דמיינו שיום אחד תקומו בבוקר או תחזרו מאימון מפרך, ובעודכם פותחים את הברז בכדי לשתות כוס מים קרים, לא ייצא ממנו דבר. תסריט שנשמע בעבר מופרך, הופך בשבועות האחרונים לסכנה ממשית שמטרידה מדינות רבות ברחבי העולם. הקיץ האחרון העמיד את תושבי יבשת אירופה בסיטואציה לא מוכרת, ונדמה שהיא סובלת מהבצורת החמורה ביותר ב-500 השנים האחרונות. לתופעה זאת השפעה קשה על היבולים החקלאיים, מאגרי המים והכלכלה העולמית כולה.

חברת Watergen הישראלית מספקת מענה גלובלי שמאפשר הפקת מים מלחות האוויר, ובו בעת מצמצמת שימוש בפלסטיק ובמזהמים נוספים. קיבלנו הצצה בלעדית אל מאחורי הקלעים של הטכנולוגיה החדשנית, בסיור במפעל בפתח תקווה.

Watergen  (צילום: רעות עוזיאל)
Watergen | צילום: רעות עוזיאל

ווטרג'ן, שנוסדה בשנת 2009, התמקדה תחילה בפיתוח טכנולוגיה לייבוש אוויר, שהייתה אפקטיבית עבור מוצרים כמו מייבשי כביסה, אך בשנת 2016 עם רכישתה על ידי איש העסקים ד''ר מיכאל מירילשווילי, היא שינתה את יעודה להפקת מי שתייה אטמוספריים.

"טכנולוגיית ייצור מים מהלחות שבאוויר היא הפתרון האולטימטיבי לייצור מי שתייה לצריכה מקומית ומהירה עבור בעיית המחסור במי שתייה טריים בעולם”, מסבירה מיה מילצקי, סמנכ"לית השיווק והמוצר בחברה. "המים שלנו מיוצרים במשך כל היום, הם טריים לחלוטין וגם כאשר הם מאוחסנים הם נשמרים בטמפרטורה של 5 מעלות, מה ששומר על איכות המים גבוהה”.

מיה מילצקי, סמנכ"לית השיווק והמוצר של Watergen  (צילום: יח"צ)
מיה מילצקי, סמנכ"לית השיווק והמוצר של Watergen | צילום: יח"צ

כיצד הם מופקים ואיך התהליך עובד?

"הטכנולוגיה מאפשרת הפקת מי שתייה נקיים בכל מקום בעולם, ובכך מונעת הידבקות במחלות בעקבות שתיית מים ממקורות מזוהמים. תהליך הפקת המים מתרחש, כאשר המערכת מסננת את האוויר שנשאב אליה בעזרת מפוחים, מביאה אותו לנקודת הטל (הטמפרטורה בה האוויר רווי אדי מים, אשר הם המצב הגזי של המים) ומפיקה ממנו מי שתייה נקיים, כל זאת תוך פרק זמן קצר משמעותית, מה שמבטיח יעילות רבה יותר ושימוש מופחת באנרגיה", מסבירה מילצקי.

Watergen  (צילום: רעות עוזיאל)
Watergen | צילום: רעות עוזיאל

על פי החברה, ה-GENIUS שהוא לב המערכת הוא בעצם מחליף חום בטכנולוגיה ייחודית, שמאפשר הפקה של עד פי 5 יותר מים מטכנולוגיות דומות, גם בתנאי לחות גבוליים.

בחברה מספרים שבקרוב הם מקווים שגם אנשים פרטים יוכלו לקנות וליהנות מהמכשירים, אך את המחירים הם מעדיפים לשמור בינתיים לעצמם, לטענתם "מדובר במחירים סבירים ונגישים". מוצרי החברה אינם צריכים להתחבר לצנרת מים, אלא למקור חשמל בלבד, ואפילו לגנרטור.

הטכנולוגיה של Watergen מאפשרת ייצור מי שתייה במגוון תנאי טמפרטורה ואקלים: החל מ-15 מעלות והחל מ-20 אחוז לחות בלבד. היא מסוגלת לייצר 5 ליטר של מי שתייה בעזרת קילוואט־שעה בודד. לפי מילצקי, "האופן בו אנו מייצרים את המים מאפשר לנו לשלוט בכל התהליך, ולייצר מים עתירים במינרלים ומותאמים לדרישות הצרכנים ולטעם המים אותו הם רוצים ורגילים לשתות".

Watergen  (צילום: רעות עוזיאל)
הכתבת רעות עוזיאל בסיור במפעל בפתח תקווה | צילום: רעות עוזיאל

בעודי נמצאת במעבדות השונות, נפגשת עם העובדים ורואה את המכשירים, שתיתי מאותם מים. הרגשתי טעם שונה מהמים הרגילים שאנו מכירים מהחברות המוכרות, אך כידוע טעם הוא דבר נרכש ואם זה יעזור אקולוגית לעולם, אני בעד לפחות לתת לזה הזדמנות ראויה.

החברה מאמינה כי באמצעות הפיתוח שלה תוכל להציל חיים רבים ומתרגמת את זה לפעילות הומניטרית יום-יומית ברחבי העולם. "אנחנו עובדים עם ממשלות, ארגונים לא ממשלתיים וגם עם תאגידים רב לאומיים, ואף סיפקנו ונמשיך לספק את המכונות לאזורים, בהם השגת מי שתייה הוא אתגר בפני עצמו. כך לדוגמה הצבנו את מכשיר ה-GEN-M בבית ספר בקוסטה ריקה באזור שסבל מבצורת חמורה, ובאזורים שנפגעו מהוריקנים בארצות הברית, כאשר החזון הוא לספק מי שתייה נקיים ובטוחים לכלל המדינות בעולם", מספרת מילצקי בגאווה.

Watergen  (צילום: רעות עוזיאל)
Watergen | צילום: רעות עוזיאל

לרגע נדמה שהיא דומעת מהתרגשות בעודה מספרת על תפקידיה הקודמים בחברות שונות, לא פעם היא חוזרת ואומרת שהפעם היא מרגישה שהיא עושה שליחות חשובה. כמו כן, לאחרונה דווח כי החברה פועלת במחנה פליטים בצפון סוריה בו מספקת לאזרחים מי שתייה נקיים מהאוויר.

Watergen  (צילום: רעות עוזיאל)
Watergen | צילום: רעות עוזיאל

לאחר שכבר סיפקה חווית שתייה חדשנית באירועים גדולים כדוגמת המונדיאל ובפסטיבלים שונים בעולם, מביאה החברה את טורניר הטניס הבינלאומי ה-ATP250 לישראל לאחר 26 שנים, והיא תשמש כספקית המים הרשמית באירוע. על מגרשי האקספו בתל אביב בסוף ספטמבר, יוצבו עמדות שיספקו את מי השתייה לספורטאים ולאוהדים.

החברה אף הכריזה בשבוע שעבר כי בטורניר לא יעשה כל שימוש בפלסטיק וכי לזוכים בשלושת המקומות הראשונים בטורניר יוענקו מכונות של החברה, אותן יוכלו לתרום למקומות או גופים הזקוקים כך לפי ראות עיניהם. כך שבקרוב בתל אביב, שחקני הטניס הגדולים בעולם ילגמו מים מהאוויר.