ערב דרמטי בקונגרס האמריקני: מנכ"לי פייסבוק, אמזון, גוגל ואפל מעידים כעת בפני ועדת המשנה להגבלים עסקיים. זאת, בתום שנת חקירה בה נבדק האם ענקיות הטכנולוגיה השתמשו בכוחן כדי לרמוס את מתחרותיהן.

הדיון החל באיחור של שעה, כשארבעת המנכ"לים עלו לשיחת ועידה ונשבעו באופן מקוון. הם נשאו את הצהרות הפתיחה שפורסמו מראש, ואז התבקשו לענות על שאלות. יו"ר ועדת המשנה דיוויד סיסילין הפנה את השאלה הראשונה למנכ"ל אלפאבית, סונדאר פיצ'אי; הוא שאל אותו האם גוגל גונבת תכנים מאתרים מתחרים, ופיצ'אי בתורו ניסה להשיב שגוגל תומכת בעסקים קטנים. בתגובה, סיסיליין קטע את פיצ'אי והתייחס למסמכים פנימיים של גוגל, בהם צוין מפורשות כי גוגל פוגעת בתנועת הגולשים לאתרים מתחרים. "גוגל מתמקדת בלענות על צרכיהם של הגולשים", השיב פיצ'אי. 

בהמשך עלה למוקד מארק צוקרברג. חבר הקונגרס הרפובליקני ג'ים סנסנברנר שאל אותו מדוע פייסבוק צינזרה את הפוסטים של דונלד טראמפ ג'וניור, שממליצים ליטול את התרופה הידרוכלורוקווין נגד קורונה. צוקרברג השיב "חוששני שזה קרה בטוויטר", אך התייחס לתוכן הדברים באופן ענייני: "אם מישהו טוען שהידרוכלורוקווין היא תרופה מוכחת לקורונה, בשעה שהיא לא, ובשעה שיש סימוכין לכך שהיא עלולה לפגוע באנשים, אנחנו חושבים שעלינו להסיר את התוכן".

ג'רי נדלר, חבר קונגרס דמוקרטי ממדינת ניו יורק, התעסק דווקא ברכישת אינסטגרם בשנת 2012. לדבריו, הרכישה הייתה "לא תחרותית"; הוא ציטט את צוקרברג, שטען במייל פנימי שאינסטגרם היא מתחרה שמסכנת את פייסבוק. צוקרברג השיב שפייסבוק אכן הגדירה את אינסטגרם בתור מתחרה, אך הוסיף שבאותה התקופה היו לאינסטגרם מתחרות בולטות רבות - ואף אחד לא צפה אז את ההצלחה ממנה היא נהנית היום. 

לאחר מכן הופנתה האש למנכ"ל אפל טים קוק. הנרי ג'ונסון, חבר הקונגרס מהמפלגה הדמוקרטית, הביע דאגה לנוכח חנות האפליקציות של אפל; לדבריו, אפל מעולם לא קבעה נהלים וחוקים ברורים, ואוכפת אותם כעת באופן שרירותי; בנוסף, אפל "שינתה את החוקים כדי לגרוף רווח, על חשבונם של מפתחים חיצוניים". קוק הדגיש שאפל לא מפלה בין המפתחים, והתעקש שאפל עומדת בפני תחרות משמעותית גם בתחום הזה, מצד אנדרואיד, מיקרוסופט ופלייסטיישן. 

חבר הקונגרס הרפובליקני מאט גץ (Matt Gaetz) הפנה אישומים קשים כלפי גוגל וסונדאר פיצ'אי - בדבר "שיתוף פעולה עם סין". לדבריו, גוגל "משתפת פעולה עם אוניברסיטאות סיניות ומקבלת מיליוני דולרים מהצבא הסיני". חבר הקונגרס הרפובליקני קן באק (Ken Buck) הגדיר את הקפיטליזם בתור "הכלי הכי משמעותי לחופש" שקיים בעולם, אך טען שערכיה של גוגל לא עולים בקנה אחד עם אלה של ארצות הברית. הוא הציג פלקט ובו תיעוד ממחנות הריכוז שהקים הממשל הסיני למיעוט האויגורי המוסלמי, והתייחס גם לצמצום חופש הביטוי בהונג קונג. "אנחנו לא עובדים עם הצבא הסיני, זה שגוי לחלוטין", השיב פיצ'אי. "הפעילות שלנו בסין מצומצמת מאוד ביחס למתחרות". 

השאלה הראשונה לג'ף בזוס הופנתה בתום שעתיים ארוכות של התעלמות, שבמהלכן הוא גם נצפה מנשנש. חברת הקונגרס הדמוקרטית פראמילה ג'איאפאר (Pramila Jayapar) שאלה את בזוס האם אמזון משתמשת במידע של מוכרים חיצוניים כדי לחסל אותם ולגרוף רווח; היא הסתמכה על עדות אנונימית של עובד בחברה. בזוס אישר כי ישנה מדיניות שאוסרת על אמזון לפתח את מותגיה הפרטיים בעזרת המידע של מוכרים חיצוניים - אך  לא הכחיש שהמדיניות לא הופרה. 

חבר הקונגרס הרפובליקני ג'ים ג'ורדן חזר למנכ"ל אלפאבית, פיצ'אי. הוא טען שגוגל מפלה את המפלגה הרפובליקנית - ואף רמז שהיא תסייע לביידן בקמפיין הנוכחי לנשיאות. פיצ'אי השיב שהתערבות כזו מנוגדת לערכי הליבה של גוגל, אך ג'ורדן שלף מייל משנת 2016 בו עובד גוגל כתב על "התרומה הסודית" של גוגל לקמפיין של קלינטון. פיצ'אי השיב כי לא נמצאה עדות לפעילות כזו, והדגיש שגוגל שמרה על החוק בבחירות ב-2016 - ותשמור על החוק גם בבחירות הנוכחיות. 

בהמשך, בזוס הותקל עם תלונה מעסק משפחתי למכירת ספרים. העדה האנונימית טענה שאמזון הסירה את העסק מהאתר והובילה לקריסתו הכלכלית, ופנתה לבזוס בתחינה: "חייהם של 14 בני אדם נמצאים בסכנה". בזוס השיב שהוא "מופתע", וציין שזו לא דרך הפעולה של אמזון.

מאוחר יותר, יו"ר הועדה דיוויד סיסילין הציג עדות של חברת ביגוד חיצונית, שטענה שהתשלום השבועי מאמזון הוא "כמו לקבל מנה של הרואין". בעדות נאמר שאמזון אמנם מעבירה תשלומים לעיתים תכופות, אך בסופו של דבר משיקה מותג מתחרה ומובילה לקריסתו של העסק החיצוני. "אני מתנגד בתוקף לתיאור הזה", השיב בזוס. 

זמן רב בדיון מוקדש, כצפוי, למארק צוקרברג; חברת הקונגרס ג'איאפאר האשימה את פייסבוק ב"העתקה מאפליקציות אחרות". בהתבסס על דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ג'איאפאר טענה שפייסבוק איימה על מנכ"ל סנאפצ'אט כי "תפתח אפליקציה זהה". היא שאלה את צוקרברג האם פייסבוק מעתיקה ממתחרותיה באופן שיטתי, והוא השיב: "אימצנו כמה תכונות", אך דחה את הטיעון. 

לאחר מכן ענה צוקרברג לשאלה נוספת מטעמו של חבר הקונגרס הדמוקרטי ג'רי נדלר, שהאשים את פייסבוק בקריסת ענף העיתונות. "תעשיית החדשות והעיתונות נמצאת בנפילה חופשית מבחינה כלכלית. עשרות אלפי עיתונאים פוטרו בשנים האחרונות", אמר. לדבריו, פייסבוק וגוגל גוזרות קופון על הפרסומות ברשת. "למרות שאתרי החדשות מייצרים תוכן בעל ערך, גוגל ופייסבוק הן אלה שנהנות מהרווחים".

בהמשך הזכיר נדלר מקרה שבו פייסבוק ניפחה נתוני צפייה בסרטונים; מקרה שגרם למאות עיתונאים לאבד את מקום עבודתם. צוקרברג השיב שהוא לא ידע כי המספרים נופחו. "אנחנו מצרים על הטעות הזו. אני בהחלט מבין את החשיבות של מסירת נתונים מדויקים". יחד עם זאת, הוא לא הסכים שאותם עיתונאים איבדו את עבודתם "בעקבות הרמאות של פייסבוק". 

שיאה של חקירה שהתנהלה במשך שנה

השימוע שמתרחש כעת הוא הפעם הראשונה בה סונדר פיצ'אי (מנכ"ל אלפאבית), טים קוק (מנכ"ל אפל), מארק צוקרברג (מנכ"ל פייסבוק) וטים קוק (מנכ"ל אפל) מעידים כולם ביחד מול הקונגרס. מדובר בשיא החקירה של ועדת המשנה להגבלים עסקיים שהחלה כבר ביוני 2019, ובמהלכה העידו מתחרות קטנות יותר על התנהלותן המונופוליסטית של הענקיות.

המחוקקים מתמקדים בשליטת גוגל בשוק המודעות, בהשתלטות של פייסבוק על מתחרות כמו ואטסאפ, אינסטגרם וגיפי, במדיניות העמלות של אפל בחנות האפליקציות – וביחס של אמזון כלפי מוכרים בפלטפורמה שלה. יחד עם זאת, מדובר בועדת משנה של ועדת השיפוט של בית הנבחרים; מטרתה היא לגבש דו"ח שיוביל לשינויי חקיקה, ואין ברשותה סמכויות אכיפה.  

 

מארק צוקרברג, העומד בראש פייסבוק, נשאל על הרכישות שביצעה החברה בשנים האחרונות, לכאורה במטרה לנטרל את איומי התחרות. מאז שהוקמה רכשה פייסבוק שלל חברות; הבולטות היו אינסטגרם וואטסאפ, שנרכשו בשנת 2012 ובשנת 2014 בהתאמה, וביססו את פייסבוק כתאגיד טכנולוגיה עולמי. בשנה שעברה רכשה פייסבוק את גיפי (Giphy) עבור 400 מיליון דולר, מה שהרים דגל אדום בהיבט ההגבלים העסקיים. בנוסף, המחוקקים צפויים לשאול את פייסבוק על צעדיה בנושא גזענות ושיח מפלג על גבי הפלטפורמה, במיוחד בזמן מגיפת הקורונה ובמירוץ הנוכחי לבית הלבן.

מארק צוקרברג מייסד מנכ"ל פייסבוק (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages)
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages

בתגובה למחוקקים כמו אליזבת' ווארן מהמפלגה הדמוקרטית, שקראו לפרק את פייסבוק, אמר צוקרברג הערב כי "פייסבוק הפכה את אינסטגרם למצליחות, בתור חלק ממשפחת האפליקציות שלה". לדבריו, האפליקציות המשיכו להתפתח הודות לתשתית של פייסבוק. צוקרברג התייחס בנאום הפתיחה שלו גם לסין, וטען כי ענקיות הטכנולוגיה האמריקניות דוגלות כולן ב"דמוקרטיה ובחופש הביטוי", בניגוד לגרסה שסין מפתחת לרשת האינטרנט.

בנאום הפתיחה שלו התייחס צוקרברג גם למדיניותה של פייסבוק במהלך מגיפת הקורונה. לדבריו, 700 מיליון משתמשים קיימו שיחות וידאו בוואטסאפ ובמסנג'ר מדי יום בחודש אפריל. "גם עסקים משתמשים בכלים שלנו כדי להישאר בקשר עם הלקוחות, להעביר את המכירות לרשת ולגייס כספים", נכתב בהצהרתו שפורסמה מראש. 

סונדאר פיצ'אי (צילום: גוגל)
סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל אלפאבית | צילום: גוגל

סונדאר פיצ'אי (Sundar Pichai), מנכ"ל חברת האם של גוגל ויוטיוב, אלפאבית, נדרש הערב לדומיננטיות של גוגל בשוק החיפוש והפרסום. גוגל חשודה בתיעדוף של מוצריה במנוע החיפוש שלה – ובהעלאת מחירי המודעות, שהובילה לפגיעה במפרסמים. בנוסף, פיצ'אי צפוי להישאל על המדיניות בה גוגל נוקטת ביחס לסין, ולגבי תוכן גזעני ומפלג בפלטפורמת הוידאו יוטיוב.

"שוק פרסום ומודעות תחרותי נותן למפרסמים ולמוציאים לאור אפשרויות בחירה עצומות, ובהמשך ישיר, גם ללקוחות", אמר פיצ'אי. בנאום הפתיחה שלו, שפורסם מראש, הוא התייחס לפרסומות בטוויטר, באינסטגרם ובקומקאסט; התחרות שנוצרה סייעה להוריד את מחירי הפרסום ב-40% בשנים האחרונות, כך הוא טוען. למרות זאת, גוגל היא עדיין פלטפורמת הפרסום הגדולה ברשת. לפי eMarketer, גוגל נהנתה מנתח שוק של 31.6% בענף הפרסום, לעומת פייסבוק עם 22.7% ואמזון עם 7.8% בלבד.

בתגובה לטענות על דיכוי מתחרותיה במנוע החיפוש ובפלטפורמות הפרסום, שגרם לאיחוד האירופי לקנוס את גוגל, טען פיצ'אי כי הנוף התחרותי השתנה מאוד בשנים האחרונות. לדבריו, אלכסה של אמזון, טוויטר, סנאפצ'אט וואטסאפ הן פלטפורמות מתחרות שבהן אנשים משיגים כיום מידע.

מנכ"ל אפל טים קוק (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
טים קוק, מנכ"ל אפל | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

טים קוק, מנכ"ל אפל, נשאל על המס שאפל גובה עבור השימוש בחנות האפליקציות שלה. כיום, אפל גובה 15 עד 30 אחוזי מס עבור כל רכישה בתוך האפליקציה; בעלי האפליקציות טוענים כי מדובר במס לא הוגן, אך באפל מתעקשים שמדובר במחיר תואם שוק. דוגמה טובה לכך היא ספוטיפיי (Spotify), שירות מתחרה של אפל מיוזיק, שנאלצת להעביר לאפל 30% מס עבור כל רכישה.

בהצהרתו, שפורסמה מראש, טען קוק כי סמסונג, LG, הוואוי וגוגל פיתחו פלטפורמות סמאטרפונים מוצלחות במיוחד, ואפל לא מחזיקה בנתח שוק דומיננטי בשום נקודה בעולם. בהתייחס לתלונות על עמלות גבוהות ודריסת תחרות טען קוק כי "הרוב המכריע של האפליקציות בחנות לא משלמות לאפל עמלות על הרכישות". לדבריו, חברות נדרשות לשלם עמלות רק כאשר הלקוחות יצרכו את השירות או המוצר במכשירי אפל. בנוסף, קוק ציטט מחקר שנערך בשליחות אפל, לפיו חנות האפליקציות הניבה רווחים בהיקף של 500 מיליארד דולר רק בשנת 2019.

ג'ף בזוס (צילום: Alex Wong / Staff, Getty images)
ג'ף בזוס, מייסד ומנכ"ל אמזון | צילום: Alex Wong / Staff, Getty images

גם ג'ף בזוס, העומד בראש ענקית המכירות אמזון, העיד בשימוע. בתחקיר של הוול סטריט ג'ורנל מחודש אפריל עלה שאמזון השתמשה בנתונים שאספה ממוכרי צד ג' כדי לפתח מוצרים דומים – ולחסל את התחרות. כך, עשרות משקיעים ויזמים העידו שנאלצו להיסגר אחרי שאמזון השקיעה בחברות שלהם וקיבלה גישה למידע קנייני. בשימוע עלו שאלות גם על תנאי ההעסקה של התאגיד, ששבו לכותרות אחרי שמספר עובדים נפטרו מנגיף הקורונה.

גם אמזון פרסמה אמש את הצהרתו הצפויה של בזוס על דוכן העדים. בנאומו הוא צפוי להתייחס ל"גדולתה" של אמזון, שמעסיקה כעת מיליון עובדים בשכר מינימום גבוה מהמתחרות (כ-15$) ומאפשרת למוכרים באינטרנט להרוויח יותר מ-100,000 דולר בשנה. בנוסף ינסה בזוס למזער את השפעתה של אמזון: לדבריו, החברה חולשת על פחות מאחוז אחד מענף הקמעונאות העולמי שהיקפו 25 טריליון דולר, ופחות מ-4% מהשוק הקמעונאי בארצות הברית. זאת, על אף שבפברואר פרסם בנק אוף אמריקה כי היא מחזיקה ב-44% משוק הקמעונאות המקוון במדינה.