סיימתם לימודים? זה לא משנה אם זה תואר ראשון במדעי המחשב או בוטקאמפ, העיקר שאתם מחפשים את העבודה הראשונה שלכם בתור מפתחי Fullstack, הגיע הזמן להתכונן לראיונות העבודה ובכלל לכל התהליך הזה שנקרא חיפוש עבודה.

זה נכון - אם שירתת בממר"ם או 8200 כנראה תמצאו עבודה בהייטק מהר, בכל זאת זה ה-home base שלכם. אבל איך עושים את זה נכון אם שירתם בגבעתי? כפיר? קרקל? או צנחנים? הנה לפניכם עשרת הדיברות לניהול התהליך.

סטוריטלינג

המילה החמה בשוק היום היא Story telling. היכולת שלכם לספר סיפור שמעביר את המסר הכי חזק שאפשר וכמובן באופן מדויק. הבנתם נכון - אתם צריכים להגיע לראיונות כשאתם מדויקים מאוד במה שאתם אומרים ויכולים להציג את עצמכם תוך דקה שלמה מבלי לחשוב או לגמגם. פשוט לירות את זה.

קורות חיים

קורות החיים שלכם הם הסיבה של מגייסי כוח אדם בהייטק בכלל לפנות אליכם. המגייס הממוצע עובר על קורות חיים תוך 7-10 שניות. כן, שמעתם נכון. זה כלום זמן ואי אפשר באמת להתמקד, אבל משהו צריך לתפוס אותו שם ולגרום לו להתעכב לעוד 20 שניות כדי לזמן אתכם לראיון. גם כאן אנחנו צריכים לדעת לספר את הסיפור שלנו  - הבליטו כל דבר חשוב שעשיתם בתיכון ובצבא ומותר לספר. בין אם הובלתם פעילות, הייתם מגיסט מצטיין או הובלתם את הצוות שלכם לניצחון בתחרות הכושר הצה״לית - אתם רוצים שיכירו אתכם ויבינו שאתם מובילים.

קורות חיים (אילוסטרציה: fizkes, Shutterstock)
אילוסטרציה: fizkes, Shutterstock

רשתות חברתיות 

כן. מעסיקים פוטנציאליים בודקים את הרשתות שלכם. האם הלינקדאין שלכם מאורגן מספיק? האם התמונה בפייסבוק שלכם היא לא מכיתה ט׳? ומה קורה באינסטגרם? כנסו רגע, תעשו סדר, זה חלק מכרטיס הביקור שלכם.

תיק עבודות

אמרנו שאתם צריכים לבלוט, נכון. איך עושים את זה? לא מפסיקים לפתח. פשוט תשבו ותפתחו אפליקציות, אתרים, מערכות - לחברים, למשפחה, עבורכם - ותכניסו את זה לגיט-האב (GitHub) ותשתפו. למה? כי אולי אין לכם ניסיון של שש שנות פיתוח בממר"ם, אבל לפחות לא עשיתם רק תרגילים באוניברסיטה אלא המשכתם להתפתח. הבוס הבא שלכם מאוד יעריך את זה.

שיעורי בית

עברתם את המגייס? הגיע הזמן לראיון טלפוני או אולי להגיע לראיון פיזי? תלמדו את החברה, תכירו את מי שמראיין אתכם. בדיוק כמו שהם עושים עליכם מחקר קל, עשו זאת גם אתם. כנסו ללינקדאין/פייסבוק של החברה, תבינו מה החזון שלה, מה הם הערכים, איך הם עובדים וגם איזה אירועי חברה הם עושים. אם הם מונפקים בבורסה (מי לא בימינו?) תקראו קצת בעיתונות הכלכלית על מצבם (כולל כמה טעמי גלידה באמת יש להם). בדיוק כך, אתם יודעים עם מי אתם הולכים להיפגש. הרקע הזה יעזור לכם בשיחה וכמובן לשבור את הקרח, רק השתמשו בו בתבונה ואל תתחילו את הראיון עם מיכל ראשת הצוות ותגידו לה "נו? איך היה ב-Maroon 5? ראיתי שהיית שם שבוע שעבר", זה קצת קריפי.

הראיון עצמו

הגיעו 5 דקות לפני למקום. שבו. תפקחו את העיניים ותסתכלו סביב. נסו לראות איך החיים בחברה, מה הם התנאים אבל גם מה הם הדינמיקות בין האנשים. קחו אתכם לראיון כוס מים או קפה כדי שיהיה לכם 2 שניות נוספות לחשוב אם תשאלו שאלה שאתם לא בטוחים לגביה. והכי חשוב תהיו אתם. הם צריכים לאהוב אתכם כמו שאתם ולא דמות מזויפת. ולהפך.

ראיון עבודה (צילום: shutterstock By Pressmaster)
צילום: shutterstock By Pressmaster

התייעצו עם חברים או משפחה

תהליך חיפוש העבודה הוא מתיש לפעמים. אתם תקבלו הצעות ותדחו אותן, אתם תגישו בקשות וידחו אותן. שתפו את החברים הטובים והמשפחה, לפעמים הם יסתכלו מבחוץ ויתנו לכם טיפ זהב.

קחו תפקיד שמתאים לכם

אל תתפשרו על התפקיד! אל תלכו להיות אנשי QA אם אתם רוצים להיות מפתחים. ואל תהיו מפתחים אם אתם רוצים להיות אנשי מוצר. לכו עד הסוף עם האמת שלכם ומה שמתאים לכם כי בסופו של יום אתם צריכים להיות 8-12 שעות מול המחשב ולעשות את מה שאתם הכי אוהבים. זה לא יעבוד אחרת לאורך זמן.

מצאו לכם מנטור

מנטור או אח גדול מאוד יכולים לעזור פה בתהליך. להבדיל מהמשפחה, המנטור חייב להגיע מהתחום כדי שיוכל באמת ללוות אתכם כשהוא מכיר את הטיפים והטריקים. בטוח במעגלי החברים שלכם, משפחה או אפילו הצוות ביחידה יש אנשי היי-טק, תבקשו שיחה של שעתיים, ולהיות בקשר בוואטסאפ או אפילו עוד כמה פגישות כדי שתצליחו בתהליך כמו שצריך. זה שווה את זה.

תתכוננו

זה לא בושה. הרבה אנשים שאני מדבר איתם אומרים לי, "מה? נראה לך שאני צריך להתכונן לראיון? אני מכיר את עצמי 25 שנים". כן. אתם צריכים. לא זה לא בושה. תעמדו מול המראה ותדברו על עצמכם במשך 3 דקות. נשמע תרגיל פשוט, אבל זה לא. שבו מול חברים, בת הזוג או בן הזוג, בקשו מהם לראיין אתכם, תראו שאתם עונים כמו שצריך. תתכוננו.

לסיכום

הכניסה להייטק בלי ניסיון היא לא פשוטה. אבל אתם? אתם נלחמתם כבר נגד אתגרים קשים יותר. תגיעו מוכנים ותיכנסו ברגל ימין כמו שצריך. רק תקפידו על עשרת הדיברות, כן?

ב-2.6 ייערך כנס "תעלו לאוטו" – אירוע כניסה להייטק לבוגרי ובוגרות שירות קרבי.

הכותב הוא יוסי מלמד, יו"ר עמותת בוגרי ממר"ם ומיוזמי הכנס "תעלו לאוטו" בשיתוף העמותות הקרביות שנועד לשלב לוחמים בתעשיית ההייטק.