האפליקציה "NonyChat" היא אפליקציית היכרויות ישראלית, אשר מאפשרת לשני אנשים זרים לשוחח ביניהם. בעת התקנת האפליקציה יש לרשום את גיל המשתמש, ניתן להירשם אליה החל מגיל 13 (למרות שלפי חנות האפליקציות היא מגיל 18 ומעלה), ואת מין המשתמש. לאחר ההרשמה ניתן לבחור בכמה אפשרויות: שיחה רנדומלית עם אדם כלשהו שהאלגוריתם של האפליקציה מחבר, או אפשרות בתשלום בה בוחרים מין, גיל ומרחק ממקום מגורים של המשתמש. בנוסף ישנה אפשרות להעביר משתמש לרשימת החברים (VIP) ובכך היסטוריית השיחה נשמרת וניתן לשלוח לאותו משתמש הודעות.

במסך הראשי, האפליקציה מציעה למשתמש רשימה של משתמשים (חלקם עם תמונות, אך ייתכן שהן מזויפות), כאשר בראש העמוד מופיעים משתמשים תחת הכותרת "התאמה מושלמת". אפשר גם לשלוח הודעה למשתמש שהעלה "פוסט", בדומה לפייסבוק או אינסטגרם. פרטי המשתמש לא ידועים ובשיחה עצמה ניתן לכתוב מלל חופשי וניתן לשלוח תמונות אם הוספתם את איש הקשר למועדפים. לאפליקציה יש מעל ל-100,000 הורדות בגוגל פלי, ובאפל סטור מדורגת במקום ה-47 בתחום הרשתות החברתיות.

צילום מסך מתוך אפליקציית NonyChat (צילום: באדיבות שי מדיני)
צילום מסך מתוך אפליקציית NonyChat | צילום: באדיבות שי מדיני

"אתמול פנתה אלי מנהלת בית ספר וסיפרה לי כי הבת שלה בת ה-15 התכתבה עם גבר מבוגר, ואף נפגשה עימו, לאחר שהחלו לשוחח ב-NonyChat" מספר ל-mako שי מדיני, בן 37, קצין ביטחון מוסדות חינוך בעיריית חולון. מדיני מעביר כבר חמש שנים הדרכות בחינם לתלמידים, הורים ומורים על מוגנות ברשת במסגרת יוזמה פרטית שלו.

בעקבות המקרה, מדיני חקר את האפליקציה ופרסם בעמוד הפייסבוק שלו אזהרה להורים: "משיטוט של מספר שעות באפליקציה, תוך התחזות לנערות, קיבלתי מספר רב של פניות מגברים למפגשים מיניים. הם חשבו שהם מדברים עם נערות בנות 13 ו-14, דבר אשר לא הפריע להם לנסות לשכנע אותן להיפגש על-מנת לשכב עימם. בחלק מהמקרים ביקשו אותם גברים לדבר איתי באינסטגרם או בסנאפצ'אט ושאשלח להם תמונת עירום שם".

בביקורות אשר נכתבו על האפליקציה באפסטור, ניתן לראות כמה מהן שחשודות בתור ביקורות מזויפות לפי החזרה על המשפט "Really good app" ודירוג חמישה כוכבים שנתנו לה. מנגד, המון מהביקורות נתנו רק כוכב אחד וטענו שהיא מלאה בתקלות וכל המשתמשים בה הם זכרים.

מדיני מוסיף: "חשוב שהורים ידעו שכל עוד לא הוספתי את המשתמש השני למועדפים ויצאתי מהשיחה, לא תהיה היסטוריה לשיחה באפליקציה או בטלפון, אלא אם כן הילד עשה צילום מסך. עובדה זו מקשה על ההורים לפקח על האפליקציה ולברר עם מי הילדים שלהם מדברים. הדרך הכי טובה למנוע פגיעה מהאפליקציה היא פשוט למנוע את הורדתה מחנות האפליקציות. אפליקציות בקרת הורים, כדוגמת Google Family Link, מאפשרות להורה לאשר כל אפליקציה שהילד שלהם רוצה להתקין בטלפון".

צילום מסך מתוך אפליקציית NonyChat (צילום: באדיבות שי מדיני)
צילום מסך מתוך אפליקציית NonyChat | צילום: באדיבות שי מדיני

אורלי, אמא לילדה בת 14 מפתח תקווה אומרת: "אני מפחדת שיפגעו בבת שלי. יש לה פלאפון והיא מסתובבת איתו הרבה בבית הספר. אבל לכי תדעי מה יקרה לה, היא ילדה תמימה שמחפשת חברה ולכן נמצאת שעות רבות באפליקציות השונות. היא לא באמת יודעת את מי היא פוגשת ועם מי היא מדברת. כולי תפילה שהיא לא תפגע. אפליקציות כאלו צריכות להיות חסומות, וצריך שיהיה פיקוח והגבלה על אלה שיכולות לפגוע בילדים שלנו".

עורך הדין אסף דוק המייצג את NonyChat מסר: "כלל המדיה באפליקציה מסוננת על ידי בינה מלאכותית בזמן אמת, זאת בנוסף לאישור האנושי הנדרש. מעבר לכך, בניגוד לנטען, לא קיימת כל אפשרות לשלוח סרטונים באפליקציה. יודגש, כי החברה מגנה בכל תוקף תופעות שליליות המתרחשות במרחב הווירטואלי בכלל ובאפליקציה בפרט, ובתוך כך מפעילה מערכת חכמה לניטור ודיווח מידי על בריונות ופגיעות מיניות ואף עובדת בשיתוף פעולה מלא עם רשויות החוק".