כשאריה כ"ץ, בן 39, שירת בצנחנים, הוא נפצע קשה בתאונת אימונים ונשאר עם פציעה עצבית ברגל. אחרי הניתוחים התחיל שיקום ארוך, שנמשך עד היום. הפציעה חידדה עבורו את הקושי של אנשים שאיבדו שימוש באצבעות או בידיים כתוצאה מפציעה, מום או מחלה, להשתמש בסמארטפון ובמחשב, שכל התפעול שלהם מבוסס למעשה על מגע.

יחד עם בת זוגו, מירי ברגר, הוא הקים את הסטארטאפ 6Degrees (מקור השם מפיזיקה: 6 Degrees of freedom או בעברית שש דרגות חופש. בפיזיקה דרגות החופש מתארת תנועה חופשית של גוף קשיח במרחב), והם מציעים מוצר לביש שיאפשר לבעלי מוגבלויות לנווט בעולם הדיגיטלי לפי היכולת האישית שלהם.

מדובר בצמיד שמתחבר אוטומטית לכל מכשיר דיגיטלי ומכיל רכיבי בינה מלאכותית אשר "לומדת" את המשתמש - כלומר, באמצעותו הם יכולים לשלוט באותם מכשירים באמצעות יכולת התנועה הקיימת שלהם, בין אם התנועה רחבה או קטנה, עם או בלי רעד, איטית או מהירה ועוד.

"גילינו שיש צורך אדיר למוצר. דווקא העולם הדיגיטלי שמאפשר חופש, בידור, ומגוון אפשרויות – לא פתוח בפני בעלי מוגבלויות", מספרת ברגר. "התחלנו כבר למכור את הצמיד בארה"ב ובמדינות שונות בחו"ל, והביקוש כרגע עולה על יכולות הייצור שלנו. יש לנו גם שיתוף פעולה עם עיריית תל אביב, המאפשר לאנשים לחזור לתעסוקה באמצעות המוצר".

איך בדיוק המוצר עובד?

ברגר: "שם המוצר MyMove, ובתוכו מוטמעת מערכת ניווט תלת צירית ממוזערת. יש לענוד אותו על הגפה (באזור המפרק, הזרוע או הרגל). אין צורך במגע המוצר בגוף, ולכן ניתן גם להניח על לבוש או פרוטזה. תנועות הגפה נקראות על ידי מערכת הניווט ומתורגמת לאלגוריתם חדשני, המתקשר ומתרגם תנועות אלו, באותו אופן שעכבר/מקלדת מתקשרים עם מחשב, לחיצות אצבע על מסך מגע מתקשרות עם טאבלט/טלפון ופקודות שלט משחק מתקשר עם קונסולת משחק".

המוצר ניתן לרכישה כבר היום באתר החברה. לדברי המייסדים, פוטנציאל השימוש בטכנולוגיה אינו נגמר בשליטה במכשירים חכמים, וכחלק מהפיתוח העתידי החברה מריצה מחקר בבית החולים שיבא לשימוש בטיפול בכאב ושיקום פיזיולוגי. כ"ץ עצמו חווה כאב נורופטי בהמשך לפציעה, והוא משתמש בטכנולוגיה כדי לטפל בכאב.

ואיך זה לעבוד ביחד?

ברגר: "העבודה כזוג נהדרת בפן העסקי והאישי, כיוון ואנו מטפלים בתחומים שונים ומשלימים בחברה - אני מנכ"לית ואריה CTO. אפשר להתייעץ ולחשוב מחוץ לקופסה, בכדי לקדם את פעילותינו המשותפות בחיים".

***

6Degrees הוא סטארטאפ אחד מתוך ארבעה, שזכה בתחרות הפיצ'ינג הישראלית של מכון המחקר של OPPO, שנערכה בשבוע שעבר בתל אביב. חברת OPPO, מותג המכשירים הסלולאריים הסיני, הזמינה יזמי ומומחי טכנולוגיה ישראלים ואירופאים להשתתף באירוע הבינלאומי שהשיקה, במסגרת אקסלרטור החדשנות של מכון המחקר שלה, שעסק בנושאי בריאות דיגיטלית ונגישות.

הזוכים האחרים הם SocialMind, שפיתחה מאמן דיגיטלי מבוסס בינה מלאכותית לשיפור תקשורת בין הורים לילדים עם אוטיזם; SignNow, שמספקת תרגום אונליין, לפי דרישה, לשפת הסימנים – עבור חירשים, מתורגמנים ואנשים שומעים; ו-RightHear, שפיתחה פתרון ניווט במרחב הציבורי עבור לקויי ראייה, על ידי תיאור קולי בזמן אמת, המועבר באפליקציה.

ארבעתם הוזמנו לשלב הגמר הבינלאומי שייערך באופן מקוון במהלך חודש אוגוסט 2022 בשנזן, סין. המנצחים בגמר יזכו בפרס כספי בשווי של כ-50,000 דולר, ובהזדמנויות של תמיכה וליווי מאת צוות המחקר והפיתוח של OPPO, השתתפות והצגה בכנסים טכנולוגיים בינלאומיים, הצעות שותפות ומימון, ומסחור והטמעה של הרעיון והפתרון במוצרי OPPO השונים.