אזרחי בריטניה קיבלו השבוע חדשות טובות וחדשות רעות. הטובות – היציאה מהסגר נראית קרובה מתמיד, וממשלתו של בוריס ג׳ונסון עובדת על מספר הקלות וצעדים לשחרור המשק. הרעות – זה יגיע עם מחיר כבד של חדירה לפרטיות, כפי שנעשה בסין ובדרום קוריאה.

המודל הבריטי ליציאה מהבידוד כולל אפליקציה חדשה לאיתור נגיף הקורונה, שכל אזרח שיהיה מעוניין לצאת מביתו יחויב להוריד לסמארטפון שלו, כתנאי בסיסי לחזרה לשגרה. מדובר על אפליקציה רשמית של שירותי הבריאות הלאומיים אשר למעשה עוקבת אחר התנועות של כל אדם ואדם במדינה, ומודיעה לו אם הוא בא במגע עם מישהו שאובחן בעבר כחולה קורונה. 

האפליקציה אמנם עדיין לא מוכנה סופית ונכנסת השבוע לשלב הניסוי האחרון שלה, אבל מומחים כבר טוענים כי היא לא תהיה אפקטיבית כלל אלא אם כן חצי מבריטניה תשמש בה, שכן ללא מידע נרחב על תנועת האזרחים במדינה היא לא תוכל להצליב נתונים, לזהות חולים מאומתים ולהזהיר אחרים.

בכירים בממשלה הבריטית כבר מנסים ליצור לאפליקציה ספין חיובי ולהצהיר שמדובר בחובה המוסרית של האזרחים לסייע ולהציל את המדינה. ״הרעיון הוא שנעודד כמה שיותר אנשים להוריד אותה״, אמר שר התחבורה הבריטי גרנט שאפס לרשת סקיי ניוז, ״זה הולך להיות מאמץ לאומי אדיר. אם אנשים יצעדו קדימה ויגלו רוח ציבורית מדהימה, נוכל להביס את הווירוס כאומה״. 

בכיר אחר בממשלה הבריטי מתעקש כי האפליקציה היא ״חשאית לחלוטין״, וכי אנשים לא ידעו את זהות האדם הנדבק שבאו איתו במגע וכעת הם מקבלים התראה לגביו. אלא שגם הוא מודע שיש כאן ״סוגיות בעייתיות בנושאי אבטחה ופרטיות״ – ״יש אנשים ששירותי המיקום במכשירים הניידים שלהם כבויים עקב ענייני בטיחות״, הוא אמר, וציין כי לחלק מאזרחי המדינה כלל אין סמארטפון.

כאמור, השימוש באפליקציה נמצא עדיין בשלבי פיתוח אחרונים, אבל שאפס כבר טוען כי אם היא תתברר כמוצלחת ויעילה, השלב הבא יהיה לקחת אותה צעד אחד קדימה ולחייב תיירים שנכנסים לבריטניה להוריד ולהתקין אותה כדי שהממשלה הבריטית תוכל לעקוב גם אחרי תנועתם.