mako
פרסומת

"הכסף כבר לא זול כמו שהיה - והמשקיעים זהירים יותר"

על רקע המשבר בהייטק ומתוך רצון למצוא מפלט מהשגרה, כ-70 יזמים ישראלים בתחילת דרכם השתתפו בריטריט בן 24 שעות במדבר, שנערך ע"י קרן ההון סיכון Horizon Capital וקהילת היזמים La La Land Entrepreneurs. יניב יעקבי, מייסד שותף-מנהל בקרן, מספר ל-mako עם אילו אתגרים מתמודדים היזמים הישראלים היום, איך משפיעה עליהם מהפכת ה-AI ולמה הם הכי עמידים שהיו אי-פעם

דנה גוטרזון
פורסם:
ריטריט יזמים
ריטריט יזמים של קרן ההון סיכון Horizon Capital וקהילת היזמים La La Land Entrepreneurs | צילום: ביאנה קארו ויטקין
הקישור הועתק

על רקע התקופה הלא פשוטה שעובר ההייטק העולמי והישראלי בפרט, נערך בחודש שעבר אירוע יוצא דופן - ריטריט יזמים סגור במתחם מצוקי דרגות בהשתתפות כ-70 יזמים, מנכ"לים ובכירים מהאקוסיסטם הישראלי, בהובלת קרן ההון סיכון Horizon Capital וקהילת היזמים La La Land Entrepreneurs. המשתתפים היו בעיקר מייסדי סטארטאפים בשלבים הראשוניים - פרה סיד וסיד, חלקם כבר גייסו הון ראשוני של עד 5 מיליון דולר, מתוכם 23 נשים.

"אנחנו פוגשים היום יזמים מאוד חזקים, אבל הם פועלים בתוך מציאות הרבה יותר מורכבת מבעבר", מספר ל-mako יניב יעקבי, מייסד שותף-מנהל ב-Horizon Capital. "יזם בתחילת הדרך כבר לא מתמודד רק עם בניית מוצר, גיוס צוות ראשון והגעה ללקוחות ראשונים, אלא גם עם שוק הרבה יותר זהיר, לקוחות שלא ממהרים לקנות, צורך להראות יעילות מהר מאוד ושימוש ב-AI בכל תחומי החברה, וכמובן מציאות ישראלית שמוסיפה הרבה אי-ודאות".

ריטריט יזמים
ריטריט יזמים של קרן ההון סיכון Horizon Capital וקהילת היזמים La La Land Entrepreneurs | צילום: ביאנה קארו ויטקין

יעקבי אומר שאחד הקשיים המרכזיים של יזמים היום הוא הצורך להיות מדויקים מהר מאוד. לדבריו, "אין כמעט מקום לבזבוז של זמן או כסף. הם צריכים להבין מהר מי הלקוח, מה הכאב האמיתי, איך מוכרים, ואיך בונים חברה עם יסודות בריאים ולא רק מוצר מעניין". לצד זה, הוא מדבר גם על העומס האישי על מנכ"לים בתחילת הדרך: "מנכ"לים בתחילת הדרך מקבלים החלטות כבדות כמעט לבד. עכשיו תחשבו שזה לא רק החלטה לאיזה כיוון לקחת את המוצר, אלא גם אם להחזיר עובדים למשרדים כשעוד יש איומי טילים, או מה עושים כשכל הטיסות לארץ מבוטלות ואתה חייב לנסוע ללקוחות".

הריטריט נמשך 24 שעות ונערך בהזמנה בלבד. המשתתפים נבחרו באמצעות המלצות של קרנות, אקסלרטורים, תוכניות מנהיגות וקהילות יזמים. האירוע התקיים בתמיכת FWMK, KPMG ו-Discount-Tech, ונבנה לדבריהם "כמרחב שמשלב תוכן מקצועי, שיח אישי וחוויה".

פרסומת

במהלך הריטריט התקיימו סשנים על בניית חברה מאפס, קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות, גיוס כספים, בניית צוות, התמודדות עם משברים, בדידות ניהולית וחוסן מנטלי. לצד הסשנים התקיימו גם פעילויות וולנס בהובלת מייקל לואיס, שהעביר סדנת כתיבה אינטואיטיבית וסדנת Movement & Breathing. אחד האירועים המרכזיים היה שיחת 1:1 עם היזם הסדרתי תום ליבנה, שהיה ממייסדי חברת המתלול האוטומטי ורביט, ששיתף את המשתתפים בתובנות על בניית חברות, קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות וההתמודדות עם גלי ההדף שמלווים את חיי היזם.

יעקבי מתאר את שוק ה-AI כהזדמנות גדולה, אבל גם כמקור לרעש. "היום הרבה יזמים יכולים לבנות מוצר ראשוני מהר, להראות דמו מרשים ולהיכנס לשוק עם משהו שנראה מתקדם", הוא אומר. "זה מדהים, אבל זה גם מקשה עלינו כמשקיעים להבחין בין חברה שיש לה עומק אמיתי לבין מוצר שהוא בעיקר שכבת AI מעל תהליך קיים". לדבריו, השאלה מבחינת המשקיעים אינה רק אם יש AI במוצר, אלא אם יש בעיה אמיתית, לקוח שמוכן לשלם, שוק מספיק גדול ויכולת לבנות יתרון תחרותי לאורך זמן - כבר בחודשים הראשונים, בשלב הפרה-סיד.

ריטריט יזמים
ריטריט יזמים של קרן ההון סיכון Horizon Capital וקהילת היזמים La La Land Entrepreneurs | צילום: ביאנה קארו ויטקין
פרסומת

"כולם אוהבים להשתמש היום בביטוי AI-Native", אומר יעקבי. "הכוונה שלנו כמשקיעים היא לראות שהחברה כולה יודעת איך לרתום את כלי ה-AI להעלאת הפרודוקטיביות. אם חברה מגיעה אלינו ומספרת שהם אומנם רק 3 מייסדים אבל כבר פועלים כמו צוות של 10, זה משנה את התמונה". במקביל, הוא אומר, המהירות הזו מעלה גם חששות מוקדם מאוד, ולכן הוא מעודד מנכ"לים ליצור מהר קבוצת שווים שאפשר להתייעץ איתה.

לדברי יעקבי, הקשיים של יזמי ההייטק הישראלים מגיעים גם מהשוק העולמי וגם מהמצב בישראל. ברמה הגלובלית, הכסף כבר לא זול כמו שהיה, משקיעים זהירים יותר, ויש ציפייה מחברות להראות יעילות, הכנסות אמיתיות ודרך ברורה לצמיחה. בישראל, לדבריו, נוסף לכך גם חוסר ודאות סביב שער הדולר, שמושפע מהמצב הפוליטי והמדיני ומשפיע על התכנון הפיננסי ועל ה-Runway של חברות שמגייסות בדולרים אבל מוציאות חלק גדול מהכסף בשקלים.

ריטריט יזמים
ריטריט יזמים של קרן ההון סיכון Horizon Capital וקהילת היזמים La La Land Entrepreneurs | צילום: ביאנה קארו ויטקין
פרסומת

ועדיין, יעקבי אומר שמשקיעים זרים מעריכים את העמידות של היזמים הישראלים. "אנחנו רואים דור מאוד עמיד של יזמים ישראלים", הוא אומר. "הם פחות נאיבים, הרבה יותר פרקטיים ובמקרים רבים גם יותר מחושבים. זה משהו שמשקיעים זרים מעריכים מאוד. הם יודעים שהיזם הישראלי צריך לעבור הרבה בשביל להתערער".

ב-Horizon Capital אומרים שהמשקיעים מחפשים היום שילוב של חזון גדול עם רגליים על הקרקע: הבנה של הלקוח הראשון, תהליך המכירה, הזמן שנדרש לסגירת עסקה והדרך שבה המוצר הופך לעסק. יעקבי מדגיש גם את חשיבות ה-Founder-Market Fit - למה דווקא היזם הזה הוא האדם הנכון לפתור את הבעיה, אם הוא מכיר את השוק מבפנים, אם יש לו גישה ייחודית ללקוחות ואם יש לו תובנה שאחרים לא רואים.

ריטריט יזמים
ריטריט יזמים של קרן ההון סיכון Horizon Capital וקהילת היזמים La La Land Entrepreneurs | צילום: ביאנה קארו ויטקין
פרסומת

מאחורי היוזמה עומדות Horizon Capital, קרן הון סיכון ישראלית בהובלת יניב יעקבי וליאור סגל, שמשקיעה בשלבים מוקדמים בחברות B2B SaaS ו-AI, ו-La La Land Entrepreneurs בהובלת נועם מימון. לפי חומרי האירוע, הקהילה מונה יותר מ-1,000 יזמים ומטרתה לחבר בין פאונדרים באמצעות חוויות וקשרים מקצועיים ואישיים.

"הבחירה להוציא יזמים שלא השקענו בהם, הפורטפוליו שלנו, נבעה מהצורך הענק שזיהינו בשוק במהלך שלוש השנים האחרונות, כשצפינו מהצד בקושי המתמשך של מנכ"לים צעירים", אומרת תום קברמן, משקיעה ומי שמובילה את ה-Value Creation ב-Horizon Capital. "בעקבות ההיענות הגבוהה והתגובות המדהימות מצד המשתתפים, אנחנו מתכננים להפוך את Founders Retreat למסורת שנתית שתמשיך לחבר בין יזמים בתחילת הדרך ולספק ערך שונה וייחודי בעבורם".

"היציאה למדבר מסמלת את המהות לשמה הוקמה הקהילה", אומרת נועם מימון, מנכ"לית-מייסדת La La Land Entrepreneurs. "המנכ"לים זקוקים למפלט מהשגרה ומרחב המאפשר להם לצאת לרגע מהמרוץ, לפגוש אנשים שחווים אתגרים דומים, ולדבר בצורה פתוחה על הדברים שבדרך כלל לא נותנים להם מקום. אנחנו נמשיך לתת ערך ומקום לעצור וליהנות, אבל בו בזמן לייצר את ההתקדמות המקצועית המשמעותית ביותר - בזכות האנשים סביבם שיפתחו להם את הדלתות הנכונות וייתנו את העצה החשובה".