בורסת הקריפטו FTX הודיעה היום (שישי) על פשיטת רגל אחרי שבוע של משבר נזילות שהוביל לירדות בשוק הקריפטו כולו. מנכ"ל החברה סאם בנקמן פריד, שכונה עד לאחרונה "וורן באפט הבא", התפטר מתפקידו ואיבד 94% מהונו האישי.

כלכלנים מעריכים כי שבועות קשים מצפים לשאר מטבעות הקריפטו ובורסות המסחר. קריסתה של חברה גדולה, ללא דגלים אדומים נראים לעין, הופכת את ההשקעה במטבעות למסוכנת במיוחד - בתקופה בה כבר קיימת סקפטיות רבה בקרב המשקיעים באשר ליציבות שוק הקריפטו.

מטבעות קריפטוגרפיים (צילום: רויטרס)
מטבעות קריפטוגרפיים | צילום: רויטרס

את תחילת הנפילה של FTX אפשר לסמן כבר ביולי אשתקד. אז Binance, המתחרה הגדולה שלה בתחום המסחר במטבעות קריפטוגרפיים, אך גם אחת מהמשקיעות הראשונות שלה, מכרה את אחזקותיה בחברה. אז זה היה נראה כמו צעד הגיוני של היפרדות בין שתי חברות הענק. המייסדים של שתי החברות, צ'אנגפנג זאו, מייסד ומנכ"ל Binance וסם בנקמן-פרייד, מייסד ומנכ"ל FTX, היו ידידים קרובים אך בתקופה זו החל לזרום ביניהם דם רע.

בשבוע שעבר בעיות החלו לצוץ מעל פני השטח. בעקבות שאלות שעלו לגבי מידת חשיפתה של FTX למטבע, זאו הטיל פצצה: הוא ימכור את שארית אחזקותיו ב-FTT, מטבע שהושק על ידי FTX ואינו יכול להיות מומר באופן מידי בחזרה למזומן. רבים ראו בזה צעד מלוכלך שנועד לרסק את המתחרה שלו, וכך אכן קרה.

צ'אנגפנג זאו, מייסד ומנכ"ל Binance (צילום: רויטרס)
צ'אנגפנג זאו, מייסד ומנכ"ל Binance | צילום: רויטרס

ערכו של המטבע הידרדר במהירות ובמקביל החל גל של משיכות בשווי 8 מיליארד דולר מפלטפורמת FTX. החברה נקלעה למשבר נזילות - ולא הייתה יכולה להחזיר לכל המשקיעים שלה בבת אחת את הכסף שלהם תמורת המטבעות הקריפטוגרפיים שמהם הם ניסו להיפטר.

בצעד מפתיע, Binance של זאו הודיעה כי תחלץ את המתחרה, והשוק הראה סימני התאוששות. אך בטוויסט נוסף, הודיע זאו זמן קצר אחר כך כי החליט לחסל את עסקת הרכישה. הסיבה, חשדות לניהול לא תקין של כספים ב-FTX, שיתכן שאף נמצאים בבדיקת הממשל האמריקני. "בתחילה קיווינו להצליח לתמוך בלקוחות FTX ולספק להם נזילות, אבל הבעיות שמצאנו הן מעבר לשליטה או ליכולת שלנו לעזור", נכתב.