חודשיים אחרי סיום המכרז: משרד התקשורת העניק לכל המפעילות את הרישיונות להפעלת תדרי הדור החמישי. החברות פלאפון, פרטנר והוט מובייל היו הראשונות להפעיל את הרשתות בפריסה מוגבלת ברחבי הארץ בסוף ספטמבר; החברות סלקום, גולן טלקום ואקספון, שמקימות רשת משותפת, הפעילו אותה שלושה שבועות לאחר מכן.

מה פלאפון, פרטנר והוט מובייל מציעות?

לקוחות פלאפון בעלי מכשיר תומך יוכלו לגלוש בדור החמישי גם בלי החלפת החבילה, אך החברה מציעה ארבע חבילות ייעודיות עם היקפי גלישה נרחבים יותר. החבילה הראשונה (Gaming Digital), שעלותה 49.90 שקלים בחודש במשך 12 חודשים ו-99 שקלים החל מהחודש ה-13, כוללת חבילת גלישה בנפח 200 ג'יגה בייט עם גלישה חופשית במשחקים כמו פורטנייט ומיינקראפט. החבילה השנייה (Max Digital), שעלותה 59.90 שקלים במשך 12 חודשים ו-99 שקלים החל מהחודש ה-13, כוללת גלישה בנפח 500 ג'יגה בייט. החבילה השלישית, שכוללת חבילת גלישה של 200 ג'יגה בייט ומנוי לסטינג TV, עולה 69.90 שקלים בחודש. החבילה הרביעית כוללת גם מסך מחשב של ACER, ועלותה 69.90 שקלים בחודש, אך לא ניתן להזמינה באתר ללא נציג.

פרטנר מציעה שתי חבילות בדור החמישי. עלות החבילה הראשונה היא 59.90 שקלים בחודש, והיא כוללת נפח גלישה של 500 ג'יגה בייט, גלישה ברשתות החברתיות, ביוטיוב ובוייז ללא הגבלה, ו-350 דקות ליעדים נייחים ב-42 מדינות. בחבילה השנייה, שעלותה 69.90 שקלים בחודש, נפח הגלישה מוכפל ל-1 טרה בייט (1,000 ג'יגה בייט), לצד שירות גיבוי בהיקף של 200 ג'יגה בייט.

הוט מובייל מציעה גם היא שתי חבילות בדור החמישי; לקוחות עם מכשירים תומכים ייאלצו להחליף את החבילות כדי לגלוש ברשת החדשה. החבילה הראשונה, שעלותה 59.90 שקלים בחודש למשך חמש שנים, כוללת חבילת גלישה בנפח של 500 ג'יגה בייט, 350 דקות שיחה ל-27 יעדים נייחים וניידים בעולם, ו-5,000 דקות שיחה ו-SMS בארץ. החבילה השנייה, שעלותה 69.9 שקלים, כוללת גלישה בנפח 1,000 ג'יגה בייט, 500 דקות שיחה ל-27 יעדים נייחים וניידים בעולם, ואפליקציית NEXT TV.

סלקום חשפה גם את חבילות הדור החמישי שלה, ונראה כי היא מיישרת קו עם המתחרות. תוכנית ה-5G הבסיסית ביותר תעלה 49.9 שקלים בחודש ותכלול חבילת גלישה בנפח 500 ג'יגה בייט, 5,000 דקות שיחה, 5,000 הודעות ו-500 דקות שיחה מישראל ליעדים נייחים וניידים בחו"ל.  בנוסף תציע סלקום חבילה נרחבת יותר, שתעלה 59.9 שקלים בחודש ותכלול גם את שירות סלקום TV במובייל. למרות שהחבילה החדשה כוללת גם את שירותי הטלוויזיה של סלקום, היא לא מציעה נפח גלישה רחב יותר. בניגוד לחלק מהמתחרות, מחירי החבילות קבועים ולא צפויים לעלות לאחר 12 חודשים. גם סלקום תחייב אתכם לעבור לחבילת דור חמישי גם אם יש לכם מכשיר תומך, ותמכור מכשירים תומכים בעצמה

איך אדע אם המכשיר שלי תומך?

אם אתם לא יודעים אם המכשיר שלכם תומך, כנראה שהוא לא. סדרת אייפון 11 לא תומכת בדור החמישי, וכך גם לא מכשירי הדגל האחרונים של סמסונג. יחד עם זאת, כן ניתן למצוא בארץ מכשירים תומכים; פלאפון, פרטנר והוט מובייל מציעות שני מכשירים מבית שיאומי בעלות זהה (וגבוהה יותר מזו שניתן למצוא בחנויות עצמאיות): Xiaomi Foco F2 Pro עם נפח אחסון של 128 ג'יגה בייט עבור 2,499 שקלים, ו-Xiaomi Mi 10 עם נפח אחסון של 256 ג'יגה בייט עבור 2,999 שקלים. פלאפון מציעה גם ראוטר דור חמישי של הוואווי בעלות של 1,899 שקלים.

בחודש שעבר השיקה סמסונג את סדרת הנוט 20 עם קישוריות דור חמישי, אך המכשירים שהגיעו עד כה לישראל תומכים בדור הרביעי בלבד. לפי הדיווחים, אפל תשיק בחודש הקרוב את סדרת אייפון 12 שתתמוך גם היא בדור החמישי.

איפה אפשר לקלוט דור חמישי ברחבי הארץ?

רשימה מפורטת של האתרים הפעילים לפי ישוב וחברה ניתן למצוא באתר המשרד להגנת הסביבה

לפי פלאפון, החברה פרסה 250 אתרים ברחבי הארץ ב-150 אתרים ויישובים שונים. החברה פרסמה את רשימת היישובים המלאה בה קיים לפחות אתר סלולרי אחד (אך לא פריסה מלאה): אבן ספיר, אבן, שמואל, אום זוקה, אופקים, אור יהודה, אורנית, אושה, אחיטוב, אילת, אמנון, אמץ, אמציה, אעבלין, ארבל, אריאל, אשדוד, אשכול, אשקלון, באקה אל גרביה, באר טוביה, באר יעקב, באר שבע, בית אורן, בית ברל, בית גוברין, בית חירות, בית שאן, בית שמש, בני שמעון, גבעת השלושה, גבעת יואב, גבעת נילי, גבעתיים, גולן, גזר, גינוסר, גליל עליון, גן יבנה, גן נר, גנות, גשר, גשר שעלבים, גת, דבורה, דברת, דימונה, הגליל התחתון, הוד השרון, הרצליה, זכרון יעקב, חבל מודיעין, חדר, חדרה, חולדה, חולון, חיפה, חצור הגלילית, טבריה, טירה, טלמון, יבנה, יד חנה, יזרעאל, יסוד המעלה, ירוחם, ירושלים, כוכב יאיר, כוכב יעקב, כחל, כפר ביל"ו, כפר גלעדי, כפר המכבי, כפר יונה, כפר מעש, כפר סבא, כפר סירקין, כפר תפוח, כרם שלום, כרמי צור, להבות חביבה, לוד, לוטן, לטרון, לכיש, מגדלים, מגילות, מגן שאול, מודיעין מכבים רעות, מולדת, מושב כרכום, מזכרת בתיה, מטה יהודה, מנרה, מנשה, מסילת ציון, מעין צבי, מעש, מצליח, מרום הגליל, מתן, נוה ירק, נופי סלע, נחשונים, ניר דוד, נס ציונה, נצרת, נשר, נתיבות, נתניה, סביון, עין גדי, עין הנציב, עין ורד, עפולה, ערערה, פלמחים, פרדס חנה כרכור, פתח תקוה, צומת בית חורון, צפת, קיבוץ כברי, קציר, קרית ביאליק, קרית גת, קרית ים, קרית מוצקין, ראש העין, ראשון לציון, רביד, רחובות, ריינה, רמת גן, רמת דוד, רמת הגולן, רמת ישי, רשפון, שער הגולן, שפיר, תל אביב יפו, תלמי אליהו.

הוט מובייל פרסה גם היא 250 אתרים. לפי החברה, הפריסה מכסה  מעל ל-140 יישובים מצפון ועד דרום, ביניהם: אור יהודה, אילת, באר שבע, אשדוד, בית שמש, גבעתיים, יקום, ירושלים, כרמיאל, לוד, נהריה, נתיבות, פתח תקווה, קיסריה, קריות, עפולה, נצרת, קדימה צורן, רחובות, תל שבע, תל אביב ועוד. ניתן ליצור קשר עם מוקד הוט מובייל כדי לברר האם הרשת נפרסה באזורכם. 

גם פרטנר פרסה 250 אתרי דור חמישי, אך טרם נענתה לבקשת NEXTER לפרסם את רשימת היישובים המלאה.

סלקום: אור יהודה, אזור, אשדוד, באר טוביה, באר שבע, בני ברק, בני שמעון, בת ים, גבעתיים, מ.א. גזר, גן רוה, דרום השרון, הרצליה, מ.א זבולון, חבל יבנה, חבל מודיעין, חדרה, חולון, חוף השרון, חיפה, טירת הכרמל, מ.א. יואב, יקנעם עילית, ירושלים, כפר סבא, לב השרון, לוד, לכיש, משגב, נשר, נתניה, עומר, עמק חפר, עמק לוד, עפולה, פתח תקוה, ראש העין, ראשון לציון, רחובות, רמלה, רמת גן, רמת השרון, רעננה, שער הנגב, שפיר, שפרעם, תל אביב-יפו. 

שימו לב: אלה האזורים בהם פרסה החברה אנטנות. הפריסה אינה מלאה, וייתכן כי תוכלו לקלוט את הרשת החדשה ברדיוסים מצומצמים במיוחד ביישובים שצוינו

מה זה בעצם דור חמישי?

הדור החמישי (5G) מהווה מהפכה אמיתית. מהירות הגלישה תזנק פי עשרות מונים, וגם יציבות הרשת הסלולרית צפויה להשתפר. ברשת פלאפון, למשל, פרסמו הבוקר סרטון בו נמדדת מהירות גלישה של 1.8 ג'יגה-בייט לשנייה. לשם השוואה, המהירות הממוצעת בדור הרביעי של פלאפון היא 50 מגה-בייט בשנייה. כך, בדור החמישי נוכל להוריד סרטים מלאים באיכות 4K תוך מספר שניות, אך ההשלכות נרחבות בהרבה: הטכנולוגיה החדשה תזניק קדימה את מהפיכת ה-IOT – "האינטרנט של הדברים". בעברית פשוטה, מדובר בכל המכשירים שמתקשרים זה עם זה מסביבנו, ויוצרים רשת אחידה שמעבירה מידע ללא הפסקה.

איך זה יקרה? מהירות הגלישה אמנם חשובה, אך אחד המאפיינים שהופכים את הדור החמישי למתקדם כל כך זה השיהוי (latency) הנמוך, שצפוי לרדת לרמה של 8 עד 12 מילישניה, לעומת 53 מילישניה ברשת הדור הרביעי. הודות לשיהוי הנמוך, רופאים מחו"ל יוכלו לבצע ניתוחים מורכבים דרך המחשב, וגם מכוניות שנשלטות מרחוק יהפכו לאופציה הרבה יותר ריאלית.

מדינת ישראל מגיעה למהפכת הדור החמישי מעט באיחור. מלבד ישראל, כיום ישנן 84 רשתות פעילות ב-36 מדינות וביניהן סין, דרום קוריאה, ארצות הברית וגרמניה. אותן הרשתות מהוות 8% מכלל המפעילות הסלולריות העולמיות ומשרתות 190 מיליון משתמשים. כיום יש מאה מכשירים בעולם שתומכים ברשת הדור החמישי, ובחודשים הקרובים צפויות חברות הסלולר ליישר קו; אפל, למשל, תכלול טכנולוגיית דור חמישי במכשירי האייפון 12 שצפויים לצאת לשוק במהלך חודש אוקטובר.

האם זה מחליף את האינטרנט הביתי?

התשובה היא לא, לפחות בשנים הקרובות. פריסת הדור החמישי צפויה לקחת מספר שנים, ובינתיים קיים פתרון נגיש בהרבה: סיבים אופטיים, שמאפשרים מהירות של עד 1 ג'יגה-בייט בשנייה.

כיום בולטות שתי חברות תשתית: פרטנר ו-IBC, המוכרת יותר בשם אנלימיטד, בה שותפות סלקום, חברת החשמל, קרן תשתיות ישראל והוט (שהצטרפה לאחרונה). עד כה, פרטנר פרסה תשתית ב-675 אלף משקי בית, ו-IBC פרסה תשתית ב-430 אלף משקי בית. בסך הכל מנויים לסיבים האופטיים רק 150 אלף משתמשים בישראל.

גם בתחום זה חלה לאחרונה רעידת אדמה, עם אישור מתווה הסיבים על ידי הממשלה, שפטר את בזק והוט מחובת פריסה אוניברסלית. בזק, שפרסה סיבים ב-60% ממשקי הבית ותחויב להשלים 20% נוספים, צפויה להכריז בקרוב על כניסתה לשוק. הוט, שחויבה גם היא בעבר לפריסה אוניברסלית, שקלה לרכוש את פרטנר, אך החליטה להצטרף ל-IBC.

האם זה מסוכן לבריאות?

התשובה היא לא. לפי משרד התקשורת, טכנולוגיית הדור החמישי היא יעילה יותר ומאפשרת לקצר את משך השידור – ובהתאם, את משך החשיפה לקרינה בלתי מייננת. בנוסף, המשרד להגנת הסביבה אישר תקן מחמיר במיוחד, לפיו רמות הקרינה ממוקדי השידור יהיו נמוכות פי 10 לפחות מאשר אלה שהוגדרו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) כבלתי מזיקות.

בתוך כך, ארגון הבריאות העולמי יפרסם עד שנת 2022 מחקר מקיף חדש על ההשפעות של קרינה בלתי מייננת, שיכלול גם את השפעות הדור החמישי. עם זאת, בארגון מדגישים שלא נמצא קשר בין שימוש בדור החמישי לפגיעה בבריאות הציבור.

(עדכון 1.11.20: לכתבה נוספו מחירי החבילות של סלקום, שהשיקה את רשת הדור החמישי שלושה שבועות אחרי פלאפון, פרטנר והוט מובייל).