mako
פרסומת

"יש לישראל הרבה יותר תמיכה ממה שנראה ברשת"

מאז 7 באוקטובר, הפך יחיאל ג'ייקובס, יהודי-אמריקאי מפלורידה, למכונת הסברה ויראלית בזכות תוכן שמשלב בין הומור להסברה. בשיחה עם mako הוא מדבר על ההצלחה, האיומים שקיבל וגם על הפילוג הפנימי: "כשחמאס פלש לישראל הוא לא שאל מי דתי ומי חילוני"

זוהר צלח
זוהר צלח
mako
פורסם: | עודכן:
יחיאל ג'ייקובס
יחיאל ג'ייקובס | צילום: פרטי
הקישור הועתק

יחיאל ג'ייקובס לא חשב מעולם שיהפוך לדמות מוכרת. עד לפני שנתיים הוא היה עוד בחור יהודי צעיר מפלורידה, שהתפרנס מעסקי נדל"ן ורכב. אבל אז הגיע 7 באוקטובר, וכל מה שידע על עצמו התהפך. פתאום הפיד שלו התמלא בשטף של סרטונים שקריים, מלאי אנטישמיות והסתה נגד ישראל. בעוד רבים הרגישו חסרי אונים מול ההצפה הזו, ג'ייקובס החליט להגיב בדרך שלו - עם המון הומור.

את הסרטון הראשון הוא העלה ל-800 העוקבים באינסטגרם הפרטי שלו, בלי שום מחשבה על קריירה. כמה ימים אחר כך, המספרים טסו לחצי מיליון צפיות. הסרטון השני כבר עבר את המיליון, ומשם זה התגלגל מהר. ג'ייקובס הבין שגילה נישה ייחודית: הסברה ישראלית שמצחיקה אנשים, גם כאלה שמעולם לא עצרו להקשיב לטיעונים בעד ישראל. "להומור יש כוח אדיר", הוא מסביר בשיחה עם mako. "אם הייתי רק מציג עובדות יבשות, אף אחד לא היה צופה בי. בזכות ההומור אנשים שלא רצו לשמוע - נשארו כי זה הצחיק אותם".

מאז, הפך ג'ייקובס לאחד הקולות הבולטים של ההסברה הישראלית ברשת. הסרטונים שלו באינסטגרם ובטיקטוק הגיעו למאות מיליוני צפיות, והיום הוא מתחזק חשבון אינסטגרם עם 374K ועוד 70K בטיקטוק. ההצלחה הווירטואלית התגלגלה במהירות גם לעולם האמיתי: הזמנה ראשונה לבמה ב-Laugh Factory המיתולוגי בלוס אנג'לס, הופעות בניו יורק, אירופה ואוסטרליה, וכבר אחרי חודש - מופע סטנדאפ מלא משלו. "בחיים לא עשיתי סטנדאפ לפני כן", הוא מודה. "אבל גיליתי שהסרטונים פתחו דלתות גם לשם".

פרסומת

הקהל שמגיע להופעות שלו רחוק מלהיות אחיד. "בהופעה אחת ישבו מולי זוג חרדי ולצידם זוג גאה, ושניהם צחקו מאותן בדיחות", הוא מספר. מבחינתו זו הוכחה שההומור לא רק מפרק מתחים, אלא גם מחבר בין עולמות שונים. במקביל, היו גם רגעים מאיימים יותר. "בהתחלה קיבלתי איומים ישירים, אפילו פניות לאמא שלי", הוא נזכר. "לרגע חשבתי לעצור, אבל החלטתי שאם אני עושה את זה - אז עד הסוף".

יחיאל ג'ייקובס
יחיאל ג'ייקובס | צילום: פרטי

התגובות הגיעו גם מהצד הפלסטיני. לא מעט סרטונים שלו הפכו לוויראליים כשהוא עונה לגולשים שתומכים בגלוי בחמאס, או לקבוצות אותן הוא מכנה "הזויות" כמו "Queers for Palestine". "זה מופרך", הוא אומר. "אנשים שנלחמים למען זכויות להט"ב - ובאותה נשימה תומכים בארגון שהיה תולה אותם. זה תפס אש ברשת כי האבסורד כל כך גדול".

למרות כל זה, ג'ייקובס מקפיד להזכיר שהמציאות שונה מהדימוי ברשת. "יש לישראל הרבה יותר תמיכה ממה שנראה אונליין", הוא אומר. "ברשת זה נראה כאילו כולם נגדנו, אבל כשאני מסתובב בעולם אני פוגש המון אנשים שתומכים. זה נותן לי כוח להמשיך". ההבנה הזו - בין תחושת המצור שמייצרות הרשתות לבין המציאות המורכבת יותר - היא מבחינתו דלק ליצירה.

פרסומת

הקשר של ג'ייקובס לישראל לא התחיל באוקטובר. הוא נולד בירושלים, בילה את שנותיו הראשונות בבית שמש ובבית"ר עילית, ובגיל ארבע היגר עם משפחתו לניו יורק. שם גדל במשפחה דתית, למד בישיבה, הקפיד על אורח חיים יהודי ושמר על הכיפה גם כשהתחיל להופיע בפני קהלים חדשים בעולם. "זה חלק ממי שאני", הוא אומר. אפילו כשנסע לאוסטרליה, זמן קצר אחרי שפרשה אנטישמית סוקרה בהרחבה בחדשות, הוא לא ויתר על הכיפה. "אמרו לי שזה מסוכן, אבל ברוך השם לא חוויתי אנטישמיות ישירה. הקהל הגיע ליהנות, לא להתעסק בשנאה".

אירועי ה-7 באוקטובר רק חיזקו את זהותו היהודית. "כשחמאס פלש לישראל הוא לא שאל מי דתי ומי חילוני - מבחינתם כולנו יהודים", הוא אומר. "זה מזכיר לנו שאנחנו משפחה אחת". אולי זו גם הסיבה שבביקור האחרון שלו בארץ, כשהצטרף לטיסת עולים מיוחדת של "נפש בנפש" - הראשונה שיצאה מאז המלחמה - הוא מצא את עצמו מתרגש מהמעמד. "לראות 200 עולים חדשים שמגשימים חלום דווקא בזמן כזה - זה היה מטלטל", הוא מספר. "זה לא משהו שחשבתי עליו בעבר, אבל אחרי המלחמה הרגשתי שזה הבית". כרגע, עם קריירה בין-לאומית שמאלצת אותו להיות בטיסות יומיומיות, עלייה לא עומדת על הפרק. אבל בעתיד הוא לא פוסל להפוך את הביקור הזמני למעבר קבוע.

גם לפוליטיקה הפנים-ישראלית הוא מתייחס בזהירות. "אני יודע שבישראל יש המון פילוג, עוד לפני אוקטובר זה היה מאוד חזק. המתקפה החזירה את כולנו אחד לשני - אבל עכשיו זה שוב מתפצל", הוא אומר.

לאן לדעתך כל הפילוג הזה הולך?
"אני לא יודע מה הפתרון, אבל ברור שצריך יותר כבוד הדדי". ובינתיים, הוא מתכנן לחזור לישראל בהקדם. "אני רוצה להופיע שם. ברור שזה יהיה באנגלית, אבל גם בעברית - כדי שכולם יבינו", הוא מחייך.

פרסומת

ובמקביל לכל זה, ג'ייקובס ממשיך לפתח גם צד קומי פחות פוליטי. מערכונים בדמות דונלד טראמפ או המלך ג'וליאן מ"מדגסקר" הפכו לוויראליים והביאו אליו מאות אלפי עוקבים חדשים שאין להם קשר לישראל. מבחינתו, זו דווקא הזדמנות. "בהתחלה פחדתי שהעוקבים האלה יברחו, אם אעלה שוב סרטון על ישראל", הוא מודה. "אבל זה לא קרה. אנשים נשארו, וגם מי שבא בשביל הצחוק נחשף לאמת על ישראל".

ומה הלאה? מבחינתו כל הוא לא מתכוון לעצור. "כל עוד ברשתות ימשיכו להפיץ שקרים והסתה, אני אהיה שם כדי להשיב - בהומור", הוא אומר. "אני אמשיך לשלב בין קומדיה להסברה, כי זה חשוב מדי. הצחוק פותח לבבות, ומשם אפשר גם להעביר את המסר".