".

סמ"ר ירון אורי שי (נוני) ז"ל, עם אחיו (צילום: פרטי)
סמ"ר ירון אורי שי (נוני) ז"ל, עם אחיו | צילום: פרטי

באופן אישי, איך מצליחים לקדם יוזמה כזאת גדולה בתוך האבל?

"אנחנו נמצאים באבל משפחתי ואישי מאוד עמוק. אני, אשתי הילדים, היינו 4 ילדים ועכשיו 3. ירון הוא הרביעי, בן הזקונים שלנו. בן 21 בנופלו. מבחינתנו זה מאמץ גדול ואנרגיות, אבל אנחנו אומרים לעצמנו שהוא נפל מות גיבורים, והוא ועוד קומץ של חיילים הצילו מאות אזרחים בגופם, הם חסמו עשרות מחבלים. הם היו גיבורים וירון שלנו היה גיבור בעצמו, והגבורה שלנו היא בסך הכול לקום בבוקר ולעשות את הדבר הנכון, גם לזכרו וגם לזכר הנופלים. אנחנו שואבים מזה כוח, ומאוד מאמינים שזה הדבר הנכון לעשות.

"אין לנו ספק שאילו היינו יכולים לשאול אותו, הוא היה אומר, 'יאללה, תלכו על זה'. הוא היה קצת מתייחס לזה בהומור מסוים, היה קצת נבוך, כי הוא היה בחור מאוד צנוע, אבל אין לנו ספק שזה משהו שהוא היה מברך עליו. אנחנו עושים את מה שאנחנו מאמינים בו גם לזכרו וגם לכבודם של הרבה מאוד אנשים שאיבדו את חייהם באסון נוראי, רוע אין-סופי של מי שבאו לחסל אותם".

דב מורן, שותף מנהל קרן הון הסיכון Grove Ventures  (צילום: דויד גראב, באדיבות קרן Grove Ventures)
דב מורן, שותף מנהל קרן הון הסיכון Grove Ventures | צילום: דויד גראב, באדיבות קרן Grove Ventures

דב מורן, שותף מנהל קרן הון הסיכון Grove Ventures ומאבות ההייטק הישראלי, מצטרף לאופטימיות של שי ואומר: "אנחנו מאמינים בהייטק הישראלי. למרות שגרוב לא זקוקה להשקעה, אנו רוצים לעודד משקיעים פוטנציאליים בלונדון להשקיע בקרנות ובחברות מצטיינות שמתקשות לגייס בתנאים המיוחדים האלה של מלחמה וקושי. ישראל היא ארץ היזמות, ויזמים מתגלים במלוא היכולת דווקא בעת קשיים. אנחנו נתגבר"._OBJ