טים קוק העניק לטראמפ פסל מ-24 קראט - הנשיא הודיע על הקלות במכסים
איך עושים עסקים עם טראמפ? תשאלו את טים קוק. מנכ"ל אפל הגיע לבית הלבן והודיע על תוכנית גרנדיוזית של השקעה במפעלים בארה"ב והביא כמובן מתנה שעשויה מ-24 קראט לנשיא. בתמורה הודיע טראמפ שיטיל 100 אחוז של מכס על חברות שמייצרות שבבים לא בארה"ב, אלא אם יש להן תוכנית לעשות זאת - ממש כמו אפל


הלילה הגיע טים קוק, או כפי שקורא לו טראמפ טים אפל, מנכ"ל חברת אפל, לבית הלבן למפגש פסגה עם נשיא ארה"ב. השניים נמצאים במערכת יחסים קצת מוזרה מאז שטראמפ נכנס מחדש לבית הלבן והחל לאיים על כולם עם מכסים מה שהיה פוגע מאוד בחברה שמייצרת את האייפון מחוץ לארה"ב, אך נראה שקוק הגיע לטראמפ עם מטרה מאוד ברורה - לרצות את האיש החשוב בעולם ולסיים את הסאגה בין השניים. במסיבת העיתונאים בבית הלבן שבה דנו בתוכניות הייצור החדשות של אפל בארה"ב, העניק קוק מתנה לנשיא: פסל זכוכית "ייחודי" מתוצרת יצרנית זכוכיות האייפון קורנינג, המשובצת בבסיס עשוי זהב טהור 24 קראט ושוב הוכיח שאין דבר שהנשיא אוהב יותר מחנופה וזהב.
פסל הזכוכית הוא דיסק גדול שעליו חרוך לוגו אפל, בחלק העליון של הזכוכית מופיע שמו של הנשיא טראמפ. בתחתית יש חתימה שנראית של קוק וכן הטקסט "מיוצר בארה"ב" והשנה 2025. לדברי קוק, הזכוכית עוצבה על ידי "חייל לשעבר בחיל הנחתים האמריקני" שעובד באפל. הבסיס, לדבריו, "מגיע מיוטה".
טים קוק ידוע ביכולתו לטפח את מערכת היחסים עם הנשיא טראמפ, ומיד לאחר שטראמפ נבחר לכהונה שנייה, דווח כי מנכ"לים אחרים ניסו ללמוד מקוק את סגנון בניית הקשרים שלו. טראמפ איים על אפל ועל יצרניות טלפונים נוספות במכסים אם לא יעבירו את הייצור לארה"ב.
אפל הודיעה גם כי היא משקיעה עוד 100 מיליארד דולר בהרחבת הייצור בארה"ב, בתגובה ללחצים מצד טראמפ לייצר יותר ממוצריה בארה"ב. המהלך מתבסס על תכנית ההשקעה הראשונית של החברה - 500 מיליארד דולר בארבע השנים הקרובות - וכולל תכנית חדשה בשם "תכנית הייצור האמריקאית", שמטרתה להביא יותר משרשרת האספקה והייצור המתקדם של אפל לארה"ב.
במסגרת ההשקעה, אפל הסכימה להרחיב את שותפותה עם קורנינג כך ש-100% מזכוכיות המגן של האייפונים ושעוני אפל יהיו במפעל בקנטקי. בנוסף, החברה תעבוד עם סמסונג במפעל השבבים שלה באוסטין, טקסס, על השקת טכנולוגיה חדשנית לייצור שבבים שטרם נעשה בה שימוש בעולם, לפי הודעת העיתונות של אפל.
מפעל השרתים של אפל ביוסטון, שהוכרז מוקדם יותר השנה, יחל בייצור המוני בשנת 2026, והחברה גם מרחיבה את מרכז הנתונים שלה בעיר מיידן שבצפון קרוליינה. בחודש שעבר הודיעה אפל על פתיחת אקדמיה לייצור במישיגן, במטרה להכשיר חברות אמריקאיות בטכניקות של "ייצור מתקדם". לא ברור אם ההבטחות החדשות של אפל יספקו את טראמפ, שמאמין כי אפל מסוגלת לייצר את כל האייפונים שלה בארה"ב, אבל נראה שכרגע הסכנה חלפה.
אפל חשפה בשבוע שעבר כי המכסים של טראמפ עשויים להוסיף לה 1.1 מיליארד דולר לעלויות ברבעון ספטמבר, מעבר ל-800 מיליון שכבר הוציאה עד כה על המכסים. טראמפ גם הכריז על מכסים "הדדיים" חדשים שיחולו על מוצרים מיבוא ממדינות רבות, כולל וייטנאם שמייצרת מחשבי מק, אייפדים ושעוני אפל. השבוע הודיע טראמפ כי יעלה את המכסים על הודו ב-25%, המדינה שבה, לדבריו של קוק, מיוצרים רוב האייפונים המיועדים לארה"ב.
כבר בשבוע הראשון לנשיאותו, טראמפ התחייב להחזיר את ייצור השבבים לארה"ב על ידי הפיכתם ליקרים יותר אם ייובאו. אבל האם הפעם הוא באמת מקיים? טראמפ הודיע באותו אירוע עם קוק שיטיל מכס עצום של 100% על שבבים וסמי-קונדקטורים אבל גם הסכים לתת החרגה גדולה מאוד למי שמייצר בארה"ב או מתכוון לעשות זאת. באותה מסיבת עיתונאים הסביר הנשיא כי אפל עשתה מספיק כדי להימנע מהמכסים הצפויים על שבבים: "אנחנו נטיל מכס כבד מאוד על שבבים וסמי-קונדקטורים, אבל החדשות הטובות לחברות כמו אפל הן שאם אתה מייצר בארצות הברית או מחויב ללא תנאים לייצור כאן - לא תשלם כלום".
יתכן שגם חברות אחרות כבר עומדות בתנאים או יעמדו בהם בקלות. טראמפ אמר שגם התחייבות להשקעה בייצור בארה"ב עשויה להספיק כדי להימנע מהמכסים. "אם אתה בונה בארה"ב - אין מיסוי, גם אם אתה רק בבנייה ולא מייצר עדיין," אמר. "אם התחייבת לבנות או אתה בתהליך הבנייה, כמו רבים אחרים - אין מכס, בסדר?"
קשה לדעת על אילו חברות בדיוק יחול המכס החדש, מאחר שרוב יצרניות השבבים הגדולות כבר מחזיקות לכל הפחות פעילות כלשהי בארה"ב. החברה הטאיוואנית TSMC, שאחראית לרוב השבבים המתקדמים בעולם, הודיעה כבר במרץ על השקעה של 100 מיליארד דולר בארה"ב. יש לציין שאפל לא מייצרת בעצמה את השבבים אלא מעצבת אותם וחברת TSMC מייצרת אותם, האם טראמפ פשוט לא מבין את ההבדל? ייתכן שבסוף הנשיא כלל לא יטיל את המכסים הללו. בעבר איים על מכסים בינואר ובפברואר, אך באפריל הם הוצאו מהרשימה. טראמפ לא ציין מתי ייכנסו לתוקף המכסים החדשים. עם זאת, המכסים ההדדיים החדשים על עשרות מדינות ייכנסו לתוקף היום.