אחד מהאתגרים הגדולים ביותר שניצבים כיום בפני תעשיית ההייטק הישראלית, הוא שילוב אוכלוסיות שבאופן טבעי לא נחשפות להזדמנויות הקיימות בתחום - לרבות ערבים וחרדים. על אף שלא מעט הכשרות טכנולוגיות המותאמות לציבור החרדי מועברות במוסדות החינוך של המגזר, בשנים האחרונות חלה נסיגה בכל הקשור למספרם של החרדים בתעשייה. לפי דו"ח שפרסמה רשות החדשנות, בשנת 2021 חלה נסיגה של 6% במספר העובדים מהחברה החרדית.

אלו שכבר מגיעים לתעשייה, מגלים, באופן אולי מעט מפתיע, שהיא עשויה להיות סובלנית ומכילה הרבה יותר ממה שנדמה. כך לדוגמה בחברת הסייבר Armo, שמפתחת את פלטפורמת אבטחת המידע הראשונה המבוססת באופן מלא על קוד פתוח, ומתגאה במחלקת פיתוח בה כשני שליש מהעובדים הם דתיים או חרדים – 10 מתוך 14 איש. סך הכול יש בחברה 28 עובדים. החברה הוקמה בשנת 2019 על ידי המנכ״ל שאולי רוזן, סמנכ"ל הטכנולוגיה לאוניד סנדלר (CTO) וסמנכ"ל המחקר והפיתוח בן הירשברג (VP R&D). משרדי החברה נמצאים בירושלים ובתל אביב, והיא מעסיקה גם עובדים באוקראינה ופולין. הירשברג הוא מרצה במכללת הדסה בירושלים, וכך יש לו גישה לטאלנטים שהם דתיים או חרדים.

משה רפפורט בן ה-27 הוא חרדי, נשוי ואב לשתי בנות מירושלים, ועובד בחברה כבר יותר משנה כמפתח תוכנה. הוא בוגר תואר ראשון במדעי המחשב מהמרכז האקדמי לב בירושלים, ובשנה האחרונה ללימודיו לקח חלק בתוכנית בשם "סייבר עילית", המיועדת לבוגרים ובוגרות של המרכז שסיימו את לימודיהם בהצטיינות. בתחילה, עבד בחברה במשרה חלקית במשך שלושה ימים בשבוע, ולאחרונה התקדם למשרה מלאה.

צוות ARMO (צילום: יחצ)
צילום: יחצ

"כדי שאני ארגיש חריג מישהו צריך לגרום לזה, ואני חושב שבאופן כללי בתעשייה שלנו יודעים לכבד אחד את השני, גם בחברה עצמה כמובן", אומר רפפורט. "האינטראקציה בין העובדים היא מקצועית ברובה, וכשאני מוציא פיצ'ר חדש או מזהה באג, אין לזה טביעת אצבע דתית. לגבי הפן החברתי, בדרך כלל לא אמורים לשים לב לשום 'חריגות'. אנשים הם יותר מקבלים ומכילים ממה שאנחנו נוטים לחשוב, ולכן אם אין צורך של אחד מהצדדים להצביע על שוני, הכל עובר חלק ומתנהל כרגיל".

אתה מרגיש שאתה מצליח לקיים את אורח החיים שלך גם בעבודה? לדוגמה, מבחינת הכשרות במטבח ובאירועי חברה.

"בחברה שלנו יש אחוז ניכר של דתיים, ולכן יש יותר מודעות לרגישויות של העובדים. החברה דואגת לדברים כמו מטבח כשר, או אם יש אירוע של החברה, דואגים לכך שלא תהיה בעיה בכשרות כדי שכולם יוכלו ליהנות ולהרגיש בנוח. בעיניי, זה דבר חשוב מאוד על מנת לאפשר לעובדים להרגיש בבית, וגם כדי לגבש ולאחד ביניהם, למרות השוני שהם מגיעים איתו מהבית. לעיתים קורה שיש באגים או שיש צורך בתגובה מיידית בשישי שבת, ואז העובדים שאינם שומרים שבת יכולים לוקחים אחריות ותורמים ככל שצריך. זה לא מעיב על העבודה השוטפת ואין תחושה שאחרים לוקחים את הנטל". לדבריו, בחברה יש כ-30% נשים, אך אין הבדל בעבודה המשותפת איתן. 

"החברה שלנו היא ירושלמית במקור, והגיוון של העיר מקרין גם על החברה עצמה - שמורכבת מעובדים שונים, נשים וגברים, חילונים, דתיים וחרדים, ירושלמים ותל אביביים. כל אחד מקבל את המקום שלו ומכבד את מקומם של העובדים האחרים", אומר שאולי רוזן, מייסד שותף ומנכ"ל Armo. "מעבר לרצון שלנו ליצור פרופיל מגוון של עובדים בחברה, כל אחד מהעובדים החרדים שלנו הוא לא פחות ממעולה. העובדים נבחרים בקפידה ועונים על הקריטריונים הגבוהים שאנחנו מציבים לכלל המועמדים".

שאולי רוזן, מייסד שותף ומנכ"ל Armo (צילום: יחסי ציבור)
שאולי רוזן, מייסד שותף ומנכ"ל Armo | צילום: יחסי ציבור

"בתור אדם חילוני וגם בתור מנכ"ל החברה, אני יכול לומר בכנות שאין הבדלים בין העובדים, לא משנה מהיכן הגיעו או מה האמונות שלהם. בסופו של דבר כולנו עובדים מסביב מטרה אחת חשובה - ההצלחה של החברה - ומתחברים זה עם זה סביבה", הוא מוסיף. "אנחנו משתדלים להעניק לכל עובד את סביבת העבודה הנוחה ביותר עבורו, שלא ירגיש שהוא שונה משאר העובדים".