פחות משבוע לבחירות לנשיאות: מארק צוקרברג (פייסבוק), ג'ק דורסי (טוויטר) וסונדאר פיצ'אי (גוגל) העידו הערב (רביעי) בשימוע שנערך בוועדת המסחר בסנאט האמריקני. השימוע אמור היה לעסוק בפסקה 230, שמסירה מאתרים ומרשתות חברתיות את האחריות המשפטית על התכנים שמתפרסמים בהם; בפועל, ראשי החברות נשאלו על מדיניות סינון התכנים שלהן ועל ההשלכות האפשריות של תוצאות הבחירות.

ועדת המסחר בסנאט האמריקני נשלטת על ידי רוב רפובליקני; בהתאם, חברי הועדה ממפלגת השלטון הביעו חשש מכך שפייסבוק, גוגל וטוויטר "מצנזרות דעות שמרניות". יו"ר הוועדה, הסנטור הרפובליקני רוג'ר וויקר, הפנה את השאלה הראשונה לג'ק דורסי, מייסד ומנכ"ל טוויטר. בשאלותיו הוא התרכז בחופש הביטוי שמעניקה טוויטר לדיקטטורים ולמנהיגים אוטוריטריים, ביניהם מנהיג איראן רוח'אני, בשעה שהיא "מסמנת" ציוצים של נשיא ארצות הברית, בהם הוא מעלה ספקות לגבי הלגיטימיות של הליך ההצבעה בדואר.

בהזדמנות זו ציין יו"ר הוועדה ארבעה ציוצים של המנהיג הרוחני של איראן, האייתוללה עלי ח'מינאי, בהם הוא קורא להמשך המאבק המזוין בישראל ומכנה אותה "גידול סרטני קטלני"; אותם ציוצים נותרו באוויר ולא הוצמדה להם אזהרה מטעם טוויטר. בתגובה לדברים אמר דורסי כי טוויטר שואפת לשמור על חופש הביטוי של מנהיגי העולם, והוסיף כי הרשת החברתית לא מצאה שהציוצים של ח'מינאי חורגים מכללי השימוש שלה.

בהמשך לכך, הסנאטור הרפובליקני קורי גארדנר שאל את דורסי בהתייחס אם הוא "מאמין שהשואה אכן התרחשה", בהתייחס לציוצים אחרים של ח'מינאי. דורסי השיב בחיוב, אך הוסיף שטוויטר לא קבעה מדיניות להסרת פוסטים מכחישי שואה, על אף שהיא מגנה כל ביטוי אנטישמיות. זאת, בניגוד לפרסום של בלומברג מה-14 באוקטובר, לפיו טוויטר תפעל להסרת ציוצים הכוללים הכחשת שואה. 

מנכ"ל ומייסד טוויטר דורסי, אם כן, עמד במרכז תשומת הלב של חברי הועדה הרפובליקנים, כשמרבית שאלותיהם הופנו אליו. הסנאטור טד קרוז, שהתמודד בשנת 2016 מול טראמפ על המועמדות לנשיאות מטעם המפלגה, הזכיר את החלטתה של טוויטר למנוע את הפצתו של תחקיר ה"ניו יורק פוסט" שעסק במועמד הדמוקרטי לנשיאות, ג'ו ביידן, ובבנו האנטר. זאת, למרות ששימוע שיתרכז בנושא זה ייערך שבועיים אחרי אחרי הבחירות. בתגובה, דורסי חזר והדגיש שההתנהלות של טוויטר לא הייתה מיטבית. בתגובה לטענות לפיהן חשבון הטוויטר של הניו יורק פוסט עדיין חסום, השיב דורסי כי כל שעליהם לעשות הוא להתחבר לחשבון ולהסיר את אותו הציוץ שמפיץ את התחקיר על משפחת ביידן.

ג'ק דורסי (צילום: Drew Angerer, GettyImages IL)
דורסי. לא רואה בעיה בציוצים של ח'מינאי | צילום: Drew Angerer, GettyImages IL

בניגוד לרפובליקנים, הנציגים הדמוקרטים בשימוע בחרו להתמקד דווקא בתפקידן של הרשתות החברתיות כמקפצה להפצת תוכן קיצוני, פוגעני ושקרי, במיוחד לפני הבחירות; הם הפנו את מרבית האש למייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג. צוקרברג, שסבל מתקלות טכניות בתחילת השימוע ולא הצליח להתחבר אליו במשך דקות אחדות, ציין בנאום הפתיחה שפייסבוק סייעה ליותר מ-4.4 מיליון אמריקנים להירשם להצבעה, והוסיף שפייסבוק סגרה יותר מ-100 קבוצות רוסיות, סיניות ואיראניות שמטרתן הייתה להתערב בבחירות; ההשקעה הכוללת לקראת יום הבוחר מסתכמת במיליארדי דולרים, לדבריו.

צוקרברג ניצב בימים אלה בפני תסבוכת רגולטורית קשה במיוחד, כשנציבות הסחר הפדרלית (FTC) שוקלת להגיש נגד פייסבוק תביעה, וכשתובעים מ-48 מדינות בארצות הברית מתכוונים לתבוע את הרשת החברתית בנובמבר. במהלך השימוע הדגיש צוקרברג שפייסבוק משקיעה מאמצים רבים בניטור התכנים שמתפרסמים ברשת החברתית, ואף העסיקה 35,000 עובדים שאחראים על מידור וסינון התכנים.

מארק צוקרברג מייסד מנכ"ל פייסבוק (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages)
צוקרברג. נשאל שוב על האירוע בקנושה | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages

הסנאטורית הדמוקרטית תמי בולדווין התייחסה להתארגנותן של מיליציות וקבוצות פרה-צבאיות בפייסבוק, והציפה את רציחתם של שני מפגינים בעיר קנושה בוויסקונסין בחודש אוגוסט, אחרי שאנשי ימין קיצוני הביעו את כוונתם לפגוע במפגינים בעיר על גבי הרשת החברתית. צוקרברג הודה שהנושא מטריד את החברה, והוסיף שפייסבוק נמצאת בעמדה טובה יותר למימוש מדיניותה ביחס לחודש אוגוסט.

גם מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, נדרש להתייצב מול ועדת המסחר של הסנאט; גם הוא ציין שגוגל השקיעה 4 מיליארד דולר בהכשרתם של 10,000 מסנני תכנים, אך במוקד השאלות עמדה תגובתה של גוגל לתביעת ההגבלים העסקיים שהגיש נגדה משרד המשפטים האמריקני בשבוע שעבר.

סונדאר פיצ'אי (צילום: גוגל)
פיצ'אי. תגובתה של גוגל לתביעה שהגיש משרד המשפטים עוררה סערה | צילום: גוגל

כזכור, גוגל ציינה שהתביעה "פגומה מהיסוד", ואף השתמשה במותגי קורנפלקס כדי לבסס את עמדתה. איימי קלובשר, סנאטורית דמוקרטית ממינסוטה, ציינה שתגובתה של גוגל הייתה "מעליבה", וקרוז הוסיף שלגוגל יש יותר כוח מלכל חברה אחרת על פני כדור הארץ". בהתייחס לתוצאות הבחירות הצהיר פיצ'אי שגוגל תקדם מקורות מהימנים, ובמיוחד אתרי חדשות.