mako
פרסומת

AI מול המציאות: מה קרה כשחיים כהן בישל מתכונים לפי בינה מלאכותית?

במיקרוסופט נערכה בשבוע שעבר, במסגרת ההאקתון השנתי, סדנה יוצאת דופן לעובדי החברה - בישול באמצעות AI. העובדים התבקשו ליצור באמצעות כלי ה-AI של החברה, קופיילוט, מנות מקוריות, ושף חיים כהן, שמפעיל את כלל המסעדות במיקרוסופט, בישל את המנות הזוכות והגיש אותן לעובדי החברה. "כשעובדים עם AI, בעיקר צריך לדעת איך לשאול אותו ומה לשאול אותו", מסביר כהן ל-mako

דנה גוטרזון
פורסם: | עודכן:
שף חיים כהן, סדנת בישול עם AI במיקרוסופט
שף חיים כהן, סדנת בישול עם AI במיקרוסופט | צילום: Feed Your Mind ומיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח
הקישור הועתק

רבים מאיתנו התרגלו לעשות הכל כבר עם AI, ובין היתר גם לבשל. הצ'אטבוטים השונים יכולים להציע לכם מתכונים על סמך המצרכים, לפעמים הבודדים, שיש לכם במקרר, ויכולים גם לשנות את המתכונים על בסיס ההעדפה האישית שלכם. יחד עם זאת, רבים מאיתנו עדיין מעדיפים לבשל על סמך שף, אושיית רשת ואתר שהם מכירים וסומכים עליו.

במיקרוסופט יזמו בשבוע שעבר סדנת AI לבישול במסגרת ההאקתון הגלובלי השנתי, "במטרה להעשיר את מיומנויות הבינה המלאכותית של עובדי החברה", כך לדבריהם. הסדנה התקיימה בשיתוף חברת Feed Your Mind של השף חיים כהן, שמפעיל את כלל המסעדות בקמפוס מיקרוסופט בהרצליה.

המשתתפים בסדנה התנסו בכתיבת פרומפטים, ביצירת מתכונים, עיצוב תפריטים והפקת קונספט קולינרי מלא, בעזרת Copilot, כלי ה-AI של מיקרוסופט, המתחרה של ChatGPT וג'מיני. מתוך כ-50 מנות שהוגשו, נבחרו 3 מנות זוכות, והן הוכנו על ידי כהן והצוות שלו, והוגשו בארוחה חגיגית שנערכה בקמפוס החברה, בהשתתפות מאות העובדים שזכו בהאקתון השנתי.

"אני מבשל אוכל של רגש וזיכרונות ועושה התאמות לשיטות בישול וחדשנות", אומר כהן, שופט מאסטר שף (חצי הגמר מחר, יום חמישי), "הגראז', מעבדת החדשנות של מיקרוסופט בישראל, אתגרו אותי להכין ארוחה שנוצרה על ידי ה-AI, זה משהו שמעולם לא עשיתי וגם לא חשבתי שאעשה, אבל היה מעניין ומרתק".

חיים כהן ועדי מור בירן
שף חיים כהן ועדי מור בירן, מנהלת הגראז' - מרכז החדשנות של מיקרוסופט מזרח תיכון, אפריקה והודו | צילום: Feed Your Mind ומיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח
פרסומת

המנות הזוכות היו מנה ראשונה - חורף גלילי: פטריית רעמת האריה, פירה ארטישוק ירושלמי, פטריות שימג'י צלויות וקציפת ארטישוק ירושלמי, מנה עיקרית - חינקאשי: כיסון גרוזיני ממולא בשר בציר בקר ומיסו, ומנה אחרונה - שכבות של עננים: קרם וניל, קוסקוס טנזנייה ועלי ורדים. (פרומפטים של המנות בסוף הכתבה).

שף חיים כהן מסביר לאחת מיוצרות הפרומפטים איך תרגם
שף חיים כהן מסביר לאחת מיוצרות הפרומפטים איך תרגם למנה אמיתית את המתכון שהיא בנתה בעזרת הקופיילוט | צילום: Feed Your Mind ומיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח

איך הוא ממליץ לעבוד עם הבינה המלאכותית?

"כשעובדים עם AI, בעיקר צריך לדעת איך לשאול אותו ומה לשאול אותו, צריכים להיות מאוד מדויקים", מסביר כהן. "ה-AI חושב בשבילך בהתאם למה ואיך שאתה שואל אותו, ובמה אתה מזין אותו. אם אתה מבקש מנה שהיא מסתמנת גנרית - זה מה שתקבל. הוא לא יציע לך משהו מיוחד, אלא אם כן אתה מבקש ממנו. אתה צריך להגיד, 'תשמע אני רוצה מנה גרוזינית-יפנית ושיהיה בה גם משהו ויאטנמי וגם בוכרי', ואז הוא נותן לך מנה משוגעת".

פרסומת

שף חיים כהן, סדנת בישול עם AI במיקרוסופט
מימין ה-AI, משמאל המציאות. שכבות של עננים: קרם וניל, קוסקוס טנזנייה ועלי ורדים | צילום: Feed Your Mind ומיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח

איך תוכלו לשלב גם אתם בינה מלאכותית במטבח?

"הבינה המלאכותית כבר מזמן לא שייכת רק לעולם העבודה, היא יכולה להפוך לשותפה קבועה במטבח שלכם ולעזור לכם לתכנן, לבשל וליהנות מחוויית בישול חכמה, מותאמת אישית ומהנה", אומרת עדי מור בירן, מנהלת הגראז', מרכז החדשנות של מיקרוסופט מזרח תיכון, אפריקה והודו.

הנה כמה דרכים מעשיות לשלב AI במטבח ובשגרה:

תכנון ארוחות חכם ומותאם אישית

במקום לשבור את הראש מדי יום על מה נכין לאכול, אפשר לבקש מהבינה המלאכותית לבנות תפריט שבועי מלא על בסיס הטעם האישי, זמן ההכנה הזמין וההעדפות התזונתיות שלכם.
לדוגמה: כתבו לו "תכנן לי חמש ארוחות ערב קלות ובריאות לשבוע הקרוב" והוא יציע תפריט מגוון עם מתכונים ורשימת מצרכים. אם אתם מבשלים למשפחה, תוכלו להוסיף גם "תחשוב על מנות שילדים אוהבים”. ואם אתם שומרים על הגזרה תוכלו להוסיף "תחשוב על מנות בלי הרבה קלוריות".

פרסומת

ניצול מצרכים שכבר יש בבית

לפעמים יש במקרר רק כמה שאריות ואתם לא יודעים מה להכין מהן. במקום לזרוק או להזמין מבחוץ, כתבו לבינה המלאכותית "יש לי חזה עוף, קישואים וגבינה בולגרית – מה אני יכולה להכין?" והיא תציע כמה מנות שאפשר להכין מהם. כך גם חוסכים כסף וגם מצמצמים בזבוז מזון.

שף חיים כהן, סדנת בישול עם AI במיקרוסופט
סדנת בישול עם AI במיקרוסופט, פרומפט לדוגמה | צילום: Feed Your Mind ומיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח

גילוי מתכונים חדשים בלחיצת כפתור

כשנמאס מהמנות הקבועות, הבינה המלאכותית יכולה לשמש כ”מחוללת רעיונות” קולינרית: פשוט תתארו לה את מצב הרוח או הכיוון הכללי: "בא לי על משהו איטלקי בלי פסטה” או "מנה צמחונית עם חלבון" והיא תחפש ותיצור לכם מתכון חדש לגמרי ומפתיע.

פרסומת

יצירת רשימת קניות חכמה

אחרי שתכננתם את הארוחות, אפשר לבקש מהבינה המלאכותית להרכיב עבורכם רשימת קניות מלאה לפי המתכונים שבחרתם. היא גם תסדר את הרשימה לפי קטגוריות (ירקות, מוצרי חלב, מצרכים יבשים) כדי להקל על הקנייה ואפילו תסמן מה כבר יש בבית.

ליווי בזמן הבישול

לא בטוחים איך לקצוץ בצל דק או איך להכין רוטב בשמנת בלי שיגלוש? בזמן הבישול אפשר לפנות בשאלות ספציפיות כמו "איך מקפלים קצף חלבונים נכון?” או "איך יודעים מתי הסטייק מוכן?”ולקבל תשובה מיידית וברורה.

התאמה לתזונה אישית ואלרגיות למזון

אם אתם שומרים על תפריט מיוחד - טבעוני, ללא גלוטן, דל־נתרן ועוד, הבינה תציע לכם תחליפים למרכיבים ותתאים את המתכון לצרכים שלכם. היא גם יכול לחשב ערכים תזונתיים כדי לעזור לכם לעקוב אחרי מה שאתם אוכלים.

פרסומת

הבינה המלאכותית יכולה לסייע גם במשימות נוספות סביב הבישול, כמו לתזמן תזכורות, לארגן את לוח הזמנים של הארוחות המשפחתיות ואפילו לתכנן קניות לחג ולחשב כמה מנות להכין לפי מספר האורחים.

רוצים לנסות גם? אלו הפרומפטים לקופיילוט של המנות שזכו בתחרות.

מנת פתיחה "חורף גלילי" -

פרומפט פתיחה:  

פעל כאסטרטג קולינרי וכיועץ מיתוג למסעדות. 

בהתבסס על הסיפור האישי שאספק לך, פתח קונספט כולל למסעדה שמתרגם את הערכים, הרגש והזיכרונות של הסיפור לחוויה קולינרית.   

תוצרים נדרשים: סגנון קולינרי מוביל – מהו הז׳אנר (לדוגמה: קונדיטוריה וקפה, מסעדת בשרים, ביסטרו עונתי, מטבח שף ישראלי־מודרני). פילוסופיית המטבח – אילו ערכים מנחים את בחירת חומרי הגלם, טכניקות הבישול והטעמים (נחמה, שורשים, עונתיות, קיימות, יוקרה). 
DNA של המותג, 3-4 ערכי ליבה לדוגמה: ביתיות, חום, מורשת וערכי ליבה נוספים. 

מגבלות

לשמור על חיבור הדוק לסיפור האישי לשלב בין (נחמה + מורשת + עדכניות) לחשוב גם על ישימות עסקית.
השראה אני גרה במושב פסטורלי בגליל והמסעדה תיהיה גם בגליל ותיהיה מבוססת על רכיבים עונתיים.
בכל המנות יהיו מוצרים שמלוקטים מהטבע או מיוצרנים קטנים מקומיים.
המסעדה בנויה מעץ ונהנים מנוף משגע של הטבע. התפריט משתנה בהתאם לעונות ולתוצרת באותה תקופה.
כל המנות יהיו טריות ומקוריות ויכילו גם ירוק וטעם של הטבע המיוחד והמקומי. העיצוב של המסעדה יהיה בשילוש של עץ וצמחים ובמנות גם נשלב פרחים אכילים.

פרסומת
שף חיים כהן, סדנת בישול עם AI במיקרוסופט
מימין ה-AI, משמאל המציאות. חורף גלילי: פטריית רעמת האריה, פירה ארטישוק ירושלמי, פטריות שימג'י צלויות וקציפת ארטישוק ירושלמי | צילום: Feed Your Mind ומיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח

פרומפט מנה: 

אתה שף ראשי המתמחה בפיתוח מנות עבור מסעדות.
באמצעות המזווה שאספק לך ובתוספת של פטריות וצמחים שגדלים בגליל, עצב מנת דגל ראשונה/עיקרית אחת עבור המסעדה שמתחברת לקונספט המסעדה אך מוסיפה טוויסט מודרני.

אני רוצה מנה שתתאים לחורף ותכיל גם שלל פטריות וצמחים שגדלים בחורף בגליל בישראל.
התייחס במנה לקריטריונים הבאים: אסתטיקה, טעם (האם זה מאוזן, מגרה, ייחודי), צורת הגשה, ההקשר והנימוק – הסיפור שמאחורי המנה, ישימות – האם אפשר להגיש באמת במסעדה.
תוצרים נדרשים: שם המנה (עברית + אנגלית).
משפט קונספט אחד: איך המנה מרגישה/נטעמת ולמה היא מתאימה למותג.
רכיבים כולל תפקיד פונקציונלי (טעם/מרקם/ארומה/גוף/חמיצות/קראנץ’/שומן), והוראות הכנה מפורטות להכנת המנה עבור מסעדה.
כללים: השתמש אך ורק בפריטים מהמזווה ובתוספת של פטריות וצמחים שגדלים בגליל תן עדיפות לנחמה + עידון מודרני. המזווה  [קובץ מצורף של רשימת מרכיבים] 

מנה עיקרית "חינקאשי"

פרומפט פתיחה:

פעל כאסטרטג קולינרי וכיועץ מיתוג למסעדות. בהתבסס על הסיפור האישי שאספק לך, פתח קונספט כולל למסעדה שמתרגם את הערכים, הרגש והזיכרונות של הסיפור לחוויה קולינרית.
תוצרים נדרשים: סגנון קולינרי מוביל מסעדת רחוב קטנה ומינימליסטית, שמתמחה במנה אחת. משלבת בין האוכל של סבתא גאורגית והאהבה למטבח היפני.

פרסומת

פילוסופיית המטבח: הערכים המנחים את המסעדה היא קודם כל איכות, התמקדות והתמקצעות במנת המסעדה.
טכניקות בישול מסורתיות להכנת הבצקים, ומדויקות כיאה למטבח היפני לשילוב הטעמים.

DNA של המותג, 3-4 ערכי ליבה לדוגמה: ביתיות, דיוק, איכות.
מגבלות: לשמור על חיבור הדוק לסיפור האישי, לשלב בין מורשת ודיוק יפני, לחשוב גם על ישימות עסקית, לא רק על השראה.

סיפור אישי:
הכי כיף זה לאכול חצאפורי מהתנור או חינקלי חם שסבתא רק הכינה. ובשנים האחרונות לאחר מספר ביקורים ביפן, התאהבתי במטבח, בטעמים, בדיוק, באיכות. הבשר האיכותי, המיסו העשיר וחומרי הגלם הטריים.

פרסומת

פרומפט מנה:

אתה שף ראשי המתמחה בפיתוח מנות עבור מסעדות. באמצעות המזווה שאספק לך בלבד, עצב מנת דגל עיקרית אחת עבור חינקשי שמתחברת לקונספט המסעדה.

קונספט: מסעדת רחוב קטנה ומינימליסטית, עם עיצוב נקי בהשראת יפן, חומרים טבעיים (עץ, אבן, ברזל),
ותנור פתוח שמזכיר את המטבח של סבתא. המסעדה מתמחה במנה אחת בלבד – גרסה מודרנית של חינקלי, עם טוויסט יפני אך מוסיפה טוויסט מודרני.

התייחס במנה לקריטריונים הבאים: אסתטיקה, טעם עשיר, מדויק, מאוזן וייחודי, צורת הגשה, ההקשר והנימוק – הסיפור שמאחורי המנה, ישימות – האם אפשר להגיש באמת במסעדה.

המנה: "חינקאשי" – כיסוני בצק בעבודת יד, ממולאים בבשר איכותי, מיסו, ג'ינג'ר ושום שחור. מוגשים עם ציר עשיר, רוטב סויה-חומץ, ועלי שיסו טריים. אפשרות לצמחוני עם טופו, פטריות שיטאקה וירקות שורש.

שף חיים כהן, סדנת בישול עם AI במיקרוסופט
מימין ה-AI, משמאל המציאות. חינקאשי: כיסון גרוזיני ממולא בשר בציר בקר ומיסו | צילום: Feed Your Mind ומיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח
פרסומת

תוצרים נדרשים: שם המנה - חינקאשי.
משפט קונספט אחד: איך המנה מרגישה/נטעמת ולמה היא מתאימה למותג. רכיבים כולל תפקיד פונקציונלי (טעם/מרקם/ארומה/גוף/חמיצות/קראנץ’/שומן), והוראות הכנה מפורטות להכנת המנה עבור מסעדה.

כללים: השתמש אך ורק בפריטים מהמזווה. תן עדיפות לחום משפחתי ודיוק יפני.