אתמול הודיעו שר האוצר, אביגדור ליברמן, ושרת התחבורה מרב מיכאלי, על קידום חופשת לידה לאבות בתשלום מלא כחלק מתקציב המדינה הקרוב, אם יאושר. במסגרת המתווה הצפוי תינתן חופשת לידה לאבות החל מהשבוע ה-15 ללידה.

כיום אישה מקבלת חופשת לידה של 15 שבועות בתשלום, והיא יכולה להאריך אותה ל-26 שבועות, ללא תשלום אך תוך שמירה על כל הזכויות הסוציאליות שלה. האב יכול להחליף את האישה בחופשת הלידה בתשלום מהשבוע ה-7 ועד השבוע ה-15 (כלומר אם האישה מוותרת על שבועות אלה של חופשת הלידה שלה). בנוסף האבות זכאים כיום ל-6 ימי חופשה שהמעסיק מחויב לאשר להם, על חשבון ימי החופש או ימי המחלה שלהם.

המתווה החדש ישאיר את המצב הקיים ויוסיף עוד אפשרות - הגבר יוכל לקחת חופשת לידה של שבועיים לאחר חזרת האישה לעבודה, מתום השבוע ה-15 ועד לסוף השבוע ה-26, ויקבל על כך תשלום. בינתיים סוכם כי חופשת הלידה של הגבר תימשך לפחות 14 יום.

חברות הייטק רבות, שידועות בתנאים ובמשכורות המפנקים שלהן, מציעות כבר היום, עוד לפני החוק, חופשות לידה לגברים בתנאים שונים - בדקנו מה הן מציעות.

חופשות הלידה בחברות ההייטק

חברת הסייבר הישראלית-אמריקאית סנטינל וואן השיקה תוכנית חדשה ומרחיבה של חופשות לידה לעובדות ולעובדים בכל מרכזיה. בחברה מבהירה כי "התוכנית היא אחידה לכולם, ללא קשר לנטייה מינית, סטטוס הלידה או התפקיד הטיפולי שנוטל ההורה".

במסגרת התוכנית, ליולדות מוצעת חופשה בת 20 שבועות בתשלום של מאה אחוז מהשכר. להורים שלא ילדו מוצעת חופשה בת 12 שבועות בתשלום מלא, וזאת ללא הבדלי מגדר, נטייה מינית או אופן התרחבות המשפחה - הריון, אימוץ, פונדקאות או אומנה.

בתום חופשת הלידה, על מנת להקל על החזרה לשגרה, מוצעים לעובדות ולעובדים שבועיים גמישים מבחינת שעות העבודה, האפשרות לעבוד מהבית וכדומה.

במקביל, סנטינל וואן מעניקה לסבים ולסבתות, שזכו להולדת נכדה או נכד, חמישה ימי חופשה בתשלום על חשבון החברה במהלך השנה הראשונה שלאחר הלידה.

"העובדות והעובדים שלנו, הם חלק עיקרי בהצלחת החברה", אומרת שני גינת, סמנכ"לית משאבי אנוש בסנטינל וואן. "אני גאה ביוזמה של סנטינל וואן להוביל מדיניות גלובלית המקדמת דאגה לפרט ולמשפחה, כמו גם שוויון זכויות חוצה מגדרים. גם בעידן תזזיתי ובחברה שצומחת בקצב מהיר כל כך, הולדת בת או בן היא הזמן הנכון לאפשר להורים חדשים לעשות הפוגה ולהתפנות פיזית ורגשית לתא המשפחתי החדש. התוכנית שהשקנו נועדה לתת להורים עוד אוויר לנשימה ברגע המרגש בחייהם".

שני גינת, סמנכ"לית משאבי אנוש בסנטינל וואן (צילום: סנטינל וואן)
שני גינת, סמנכ"לית משאבי אנוש בסנטינל וואן | צילום: סנטינל וואן

במיקרוסופט מציעים 20 שבועות חופשת לידה ארוכה בתשלום, כלומר 5 שבועות נוספים בנוסף לחוק, וכן 6 שבועות חופשת לידה בתשלום לבני הזוג (לאבות/ הורים מאותו מין אשר יכולים לפרוס אותה על פני השנה).

אגב, במרכזי החברה ישנם חדרי החתלה, ואף חדר שמשלב משחקיה לפעוטות עם עמדות עבודה להורים. במיקרוסופט יש קהילת הורים במסגרתה מתקיימים אירועים, הרצאות, סדנאות העשרה ושיח בנושאי הורות ומשפחה.

ביום המשפחה האחרון השיקו ב-AppsFlyer חופשת לידה בתשלום של 6 שבועות להורים - גברים ונשים, מעבר לחופשת הלידה המעוגנת בחוק לנשים שילדו. הורים יוכלו לקחת את חופשת הלידה בזמן שמתאים להם, עד לשנה מהלידה. ישנה גם אפשרות לחזור לעבודה בהיקף של 80% משרה עם שכר של משרה מלאה עבור ההורה העיקרי. בחברה מציינים כי גם לסבא וסבתא מגיעה חופשת לידה ותינתן גם חופשת לידה של חמישה ימים להולדת נכד או נכדה.

באינטל, אם הגבר הוא המטפל הראשי הוא מקבל 5 שבועות על חשבון החברה, ואם לא - אז מקבל שבועיים חופש על חשבונם.

בחברת פיבו אבות מקבלים 3 שבועות חופשת לידה ועוד אופציה ל-3 שבועות כחופשה ללא תשלום, לצד יום אחד קצר בשבוע.

בחברות פורטשיפט ואפסגון, מקבוצת החדשנות של סיסקו בישראל, הגברים מקבלים חופשה של חודש, שאפשר לנצל לאורך שנה שלמה מאז הלידה.

בטאבולה מציעים חופשת לידה של 8 שבועות לגברים וחופשת לידה מוארכת של 26 שבועות לנשים (11 שבועות יותר ממה שהמדינה מספקת). לאחר מכן אימהות חוזרות לחודשיים של 80% משרה ב 100% שכר. בחברה מסבירים כי הצעד מגיע מתוך בקשה של כמה מהעובדים, ומתוך החלטה גדולה יותר של טאבולה לקדם נשים בתפקידים ניהוליים. "חופשת לידה נחשב היא אחד הגורמים המעכבים בהתקדמות של אישה בקריירה ועד שלא תהיה קרקע שוויונית, גם בגורם המעכב הזה, ההתקדמות של גברים ונשים לא תהיה שוויונית", לדבריהם.

בחברת פורטר החליטו בינואר האחרון להעניק לכלל עובדי ועובדות החברה חופשת הורות בת 6 שבועות, בנוסף למקובל בחוק והיא רלוונטית לכל מצב הורות חדש (בין אם מדובר בלידה או אימוץ) לשני ההורים. זאת לצד מדיניות שבוע העבודה המקוצר, 4 ימים, שמתקיימת בחברה מזה שנתיים. "צעד זה נועד לתמוך בעובדינו בשלב כה משמעותי בחיי המשפחה ולתת להם ולהן זמן הסתגלות לסטטוס החדש והמרגש, ומאז ינואר אנו שמחים לחבוק מספר תינוקות חדשים בחברה, וגאים לקבל פידבקים מעולים מהעובדים שמנצלים את ההטבה החדשה", מסרו מהחברה.

בחברת איירונסורס מציעים שבועיים חופשת לידה לאבות לאחר הלידה, ובנוסף יום נוסף קצר בשבוע. גם בחברת סאלטו מציעים שבועיים חופשת לילדה לגברים.

אבא ותינוק, אב ותינוק (צילום: Halfpoint, shutterstock)
אבא ותינוק, אב ותינוק | צילום: Halfpoint, shutterstock

בחברת פאנדבוקס מעניקים לעובדים שנולד להם ילד 10 ימי חופשה נוספים (לא כחלק מימי החופשה השנתיים) על חשבון החברה. הן לגברים והן לנשים מעבר ל-15 השבועות שקבועים בחוק. "לידה זה האירוע הכי מרגש בחיים ולכן היה לנו חשוב שהאבות אצלנו יזכו לחוות את זה בלי ענייני היום-יום על הראש", אומרת הגר שטרויטמן Employee Experience manager בפאנדבוקס, "לכן לא חיכינו להחלטת הממשלה והחברה העניקה ימי חופש על חשבונה לעובדים שנולדו להם ילדים, אנחנו שמחים שהמשק הישראלי מאמץ את הגישה הזאת ומברכים על החלטת הממשלה".

חברת vcita אימצה לפני כשנה מדיניות שאומרת שגבר שנולד לו ילד זכאי לשבועיים של חופשת לידה על חשבון החברה (בנוסף לשבוע שהוא מקבל ע"י החוק), ללא קשר בין אם האמא סיימה את חופשת הלידה שלה או לא. התזמון לפי בחירתו האישית. גם היולדת יכולה לחזור לעבודה באופן גמיש והדרגתי. "היו מקרים בויסיטה בהן נשים קיבלו קידום בעודן בחופשת לידה בבית, מתוך הכרה ביום שאחרי וביכולות המקצועיות שלהן", מספרים בחברה.

חברת סיילספורס מציעה 26 שבועות בתשלום לאימהות (או מטפל ראשי) ו-12 שבועות לאבות (או מטפל משני). בחברה מסבירים כי הם עורכים סקרים באופן קבוע בקרב העובדים כדי לנטר את מצבם ולזהות צרכים חדשים שעולים מהשטח ובהתאם וכך להתאים את סל ההטבות שלהם.

חברת Grubhub, ענקית משלוחי המזון האמריקאית, מעניקה חופשת לידה לנשים וגברים של 8 שבועות במהלך שנת חייו הראשונה של הילד. חופשה זו הינה בנוסף על חופשת הלידה, הניתנת על פי חוק. בנוסף, לאחר חופשה זו, עובד יכול לעבוד במהלך 4 שבועות בהיקף של 80% משרה והתשלום יהיה עבור 100% משרה.