ראש השנה מתקרב בצעדי ענק, והעובדים מקבלים בימים אלו שי לחג – בדרך כלל תווי קנייה, ביי מי או מתנה מתוך רשימת מתנות. בחברת פיירבלוקס (Fireblocks) החליטו לתת לעובדים אופציה נוספת ופחות שגרתית - לבחור להמיר את השי לביטקוין, באמצעות אלטשולר שחם הוריזון. החברה מעסיקה כ-580 עובדים, מחציתם בישראל.

לא מדובר בקשר רופף, מפני שפיירבלוקס היא פלטפורמה לארגונים פיננסיים המספקת תשתית מאובטחת להעברה, אחסון והנפקה של נכסים דיגיטליים בטכנולוגית בלוקצ'ין. היא מאפשרת לבנקים, חברות פינטק, בורסות קריפטו, חברות תשלומים, בנקים, קרנות גידור, גופי הלוואות ועוד, לבצע באופן מאובטח העברות נכסים דיגיטליים דרך רשת Fireblocks ותשתית ארנק מבוססת MPC, חישוב רב־משתתפים בטוח.

חגית רוסו, מנהלת כספים בחברה, היא זאת שהגתה את הרעיון. "היה לי ברור שאנחנו בתור חברה חדשנית בתעשיית הפינטק, נהיה החברה הראשונה שתעניק מטבעות דיגיטליים בתור אופציה לשי לחג לעובדים, שהם לב לבה של תעשיית הקריפטו ומצעידים אותה קדימה", היא אומרת. "כמחצית מהעובדים שלנו בישראל בחרו באפשרות הזאת, ותוך ימים סגרנו את הפרויקט שכלל הרשמה פיזית של העובדים בחברה כבעלי נכסים".

עוד היא מוסיפה: "אנחנו מעודדים את העובדים להחזיק ארנקים דיגיטליים - עובדים חדשים המצטרפים לחברה, משתתפים ב-Crypto Journey, מסלול למידה בו הם נחשפים לתעשייה, לשחקנים בשוק ולפלטפורמה עצמה. כחלק מתהליך ההכשרה, נפתח לכולם ארנק דיגיטלי ומועבר סכום כסף ראשוני לטובת התנסות מעשית".

לא חששתם לתת מתנה שהשווי שלה עוד עלול לרדת?

רוסו: "להפך, כולם יודעים שזוהי כלכלת העתיד, אנו רואים זאת בתור שלב נוסף בהטמעת השימוש בנכסים דיגיטליים".

חגית רוסו, מנהלת כספים Fireblocks ישראל (צילום: יחסי ציבור)
חגית רוסו, מנהלת כספים Fireblocks ישראל | צילום: יחסי ציבור

פיירבלוקס משתפת פעולה במהלך הזה עם הוריזון מבית אלטשולר שחם, חברת בת שעוסקת בתחום המטבעות הדיגיטליים. "זה עולם שהוא מורכב, עם לא מעט רמאויות והונאות", מספר ל-mako, אילן שטרק, מנכל אלטשולר שחם הוריזון.

"יש לנו שיתוף פעולה עם המערכת הבנקאית, ואפשר לבצע רכישה מסודרת דרכנו, אך ורק מול בורסות או ברוקרים של מטבעות דיגיטליים, שגם הם מפוקחים. כשהלקוח רוצה לממש את המטבע, הוא פונה אלינו בחזרה. אנחנו מממשים באותה צורה כמו שרכשנו, ומכניסים את הכסף חזרה לתוך המערכת הבנקאית הישראלית. אנחנו גם מנכים מס רווח הון במכירה, שעומד על 25 אחוז", מסביר שטרק. "בנוסף, למי שאין ארנק דיגיטלי – אנחנו מאפשרים לשמור את הכסף דרך משמורן אמריקאי, ששומר את המטבעות עבור הלקוח".

מגיעים לתקשורת סיפורים על ישראלים שמכרו את הביטקוין שברשותם, אבל הבנקים לא היה מוכנים להפקיד את הרווחים שעשו.

"מדובר לרוב במקרים שאנשים רכשו את הכסף מגופים לא מפוקחים, למשל בורסת בינאנס, הגדולה ביותר בעולם לסחר במטבעות דיגיטליים, אבל היא לא מפוקחת. לא מעט ישראלים עדיין סוחרים שם. כשמנסים להחזיר את הכסף, הבנק אומר, 'סחרתם דרך מקום לא מפוקח, לא מוכנים לקבל את הכסף הזה בחזרה'. לפני מספר חודשים, גננת פנסיונרית קנתה בעשרת אלפים שקלים ביטקוין שצמחו למאות אלפי שקלים, הבנק אמר, 'קנית בין אדם לחברו, יש פה סיכוי להלבנת הון', וסירב לקבל את הכסף בחזרה".

אילן שטרק, מנכל אלטשולר שחם הוריזון  (צילום: יחסי ציבור)
אילן שטרק, מנכל אלטשולר שחם הוריזון | צילום: יחסי ציבור

מה לגבי הירידה בערך הביטקוין? אתה רואה השפעה על המכירות?

"אתמול הביטקוין ירד בצורה חדה, וראינו היום למעלה מ-90 הוראות קנייה, לא היו כמעט הוראות מכירה. כנ"ל בירידה מאזור ה-60 אלף דולר לאזור ה-30 ו-ה-20 אלף, ראינו תנועה מאוד גדולה של לקוחות חדשים שראו כאן הזדמנות ורכשו. יש פה התבגרות של השוק - ברגע שיש ירידות, הם לא מוכרים, הם לא בפניקה. הם מגדילים את ההשקעה שלהם".